Commissies op dinsdag 30 januari 2024



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 9.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Besluitenlijst CVO 19 december 2023

    Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

    2. Definitief Ontwerp fase 3 renovatie gebouw Eerste Kamer

    Het CVO neemt kennis van het Definitief Ontwerp fase 3 van de renovatie van het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof.

    Het CVO spreekt de wens uit, gezien het huidige aantal van 15 fracties, om het aantal van 16 fractiekamers mogelijk te maken in plaats van de 14 fractiekamers in het Programma van Eisen uit 2017. Het CVO verzoekt de griffie om deze wens door te geleiden naar het Rijksvastgoedbedrijf.

    3. Jaarverslag externe vertrouwenspersoon integriteit

    Het CVO neemt kennis van het jaarverslag 2023.

    Het CVO besluit om de jaarverslagen vanaf 2024 openbaar te maken. Dit zal gemeld worden aan het College van fractievoorzitters en tevens worden besproken met de nieuw aangetreden vertrouwenspersoon.

    De Voorzitter zal een brief sturen aan de voormalige vertrouwenspersoon om haar te danken voor het jaarverslag 2023.

    4. Voorgenomen besluit benoeming o.b.v. artikel 22 RvO

    Het CVO spreekt steun uit voor het voorgenomen besluit van de Griffier inzake het benoemen van een plaatsvervangend griffier.

    5. Mededelingen en informatie

    Naar aanleiding van opmerkingen van Leden besluit het CVO om vanaf heden in principe geen alcohol meer te laten schenken door de cateraar van de Eerste Kamer, in lijn met de reeds geldende richtlijnen voor medewerkers van de griffie. Eventuele uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens een receptie, kunnen alleen plaatsvinden na besluit van het CVO. Het CVO merkt op dat de Kamer het besluit van het CVO kan herroepen, mocht blijken dat een meerderheid zich daartegen keert.

  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 23 januari 2024

    Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 23 januari 2024.

    2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

    De leden van het College nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

    3. Mededelingen en informatie

    Het College besluit om de extra sessie over de rolneming en werkwijze van de Eerste Kamer te plannen op dinsdag 2 april a.s. Er wordt getracht om de bijeenkomst zo vroeg mogelijk in de middag te organiseren, in verband met andere verplichtingen van één van de fractievoorzitters.

    Het College stemt in met het voorstel van de Voorzitter om het lid Kox, die afscheid neemt als Kamerlid op 13 februari a.s., op diezelfde dag uit te nodigen voor de vergadering van dit College, aangezien hij de nestor is van de Kamer en tevens jarenlang fractievoorzitter is geweest.

    4. Rondvraag

    Het College spreekt uit rekening te willen houden met de afwezigheid van een grote delegatie van Kamerleden op dinsdag 13 februari a.s. in verband met een reis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. Eventuele hoofdelijke stemmingen zullen om die reden in beginsel niet op 13 februari plaatsvinden. Geen van de fractievoorzitters geeft aan op dit moment hoofdelijke stemmingen te voorzien.

  • 13.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36200 V, J & 36200 V, K

    Gewijzigde motie-Karimi (GroenLinks-PvdA) c.s. over ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BuZa over de uitvoering van de motie Karimi c.s. over ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran; Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2023

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot de volgende commissievergadering.

    2. 29521, BD

    Brief van de ministers van BuZa, van Defensie en voor BHenO over de beleidsreactie op de eindevaluatie van de Nederlandse artikel-100 bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in Mali; Nederlandse deelname aan vredesmissies

    De commissie bespreekt de brief en besluit naar aanleiding hiervan een brief te sturen naar de minister van Buitenlandse Zaken met het verzoek de Eerste Kamer in het vervolg ook mee te nemen in de evaluatie en altijd te betrekken bij de informatievoorziening aangaande Nederlandse artikel-100 bijdragen. De fractie van BBB heeft aangegeven daarnaast ook nog een vraag te willen stellen. De conceptbrief zal per e-mail worden rondgestuurd.

    3. E230015 - Europees Werkprogramma 2024

    De commissie besluit de volgende voorstellen uit het Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie als prioritair voor te dragen:
    - Versterken van partnerschappen (annex 1);
    - Europese defensie (annex 1).

