27.770

Wijziging Abw inzake het vrijlaten van individuele uitkeringen in het kader van de tegoeden Tweede Wereldoorlog



Dit wetsvoorstel wijzigt de Algemene Bijstandswet (Abw) in verband met het vrijlaten van de individuele uitkeringen in het kader van de tegoeden Tweede Wereldoorlog. Hiermee worden gelden beschikbaargesteld als erkenning van achteraf geconstateerde tekortkomingen in de bejegening van de betrokken oorlogsslachtoffers in het rechtsherstel en als erkenning van morele aanspraken.

Verder bevat het voorstel enige technische wijziging van de Abw, Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte werkloze Werknemers (IOAW), de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ) en de WIK.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 28 juni 2001 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 september 2001 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 426 van 2 oktober 2001.


Kerngegevens

ingediend

29 mei 2001

titel

Wijziging van de Abw in verband met het vrijlaten van de individuele uitkeringen in het kader van de tegoeden Tweede Wereldoorlog, alsmede wijziging van de Abw, de IOAW, de IOAZ en de WIK in verband met een aantal andere technische aanpassingen

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

  • 1. 
    Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van artikel I, onderdeel A, artikel I, onderdeel C, artikel 43, tweede lid, onderdeel r, artikel II, onderdelen A en B, en artikel III.
  • 2. 
    Artikel I, onderdeel A, treedt in werking met ingang van de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2001.
  • 3. 
    Artikel I, onderdeel C, artikel 43, tweede lid, onderdeel r, treedt in werking met ingang van de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 december 2000.
  • 4. 
    Artikel II, onderdeel A en artikel III treden in werking met ingang van de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij worden geplaatst en werken terug tot en met 1 januari 2001.
  • 5. 
    Artikel II, onderdeel B, treedt in werking met ingang van de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2001.

Documenten

5