Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 1 oktober 2024



Parlementair jaar 2024/2025, 02e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 13.41 uur

Status: ongecorrigeerd

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Voorzitter: Bruijn

Tegenwoordig zijn 63 leden, te weten:

Van Aelst-den Uijl, Aerdts, Van Apeldoorn, Bakker-Klein, Van Ballekom, Baumgarten, Belhirch, Van Bijsterveld, Bruijn, Croll, Crone, Dittrich, Doornhof, Fiers, Goossen, Van der Goot, Griffioen, Van Gurp, Hartog, Van Hattem, Heijnen, Holterhues, Huizinga-Heringa, Janssen, Janssen-van Helvoort, Kaljouw, Karimi, Kemperman, Ton van Kesteren, Klip-Martin, Van Knapen, Koffeman, Kroon, Lagas, Van Langen-Visbeek, Lievense, Marquart Scholtz, Martens, Van Meenen, Meijer, Nanninga, Nicolaï, Van den Oetelaar, Oplaat, Perin-Gopie, Petersen, Prins, Ramsodit, Recourt, Rietkerk, Van Rooijen, Rosenmöller, Van de Sanden, Schalk, Schippers, Van Strien, Talsma, Thijssen, Van Toorenburg, Visseren-Hamakers, Vos, De Vries en Van Wijk,

en mevrouw Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik open de vergadering van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van dinsdag 1 oktober 2024. Ik heet de leden, de medewerkers, de aanwezigen op de publieke tribune en iedereen die deze vergadering via de livestream volgt van harte welkom.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Ingekomen zijn berichten van verhindering van de leden:

Jaspers, Geerdink en Vogels, wegens verplichtingen in het buitenland;

Bovens, Panman, Moonen, Veldhoen en Kluit, wegens werkzaamheden voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa;

Van Gasteren, wegens werkzaamheden voor de Parlementaire Assemblee van de OVSE;

Roovers, wegens werkzaamheden voor de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie;

Bezaan, wegens persoonlijke omstandigheden;

Dessing, wegens ziekte.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Op verzoek van de BBB-fractie heb ik op grond van artikel 30 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer het lid Lievense aangewezen als lid van de commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) en op verzoek van de SP-fractie het lid Janssen als lid van de commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ).


Bekijk de video van dit verslagpunt

Hamerstukken

Aan de orde is de behandeling van:

  • het wetsvoorstel Wijziging van een aantal wetten op het terrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de grondslagen voor gegevensverwerkingen te verstevigen (Verzamelwet gegevensverwerking VWS I) (36444);
  • het wetsvoorstel Wijziging van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen in verband met het verlengen van de werkingsduur van die wet (36506).

Deze wetsvoorstellen worden zonder beraadslaging en zonder stemming aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Verlangt iemand aantekening? Dat is niet het geval.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Stemmingen

Stemming Goedkeuring VN-Verdrag inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 2 december 2004 te New York tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen (Trb. 2010, 272) (36027-(R2160)).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Thans zijn aan de orde de stemmingen. Ik heet de staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, van harte welkom.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

We stemmen allereerst over het wetsvoorstel 36027, Goedkeuring van het op 2 december 2004 te New York tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Mevrouw Van Bijsterveld, gaat uw gang namens JA21.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Bijsterveld i (JA21):

Dank u wel, voorzitter. Vindt u het goed dat ik mijn stemverklaring ook gelijk richt op het wetsvoorstel 36028, de uitvoeringswet? Dat is hier namelijk onlosmakelijk mee verbonden.

De voorzitter:

Voor deze keer dan.

Mevrouw Van Bijsterveld (JA21):

Dank u wel. JA21 stemt tegen de goedkeuring van het VN-Verdrag inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen. In de huidige situatie functioneert het internationaal gewoonterecht naar behoren. Er zijn immers geen signalen dat dit inadequaat werkt of tot problemen leidt. Het invoeren van nieuwe verdragen wanneer, zoals in dit geval, internationaal gewoonterecht effectief blijkt, leidt slechts tot onnodige juridisering en complicatie van de internationale rechtsorde. Daarbij zal ratificatie vanuit Nederland het verdrag alsnog niet in werking laten treden, omdat de benodigde 30 landen nog lang niet zijn bereikt. JA21 ziet daarom geen aanleiding om dit verdrag en logischerwijs de uitvoeringswet te ondersteunen en zal dan ook tegen stemmen.

Dank.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Van Bijsterveld. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD en JA21 ertegen, zodat het is aanvaard.

Stemming Uitvoeringswet VN-Verdrag staatsimmuniteit

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES in verband met het op 2 december 2004 te New York tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen (Uitvoeringswet VN-Verdrag staatsimmuniteit) (36028).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we over het wetsvoorstel 36028, Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES in verband met het op 2 december 2004 te New York tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen (Uitvoeringswet VN-Verdrag staatsimmuniteit). Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetvoorstel af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, FVD, de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV en JA21 ertegen, zodat het is aanvaard.

Stemming Regeling van nicotineproducten zonder tabak en nicotineapparaten

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet, houdende regeling van nicotineproducten zonder tabak en nicotineapparaten (36403).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ten slotte stemmen we over het wetsvoorstel 36403, Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet, houdende regeling van nicotineproducten zonder tabak en nicotineapparaten. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Mevrouw Van Wijk namens de BBB-fractie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Wijk i (BBB):

Dank, voorzitter. De wet is helder. Het afwegen van het gezondheidsaspect versus eigen verantwoordelijkheden was en is voor BBB lastig. BBB prevaleert eigen verantwoordelijkheid. Het belangrijkste argument voor BBB om tegen deze wet te stemmen is het feit dat deze wet nauwelijks of niet te handhaven is. BBB stemt tegen deze wet.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Van Wijk. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD, de VVD, JA21, de ChristenUnie en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD en BBB ertegen, zodat het is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen en tevens aan het einde van de vergadering. Ik dank alle leden, de staatssecretaris, de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt en de aanwezigen op de publieke tribune voor hun komst naar de Kamer.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 13.41 uur.