    4. Mededelingen en informatie

    De commissie besluit de technische briefing van ministerie van Defensie op 13 februari as. 16:00-17:30 uur in de Eerste Kamer te houden.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Twaalfde voortgangsrapportage bestuurlijke ingreep Sint Eustatius

    De commissie besluit op 5 maart 2023 - nadat het commissiewerkbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk heeft plaatsgevonden - gelegenheid te bieden voor inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de twaalfde voortgangsrapportage bestuurlijke ingreep Sint Eustatius.

    2. Verzoek Eilandsraad Bonaire gesprek inzake herziening WolBES en FinBES

    Op verzoek van de Eilandsraad van Bonaire besluit de commissie tot een gesprek op dinsdag 12 maart 2024 op een nader te bepalen tijdstip. Dit gesprek zal nader worden afgestemd.

    3. Uitvoeringsstatus motie Rosenmöller (35.570 IV, L)

    De commissie besluit de motie Rosenmöller (35570 IV, L) als uitgevoerd te beschouwen.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36407

    Implementatie herziening Europese systeem voor handel in broeikasgasemissierechten (EU ETS)

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en JA21 (Baumgarten). Het conceptverslag wordt per e-mail aan de leden voorgelegd.

    2. Begrotingsstaat Nationaal Groeifonds 2024 (36410 L)

    Brief van de minister van EZK over tussentijdse evaluatie Nationaal Groeifonds (36410 L, G) en verslag schriftelijk overleg over de vierde indieningsronde NGF (36410 L, I)

    Inbreng voor schriftelijk overleg, met betrekking tot de brief over de tussentijdse evaluatie (36410 L, G) wordt geleverd door de fracties van de BBB (Kroon), GL-PvdA (Crone) en OPNL (Van der Goot) gezamenlijk. De fractie van JA21 (Baumgarten) sluit zich bij deze inbreng aan.

    Tevens wensen de fracties van de BBB (Kroon), GroenLinks-PvdA (Crone), PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten), 50PLUS (Van Rooijen) en OPNL (Van der Goot) in nader schriftelijk overleg te treden met de minister naar aanleiding van het recent gevoerde schriftelijk overleg over de vierde indieningsronde NGF (36410 L, I).

    De conceptbrieven worden per e-mail aan de leden voorgelegd.

    3. 32849 / 35603 / 36094, C

    Verslag nader schriftelijk overleg contourennota herziening mijnbouwstelsel

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï). De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden voorgelegd.

    4. 33529, 35603, 36094, R

    Verslag nader schriftelijk overleg schadeafhandeling in geval van ontmanteling NAM en het belang van Shell en ExxonMobil om hierover een akkoord te sluiten

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek). De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden voorgelegd.

    5. Aanvullend pakket klimaatmaatregelen elektriciteitssector

    Brief van de minister voor Klimaat en Energie van 18 december 2023 (29023/32813, Z)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en JA21 (Baumgarten). De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden voorgelegd.

    6. Stand van zaken geothermie

    Brief van de staatssecretaris van EZK van 19 december 2023 (35531, K)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek). De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden voorgelegd.

    7. Europees AI-innovatiepakket ter ondersteuning van start-ups en kmo's

    De commissie besluit het BNC-fiche af te wachten alvorens een besluit te nemen over het in behandeling nemen van deze voorstellen.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. COSAC Voorzittersbijeenkomst, 14-15 januari 2024

    Commissievoorzitter Van Apeldoorn geeft een mondelinge terugkoppeling van de COSAC Voorzittersbijeenkomst, gehouden op 14-15 januari 2024 in Namen. Voorts stemt de commissie in met de ambtelijk voorbereide beantwoording van de COSAC-Questionnaire.

    2. E230015

    Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    De commissie stelt voor de volgende prioriteiten te selecteren uit het Europees Werkprogramma 2024:
    14. Voorbereiding van de uitbreiding (Annex I)

    3. Werkbezoek Brussel

    De leden Van Ballekom (VVD), Bovens (CDA), Aerts (D66), Van Hattem (PVV) (o.v.), Van Apeldoorn (SP), Huizinga-Heringa (ChristenUnie), Visseren-Hamakers (PvdD), Nanninga (JA21), Hartog (Volt) en Van der Goot (OPNL) melden zich aan voor het werkbezoek aan Brussel op 3-4 maart 2024. Aanmelding voor deelname zal ook per e-mail worden geïnventariseerd.

