27.571

Uitbreiding onderzoeksbevoegdheden Algemene Rekenkamer ten aanzien van de besteding van EU-subsidies



Dit wetsvoorstel geeft de Algemene Rekenkamer bevoegdheden om zelfstandig (op eigen gezag) en rechtstreeks (zonder tussenkomst van de minister) onderzoek te doen naar de rechtmatige en doelmatige besteding van EU-subsidies tot op het niveau van niet tot de Staat als rechtspersoon behorende derden.

Hiervoor wordt de Comptabiliteitswet gewijzigd (achtste wijziging). Het voorstel werd gezamenlijk behandeld met de Wet toezicht Europese subsidies (27.572).

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 9 oktober 2001 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 15 januari 2002 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 39 van 5 februari 2002.


Kerngegevens

ingediend

2 januari 2001

titel

Wijziging van de Comptabiliteitswet houdende uitbreiding van de onderzoeksbevoegdheden van de Algemene Rekenkamer ten aanzien van de besteding van gelden die ten laste komen van de begroting van de Europese Unie (achtste wijziging van de Comptabiliteitswet)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst. Indien het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2002, treedt zij in werking met ingang van de eerste dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst


Hoofdlijnen

De bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer worden uitgebreid tot de besteding van EU-subsidies in Nederland.

De uitbreiding van de bevoegdheden zal in de praktijk - gegeven de omvang van de desbetreffende geldstromen - voor een belangrijk deel betrekking hebben op de controle van agrariërs die communautaire landbouwsubsidies ontvangen.


Documenten

7