26.813

Concentratie beheer over regionale politiekorpsen bij Minister BZK



Dit wetsvoorstel concentreert het beheer over de regionale politiekorpsen bij de Minister van BZK en voorziet verder in waarborgen voor de Minister van Justitie om te verzekeren dat deze optimaal inhoud kan geven aan de verantwoordelijkheid voor de nationale en internationale strafrechtshandhaving.

Het voorstel vloeit voort uit de afspraak in het regeerakkoord dat de verantwoordelijkheid voor het centraal beheer van de politie in handen komt te liggen van één minister.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 18 april 2000 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 10 oktober 2000 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 450 van 26 oktober 2000.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 472 van 9 november 2000.


Kerngegevens

ingediend

21 september 1999

titel

Wijziging van de politiewet 1993 in verband met de concentratie van beheersbevoegdheden op rijksniveau met betrekking tot de regionale politiekorpsen bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Hoofdlijnen

  • Concentratie van beheer op rijksniveau maakt het mogelijk om de samenwerking tussen de politiekorpsen meer structureel vorm te geven en beheersmatig aan te sturen.
  • Dit moet leiden tot een grotere slagvaardigheid en transparantie van de Nederlandse politie als geheel en uiteindelijk tot een verbetering van de veiligheidssituatie.
  • Als de politie in een gemeente optreedt ter handhaving van de openbare orde en ter uitvoering van de hulpverleningstaak, staat zij onder gezag van de burgemeester.
  • Als de politie optreedt in het kader van de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde, dan wel taken vericht ten dienste van Justitie, staat zij onder gezag van de officier van Justitie.

Documenten

10