    4. 21.501-20; 21.501-02

    Brief van de minister van BuZa over verslag van de EU Westelijke Balkan Top en de Europese Raad van 13, 14 en 15 december 2023; Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda buitengewone Europese Raad van 1 februari 2024; Europese Raad; Brief van de minister van BuZa over verslag van de Raad Algemene Zaken van 12 december 2023; Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda Raad Algemene Zaken van 29 januari 2024; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    De commissie neemt kennis van het verslag Raad Algemene Zaken van 12 december 2023 (21.501-02, FX), het verslag Westelijke Balkan Top en Europese Raad van 13, 14 en 15 december 2023 (21.501-20, DO), de geannoteerde agenda Raad Algemene Zaken 29 januari 2024 (21.501-02, FZ) en de geannoteerde agenda Europese Raad van 1 februari 2024 (21.501-20, DP).

    5. Mededelingen en informatie

    Op 9 april 2024 zal een Oostenrijkse delegatie van de Bundesrat worden ontvangen in de Eerste Kamer. De commissie verzoekt de staf na te gaan of het tijdstip kan worden aangepast.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36067, AA & 36067, BK & 29544 / 36067, L

    Motie-Moonen (D66) c.s. over deelnemers wijzen op de mogelijkheid om langer door te werken; Brief van de minister van SZW over de voortgang van de seniorenkansenvisie; Wet toekomst pensioenen; Brief van de minister van SZW ter aanbieding van de Seniorenkansenvisie; Arbeidsmarktbeleid

    De commissie besluit de brieven van de minister van SZW (29544/36067, L en 36067, BK) voor kennisgeving aan te nemen en de motie-Moonen c.s. (36067, AA) als uitgevoerd te beschouwen.

    2. 36067, BJ

    Brief van de minister voor APP over de stand van zaken van de moties en toezeggingen inzake de Wet toekomst pensioenen; Wet toekomst pensioenen

    De commissie besluit de brief van de minister voor APP (36067, BJ) voor kennisgeving aan te nemen en:
    - de status van toezegging T03631 als openstaand te blijven beschouwen en de deadline te verschuiven naar 1 juli 2024;
    - de status van toezegging T03637 als voldaan aan te merken.

    3. 36067, BH

    Brief van de minister voor APP over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en over het invaren; Wet toekomst pensioenen

    De commissie besluit op 12 maart 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    4. 32043 / 36067, BK

    Brief van de minister voor APP over het ter inzage leggen van vertrouwelijke stukken over de juridische adviezen rondom het invaren; Toekomst pensioenstelsel

    De commissie besluit het agendapunt over het ter inzage leggen van vertrouwelijke stukken over de juridische adviezen rondom het invaren aan te houden tot de commissievergadering van 27 februari 2024.

    5. 35673

    De commissie adviseert de Kamervoorzitter conform het verzoek van de BBB-fractie de plenaire behandeling van het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie te verplaatsen van 13 februari naar 27 februari 2024.

    6. E230015 - Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    De commissie selecteert het voorstel Europese ondernemingsraad (9) uit Annex I als prioritair voorstel.
    Tevens blijft de commissie graag geïnformeerd over de voortgang van de behandeling van voorstel 12 uit Annex I Bestrijding van migrantensmokkel (commissie I&A/JBZ).

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Tijdens de vergadering toegevoegd agendapunt: Rapport Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050

    Op verzoek van het lid Dittrich (D66) wordt aan de agenda de bespreking van het rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 toegevoegd. De commissie verzoekt de griffie zorg te dragen voor agendering in de relevante commissie(s).

    2. 36191

    Wet Adviescollege ICT-toetsing

    De commissie meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire afdoening als hamerstuk.

    3. 36263

    Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen

    De commissie besluit de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie om toestemming te vragen voor een besloten technische briefing op 6 februari 2024 (één uur) betreffende de uitvoeringstoets die uitgevoerd is ten aanzien van het wetsvoorstel.

