26.883

Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur



Dit voorstel van wet (Wet BIBOB) roept een Bureau bevordering integriteitsonderzoeken door het openbaar bestuur (Bureau BIBOB) in het leven, dat bestuursorganen en aanbestedende overheidsdiensten desgevraagd adviseert over de mate van gevaar dat beschikkingen inzake subsidies en vergunningen en de gunning van overheidsopdrachten worden misbruikt voor criminele activiteiten.

Het voorstel voorziet in de rechtsgrond om een aanvraag van een subsidie of vergunning te weigeren op grond van gevaar voor criminele activiteiten.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 18 oktober 2001 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 18 juni 2002 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 347 van 4 juli 2002.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 502 van 17 oktober 2002.

De inwerkingtreding van artikelen is opgenomen in Staatsblad 216 van 22 mei 2003.


Kerngegevens

ingediend

11 november 1999

titel

Regels inzake de bevordering van integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur met betrekking tot beschikkingen of overheidsopdrachten (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Documenten

14