26.531

Vervallen beloningsregels en afmakingscourtage Wet assurantiebemiddelingsbedrijf



Dit voorstel wijzigt de Wet assurantiebemiddeling als gevolg van het project Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW). De wijziging is ook een gevolg van een evaluatie van de doelmatigheid van deze wet.

De beloningsregels zullen gefaseerd vervallen en het afmakingscourtage (zie hoofdlijnen) wordt eveneens verboden. Het vervallen van het begunstigingsverbod is reeds in een apart voorstel (25.507) opgenomen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 

Het voorstel is op 23 november 1999 door de Tweede Kamer aangenomen. De fractie van GroenLinks stemde tegen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 20 december 1999 zonder stemming aangenomen. De fractie van GroenLinks is daarbij aantekening verleend.

De wet is opgenomen in Staatsblad 583 van 28 december 1999

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 584 van 28 december 1999..


Kerngegevens

ingediend

12 mei 1999

titel

Wijziging van de Wet assurantiebemiddelingsbedrijf naar aanleiding van het project Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit, alsmede naar aanleiding van een evaluatie van de doelmatigheid van de wet

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Economische Zaken

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld. De inwerkingtreding van artikel I onderdelen D tot en met H en artikel II geschiedt eerst na overlegging aan de Staten-Generaal.


Hoofdlijnen

Het vervallen van de beloningsregels geschiedt gefaseerd.

Het begunstigingsverbod vervalt zo spoedig mogelijk. Dit is geregeld in wetsvoorstel 25.507.

De bepaling dat de beloning alleen uit provisie mag bestaan en het verbod op het afmakingscourtage, vervallen op een termijn van 4 à 5 jaar na inwerkingtreding van deze wet.

Het afmakingscourtage houdt in dat de tussenpersoon de verzekeringnemer bij schadeafwikkeling geen kosten in rekening mag brengen.


Documenten

7