    Voorts besluit de commissie gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor het tweede verslag op 13 februari 2024. Zij streeft naar plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 27 februari of 5 maart 2024.

    4. 36263, C en D

    Brief van de minister van Defensie over toepassing regeling met CTIVD inzake bulkdatasets; Brief van de minister van BZK over regeling met de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) over bulkdatasets; Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen

    De commissie besluit de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 21 december 2023 (36263, C) en de brief van de de minister van Defensie van 15 januari 2024 (36263, D) te betrekken bij de verdere behandeling van het voorstel voor de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen (36263).

    5. CLXII, A

    Raming Eerste Kamer 2025

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 27 februari 2024.

    6. 36284, F

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van BZK over verdere invulling van het vervolgtraject slavernijverleden; Slavernijverleden

    De commissie besluit, naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 december 2023 (36284, F), op 13 februari 2024 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.

    7. 33797, AM

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK over de Leefbaarometer; Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PVV (Van Hattem).

    8. 33335, E

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van het Werkprogramma DINGtiid 2024-2025; Wet gebruik Friese taal

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en OPNL (Van der Goot).

    9. 21201-02, FY

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK inzake de Europese Kiesakte; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    De commissie besluit de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 19 januari 2024 (21201-02, FY) voor kennisgeving aan te nemen.

    10. 35295, AP

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van BZK over de hernieuwde Rijksbrede strategie voor het beschermen van het vrije en open publieke debat tegen desinformatie; EU en de rechtsstaat

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA (Roovers) en de PvdD (Nicolaï) gezamenlijk.

    11. Voorstel eventueel plenair debat (ex artikel 51, lid 1, RvOEK) over 'Wonen en Bouwen in Nederland'

    De commissie besluit de Kamer voor te stellen een plenair debat te houden - op grond van artikel 51, eerste lid, van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer der Staten-Generaal - over 'Wonen en Bouwen in Nederland' in april 2024.
    Als de Kamer akkoord gaat met het voorstel, zal een aantal deskundigen/belanghebbenden/organisaties gevraagd worden voorafgaand aan dit debat een position paper toe te zenden.

    12. Voorstel van het lid Van der Goot (OPNL) voor een deskundigenbijeenkomst in de commissie over de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Rijk en decentrale overheden

    De commissie besluit - op een nog nader te bepalen datum - een deskundigenbijeenkomst te organiseren over de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Rijk en decentrale overheden. Zij stemt in met het uitnodigen van de door het lid Van der Goot (OPNL) gesuggereerde deskundigen.

    13. Mededelingen en informatie

    De commissie besluit - op voorstel van het lid Prins (CDA) - toezegging T03662 als voldaan aan te merken naar aanleiding van de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 23 november 2023 (36410 VII/36410 IV, C).

  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E230010

    Pakket over de tweede reeks eigen middelen

    Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de fracties ChristenUnie (Holterhues) en Volt (Hartog) gezamenlijk en door de leden van de JA21-fractie (Baumgarten) en het lid van de 50PLUS-fractie (Van Rooijen). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van deze commissies worden voorgelegd.

    2. 36.405 EK, D

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BuZa over de BNC-fiches inzake de tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027; EU-voorstellen: Tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (COM(2023)335, 336, 337, 338)

    De commissies besluiten om voorafgaand aan de mogelijke besluitvorming in de Europese Raad op 1 februari 2024 de regering een aantal aandachtspunten mee te geven. Dit zal worden meegegeven mede op basis van de inbreng voor nader schriftelijk overleg, welke op woensdagochtend 31 januari 2024 wordt geleverd door de fractie van de VVD (Van Ballekom). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissies worden voorgelegd.

  • 14.50 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36418 AH

    Brief van de minister van EZK over evaluatie innovatiebox; Belastingplan 2024

    De commissies besluiten op de eerstvolgende commissievergadering van de combi FIN-EZK inbreng voor schriftelijk overleg te leveren.

    2. 21.501-07 EK, GF

    Brief van de minister van Financiën inzake verslag informele Ecofinraad van 20 december 2023 en Raadsakkoord herziening Europees begrotingsraamwerk; Raad voor Economische en Financiële Zaken

    In verband met de plenaire agenda op 6 februari a.s. wordt gestreefd het geplande mondeling overleg met de minister te plannen op dinsdag 27 februari 2024.

