Dinsdag 15 oktober 2024, commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36.300

Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole

Beslispunt:

Wenst de commissie:

  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een verslag;
  • te volstaan met een verslag onder voorbehoud van plenaire behandeling (geen schriftelijke behandeling, wel een mondelinge behandeling plenair);
  • te volstaan met een blanco verslag (geen vragen of opmerkingen, afdoen als hamerstuk of stemming)?

Ter informatie is een brief toegevoegd aan de Tweede Kamer met een nadere toelichting over de proportionaliteit van de bewaartermijn bij het gebruik van biometrische gegevens voor automatische grenscontroles.


Procedure

3.35.749

Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken

Inventarisatie:

Welke fracties wensen heden inbreng voor het verslag te leveren?

Toelichting:

De commissie besloot op 24 september jl. om het agendapunt aan te houden en heden opnieuw te agenderen. De commissie besloot op 9 juli jl. om op 24 september gelegenheid te bieden voor inbreng voor verslag.


Inbreng voor het verslag

4.30.573, I

Brief van de staatssecretaris van J&V ter aanbieding van de Staat van Migratie 2024; Migratiebeleid

Beslispunt:

Welke fracties wensen heden inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van A&M te leveren?

Toelichting:

  • Bij brief van 14 juni 2024 heeft de toenmalig staatssecretaris van J&V, mede namens de minister van SZW, de minister van BUZA en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Kamer de Staat van Migratie 2024 aangeboden.
  • De commissie besloot op 24 september jl. om heden gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de minister.
  • De commissie besloot in haar vergadering van 25 juni 2024 om het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen nadat de behandeling in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden en nadat het regeerprogramma van het nieuw aan te treden kabinet, gebaseerd op het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 van PVV, VVD, NSC en BBB van 16 mei 2024, is gepresenteerd.

Staat van Migratie 2022 en 2023

Naar aanleiding van de Staat van Migratie 2022 hebben vier rondes schriftelijke overleg plaatsgevonden (30573, C) en (30573, E), (30573, G) en (30573, H) een mondeling overleg (30573, D). Bij brief van 6 oktober 2023 (30573, F) werd de Kamer de Staat van Migratie 2023 aangeboden, welke is betrokken bij de behandeling van de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (36333).

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft de aan de orde zijnde brief meegenomen in het commissiedebat over vreemdelingen- en asielbeleid dat op 12 september jl. heeft plaatsgevonden. Het ongecorrigeerd verslag is bijgevoegd, maar de brief is hierin niet expliciet aan de orde gekomen.


Inbreng voor schriftelijk overleg

5.E240003

Voorstel voor een Richtlijn tot vaststelling van minimumvoorschriften ter voorkoming en bestrijding van mensensmokkel

Beslispunt:

Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 13 juli 2024 nader met de Europese Commissie in overleg te treden of wenst zij de beantwoording van de brief aan de regering van 23 april 2024 af te wachten?

Toelichting:

Op 28 november 2023 heeft de Europese Commissie het richtlijnvoorstel gepubliceerd tot wijziging van minimumnormen ter voorkoming en tegengaan van hulpverlening bij illegale binnenkomst, illegale doortocht en illegaal verblijf. De commissie besloot op 6 februari 2023 het voorstel in behandeling te nemen en vragen te stellen aan de staatssecretaris van J&V en aan de Europese Commissie. De antwoorden van de Europese Commissie zijn binnen; die van de regering wordt op korte termijn verwacht. Per abuis had de staf de beantwoording van de Europese Commissie eerder gemist; vandaar dat de antwoorden pas nu geagendeerd worden.

Schriftelijk overleg

Correspondentie met de Europese Commissie

Bij brief van 12 maart 2024 zijn vragen over het voorstel gesteld aan de Europese Commissie, gebaseerd op inbreng van de leden van de fractie van GroenLinks-PvdA. De antwoordbrief van de Europese Commissie van 13 juli 2024 is heden ter bespreking bijgevoegd.

Correspondentie met de regering

Bij brief van 6 maart 2024 zijn vragen over het voorstel gesteld aan de staatssecretaris van J&V, eveneens gebaseerd op inbreng van de leden van de fractie van GroenLinks-PvdA. N.a.v. de antwoordbrief van 25 maart 2024 van de voormalig staatssecretaris van J&V zijn bij brief van 23 april 2024 nadere vragen gesteld, gebaseerd op inbreng van de leden van de fracties van de ChristenUnie en GroenLinks-PvdA gezamenlijk en de leden van de fractie van D66. De beantwoording van deze brief is nog niet ontvangen, maar wordt op korte termijn verwacht.

Informatieafspraken

  • Op 9 april 2024 zijn informatieafspraken vastgesteld in relatie tot het aan de orde zijnde voorstel COM(2023)755 over (de voortgang van) de onderhandelingen, het krachtenveld en de actuele kabinetsinzet met betrekking tot dit voorstel, specifiek op de dimensie van humanitaire hulpverlening.
  • Conform deze informatieafspraken is de Kamer bij de aanbiedingsbrief van 21 juni 2024 bij het verslag van de JBZ-Raad van 13 en 14 juni 2024 (32317, OR) door de toenmalig minister van J&V, tezamen met de toenmalige minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van J&V, geïnformeerd. Deze brief stond geagendeerd in de gecombineerde vergadering van de commissies I&A/JBZ-Raad en J&V van 25 juni jl. en is aldaar door de commissie voor kennisgeving aangenomen.
  • De bespreking van de gegeven informatie stond geagendeerd in een vergadering van deze commissie op 25 juni jl. De commissie besloot de vraag of zij met de regering in overleg wil treden over de conform de informatieafspraak gegeven informatie, aan te houden en opnieuw te agenderen nadat de beantwoording van de nadere vragen is ontvangen.

Bespreking brief Europese Commissie

7.Rondvraag


Korte aantekeningen