    3. 21.501-07 EK, GH

    Brief van de minister van Financiën inzake verslag Eurogroep en Ecofinraad van 15 en 16 januari 2024; Raad voor Economische en Financiële Zaken

    De commissies besluiten het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 15-16 januari 2024 voor kennisgeving aan te nemen.

    4. Voortgang TenneT dossier

    Brief van de minister van Financiën over de beoogde leenfaciliteit voor TenneT en de betrokken adviezen bij de afwegingen en voorwaarden; Eerste incidentele suppletoire begroting inzake lening TenneT

    De commissies hebben ingestemd met het voorgestelde tijdspad onder het voorbehoud dat het wetsvoorstel tijdig de Eerste Kamer bereikt. Hiermee geven de commissies gevolg aan het verzoek van de regering om de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel vóór 1 maart 2024 af te ronden. Het indicatieve tijdspad is dan als volgt:
    - technische briefing op 13 februari a.s.;
    - inbreng voor schriftelijk overleg op woensdag 14 februari a.s.;
    - deadline voor de beantwoording op 23 februari a.s.
    - plenaire behandeling en stemming over het wetsvoorstel op 27 februari a.s.

    Voorts besluit de commissie om de technische briefing deels in beslotenheid te houden in verband met de vertrouwelijke informatie die aan de commissie is overlegd.

  • 15.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36202 / 32140, AH

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over aanbieding ambtelijk rapport Aanpak fiscale regelingen; Herziening Belastingstelsel

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de 50PLUS-fractie (Van Rooijen). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd. Voorts besluit de commissie om de uitvoeringsstatus van de toezegging T03623 op voldaan te zetten.

    2. 31066, AJ

    Brief van de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst over stand van de uitvoering Belastingdienst 2023 en jaarplan Belastingdienst 2024; Belastingdienst

    De commissie heeft besloten om af te zien van het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg en besluit daarmee om de brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst van 21 december jl. (31066, AJ) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. E230021

    Voorstellen voor verordeningen betreffende de Digitale Euro

    De commissie besluit inbreng te leveren op 13 februari a.s. voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie.

    4. 36410 IX, C

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Financiën over (deels) openstaande toezeggingen; Begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024

    De commissie besluit de ontvangen reactie op het halfjaarlijkse toezeggingenrappel (36419 IX, C) voor kennisgeving aan te nemen en naar aanleiding van deze reactie besluit de commissie als volgt over de uitvoeringsstatus van de toezeggingen:

    - De status van de toezeggingen: T02802, T03450, T03522, T03530, T03532, T03534, T03616, T03617, T03618, T03624, T03648, T03649, T03650, T03686, T03688 en T03689 aan te merken als 'voldaan'.

    - De status van de toezegging T03261, te handhaven als 'deels voldaan' en de deadline te verplaatsen naar 1 juli 2024.

    - De status van de toezeggingen: T03517, T03519, T03523, T03621, T03685, T03690 en T03691 te handhaven als 'openstaand' en de deadline te verplaatsen naar 1 juli 2024.

    - De status van de toezeggingen: T03518 en T03614, aan te merken als legisprudentie.

    5. 36108 / 29232

    Brief van de minister van Financiën over reactie op brief voormalig staatsagent bij KLM; Air France – KLM

    De commissie besluit om het commissiedebat Staatsdeelnemingen op 27 maart a.s. in de Tweede Kamer af te wachten, maar wel alvast (onder voorbehoud) een datum te reserveren voor een mondeling overleg van de duur van 2 uur met de minister van Financiën bij voorkeur in de eerste week van april.
    Voorts besluit de commissie om de brief van de minister van Financiën over de brief voormalig staatsagent bij KLM d.d. 26 januari 2024 te betrekken bij dit mondelinge overleg.
    Op verzoek van de commissie zal de brief d.d. 29 januari jl. van de voormalig staatsagent worden opgenomen in dit dossier.

    6. COM(2023)528

    De commissie besluit inbreng te leveren op 13 februari a.s. voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie.

    7. De Europese Parlementaire Week 2024 - Brussel

    De commissie geeft geen aandachtspunten mee aan de delegatie ten behoeve van de bijeenkomst van de jaarlijkse Europese parlementaire week in Brussel.

    8. E230015 - Europees Werkprogramma 2024

    De commissie besluit de volgende voorstellen uit het werkprogramma 2024 als prioritair voor te dragen;
    Annex II:
    10. Voorstel voor een besluit van het Europees Parlement
    en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU
    betreffende de jaarlijkse financiële overzichten,
    geconsolideerde financiële overzichten en
    aanverwante verslagen van bepaalde
    ondernemingsvormen (jaarrekeningenrichtlijn), zoals
    gewijzigd bij Richtlijn 2022/2464 (betreffende de prestatie van beleggingsfondsen te meten.

    13. Gedelegeerde richtlijn van de Commissie tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen (jaarrekenrichtlijn), overeenkomstig artikel 3, lid 13, van die richtlijn.

    14. Tussentijdse evaluatie van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (Verordening (EU) 2021/241).

    9. Rondvraag

    Op initiatief van het lid Moonen (D66) verzoekt de commissie de griffie een overzicht van de aangenomen moties en toezeggingen bij het Belastingplan 2024 op te vragen bij het ministerie van Financiën met een toelichting op de stand van zaken over hoe de bewindspersoon invulling aan deze moties en toezeggingen zal geven.

  • informeel overleg 15.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36159

    Tegengaan productie van en de handel in nieuwe psychoactieve stoffen en enkele andere wijzigingen

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 27 februari 2024.

    2. Verkenning aanvullende bevoegdheidsgrondslagen Wet publieke gezondheid (Wpg)

    Verslag schriftelijk overleg (36194, AC)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd op 27 februari 2024.

    3. Bestuurlijke afspraken uitvoering Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd) 2024

    Brief van de minister voor LZS van 1 december 2023 (35370, L)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de BBB-fractie (Van Wijk), de fracties van VVD en CDA gezamenlijk (Prins) en de fracties van GroenLinks-PvdA (Van Gurp) en PVV (Bezaan).

    4. Voortgang publieke sturing op generieke functies voor elektronische gegevensuitwisseling

    Brief van de minister VWS van 13 december 2023 met afschrift brief aan Tweede Kamer (27529, AC) met o.a. een reactie op gewijzigde motie-Gerkens (35824, I)

    De commissie neemt de brief (27529, AC) voor kennisgeving aan. De gewijzigde motie-Gerkens (35824, I) wordt als uitgevoerd aangemerkt.

    5. Landelijk dekkend netwerk van infrastructuren

    Brief van de minister van VWS van 22 januari 2024 (27529, AD)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd op 13 februari 2024. De commissie stelt daarnaast een technische briefing over dit onderwerp op prijs.

    6. Jaarrapportage 2022 Wet afbreking zwangerschap

    Verslag schriftelijk overleg (30371, D)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van JA21 (Baumgarten) en SGP (De Vries).

    7. Voortgang preventieaanpak leefstijl

    Brief van de staatssecretaris van VWS van 21 december 2023 (32793, C)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van PVV (Bezaan) en PvdD (Koffeman).

    8. E230015 - Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    De commissie draagt geen voorstellen als prioritair voor.

  • 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Besluit commissie beslotenheid vergaderingen rest van de periode

    De commissie besluit per brief aan de Voorzitter de Kamer te adviseren de rest van deze Kamerperiode (2023-2027) de commissievergaderingen van de commissie voor Verzoekschriften in beslotenheid te laten plaatsvinden.

    2. Concept-jaarverslag van de commissie voor de Verzoekschriften van de Eerste Kamer en de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer over het parlementaire jaar 2022-2023

    De commissie gaat akkoord met het voorliggende concept-jaarverslag van de commissie voor de Verzoekschriften van de Eerste Kamer en de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer over het parlementaire jaar 2022-2023. Na vaststelling door de commissie in de Tweede Kamer zal het jaarverslag worden toegestuurd aan de Kamervoorzitters en worden gepubliceerd.

    3. Bespreking nieuw verzoekschrift

    De commissie besluit het voorliggende verzoekschrift (COVZ2310001) in behandeling te nemen. De commissie besluit tevens de staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst te verzoeken in zijn inlichtingen zo veel mogelijk per alinea te reageren.

    4. Rondvraag

    De commissie spreekt uit dat bij de bespreking van het concept-verslag over het verzoekschrift meer dan de helft van de leden aanwezig dienen te zijn.

  • 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 31710, D

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van I&W over het landelijk veiligheidsbeeld primaire waterkeringen; Deltaprogramma

    De commissie besluit tot het organiseren van een deskundigenbijeenkomst over het landelijk veiligheidsbeeld primaire waterkeringen en op 13 februari a.s. een opzet voor deze bijeenkomst te bespreken. De commissie stelt een werkgroep in bestaande uit de leden Van Langen-Visbeek (BBB), Thijssen (GroenLinks-PvdA) en Klip-Martin (VVD) die een voorstel zal aanleveren.

    2. 34287 / 29383, Z

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over stand van zaken acties voortvloeiend uit het Nevele-arrest; Regelgeving Ruimtelijke Ordening en Milieu; Toezegging Brief gevolgen uitspraak Nevele op Omgevingswet (34.287/29.383)

    N.a.v. de brief van 22 december 2023 (34287/29383, Z) wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W geleverd door de fracties van de BBB (Kemperman), GroenLinks-PvdA (Kluit) en de PvdD (Nicolaï) gezamenlijk, alsmede de PvdD (Nicolaï) separaat. De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. 36410 XII / 36410 A / 36410 J, A

    Brief van de minister en de staatssecretaris van I&W met antwoorden op feitelijke vragen van de Tweede Kamer over de begrotingsstaten Infrastructuur en Waterstaat, het Mobiliteitsfonds en het Deltafonds; Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2024

    De commissie besluit de brief van 15 januari 2024 (36410 XII/36410 A/36410, J, A) voor kennisgeving aan te nemen.

    4. 36410 XII / 36410 A / 36410 J, B

    Brief van de minister en staatssecretaris van I&W met de schriftelijke antwoorden op tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer gestelde vragen; Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2024

    De commissie besluit de brief van 24 januari 2024 (36410 XII/36410 A/36410, J, B) voor kennisgeving aan te nemen.

    5. E230013 - Voorstel voor een richtlijn inzake bodemmonitoring

    Brief van de staatssecretaris van I&W over verslag Milieuraad van 18 december 2023; Milieuraad; Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over de geannoteerde agenda van de Milieuraad van 18 december 2023; EU-Voorstel voor een richtlijn inzake bodemmonitoring (COM(2023)416)

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van I&W van 15 januari 2024 (36397, D) en het verslag van de Milieuraad van 18 december 2023 voor kennisgeving aan te nemen.

    6. Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    De commissie besluit de volgende voorstellen uit het Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie als prioritair voor te dragen:

    Annex I

    3. Waterweerbaarheid;
    4. Een veilige ruimte voor de groene en de digitale transitie.

    Annex II

    1. Voorstel voor een verordening tot wijziging van:
    b) Verordening (EU) nr. 167/2013 inzake de goedkeuring van en het markttoezicht op landbouw- en bosbouwvoertuigen;
    c) Verordening (EU) nr. 168/2013 betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers;

    9. Voorstel voor een besluit tot wijziging van:
    a) Richtlijn 96/67/EG van de Raad betreffende de toegang tot de grondafhandelingsmarkt op de luchthavens van de Gemeenschap;
    b) Richtlijn 2009/33/EG inzake de bevordering van schone wegvoertuigen ter ondersteuning van emissiearme mobiliteit;
    c) Richtlijn 2022/1999 betreffende uniforme procedures voor de controle op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg;
    d) Richtlijn 2009/12/EG inzake luchthavengelden;

    22. Herziening van Richtlijn 92/106/EEG betreffende gecombineerd vervoer van goederen tussen lidstaten);

    1. Geschiktheidscontrole van de wijze waarop het beginsel dat de vervuiler betaalt wordt toegepast op het milieu.

    7. Mededelingen en informatie

    Op verzoek van het lid Van Langen-Visbeek (BBB) besluit de commissie op 13 februari a.s. inbreng te leveren voor het verslag bij het wetsvoorstel Wijziging van de Wet milieubeheer (implementatie richtlijn milieuaansprakelijkheid) (36375).

  • deskundigenbijeenkomst 16.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 16.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Stand van zaken Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)

    Verslag schriftelijk overleg (34682/35334, U)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd op 27 februari 2024.

    2. Wettelijke evaluatie Staatsbosbeheer

    Verslag schriftelijk overleg (29659, F)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Kemperman). De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden van de commissie voorgelegd.

    3. Stikstofproblematiek

    Verslag nader schriftelijk overleg (35334 / 33576, BM)

    De commissie besluit de brief (35334 / 33576, BM) voor kennisgeving aan te nemen.

    4. Aanpak dierwaardige veehouderij en vervolgstappen amendement artikel 2.1 Wet dieren

    Verslag nader schriftelijk overleg (28286, Z)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt, voor het einde van deze week, geleverd door de fractie van de PvdD (Visseren-Hamakers). De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden van de commissie voorgelegd.

    5. E230015 - Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie

    De commissie besluit de volgende initiatieven uit het Werkprogramma als prioritair aan te merken.

    Annex II:
    - (1) Voorstel voor een verordening tot wijziging van:
    a) Verordening (EU) nr. 1379/2013 houdende een
    gemeenschappelijke marktordening voor
    visserijproducten en aquacultuurproducten;
    b) Verordening (EU) nr. 167/2013 inzake de
    goedkeuring van en het markttoezicht op
    landbouw- en bosbouwvoertuigen;
    c) Verordening (EU) nr. 168/2013 betreffende de
    goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of
    driewielige voertuigen en vierwielers.

    - (6) Voorstel voor een verordening tot wijziging van
    Verordening (EU) 2016/2031 betreffende
    beschermende maatregelen tegen plaagorganismen
    bij planten.

    - (15) Uitvoeringsverordening van de Commissie tot
    wijziging van:
    a) Uitvoeringsverordening (EU) nr. 180/2014 van de
    Commissie van 20 februari 2014 tot vaststelling
    van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU)
    nr. 228/2013 (Posei);
    b) Uitvoeringsverordening (EU) nr. 181/2014 van de
    Commissie tot vaststelling van
    uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr.
    229/2013 (ten behoeve van de kleinere eilanden in de Egeïsche Zee).

    - (16) Uitvoeringsverordening van de Commissie tot
    wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2022/128
    van de Commissie van 21 december 2021 tot
    vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor
    Verordening (EU) 2021/2116 wat betreft
    betaalorganen en andere instanties, financieel beheer,
    goedkeuring van de rekeningen, controles,
    zekerheden en transparantie.

    - (17) Uitvoeringsverordening van de Commissie tot
    wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/1375
    van de Commissie tot vaststelling van specifieke
    voorschriften voor de officiële controles op Trichinella in vlees.

    - (18) Uitvoeringsverordening van de Commissie
    tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EG) nr.
    999/2001 houdende vaststelling van voorschriften
    inzake preventie, bestrijding en uitroeiing van
    bepaalde overdraagbare spongiforme
    encefalopathieën.

    - (23) Voorstel voor een verordening betreffende
    visserijstatistieken.

    - (5) Evaluatie van de kaderrichtlijn mariene
    strategie (Richtlijn 2008/56/EG) .

    - (7) Evaluatie van de nitratenrichtlijn (Richtlijn
    91/676/EEG).

    6. Kennismaking en overleg met het werkveld

    De commissie besluit dit agendapunt opnieuw ter bespreking te agenderen in de commissievergadering van 27 februari 2024 .

    7. Mededelingen en informatie

    De commissie besluit, op verzoek van het lid Kluit (GroenLinks-PvdA) de brief met betrekking tot de voortgang aanpak piekbelasting van 23 januari 2024 (30252, J) ter bespreking te agenderen in de volgende commissievergadering op 13 februari 2024.

    8. Rondvraag

    De fractie van de PvdD (Visseren-Hamakers) wil graag in schriftelijk overleg treden met de minister van LNV over de bescherming van de wolf in kader van de handhaafbaarheid van Natura 2000-beleid. Het lid Visseren-Hamakers (PvdD) komt hierop terug in de volgende commissievergadering op 13 februari 2024.

  • informeel overleg 16.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • technische briefing 18.30 uur
    (Geen besluitpunten)