28.060

Wijziging In- en uitvoerwet



Dit wetsvoorstel voorziet in de aanpassing van de In- en uitvoerwet aan verordening (EG) 1334/2000 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer van producten en technologie voor tweeërlei gebruik (Pb EG L 159PDF-document, gerectificeerd in Pb EG L 176)PDF-document.

De verordening bevat procedurele bepalingen inzake exportcontrole op goederen voor tweeërlei gebruik. De verordening wijst deze goederen ook aan en introduceert een nieuw type uitvoervergunning, te weten de communautaire uitvoervergunning van de Commissie van de Europese Gemeenschappen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 21 maart 2002 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 16 april 2002 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

24 oktober 2001

titel

Wijziging van de In- en uitvoerwet (aanpassing aan de EG-verordening inzake controle op de uitvoer van producten en technologie voor tweeërlei gebruik)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • staatssecretaris van Economische Zaken

inwerkingtreding

Met ingang van de eerste dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Hoofdlijnen

Bij goederen voor tweeërlei gebruik gaat het om producten, programmatuur en technologie die zowel een civiele als een militaire bestemming kunnen hebben, met inbegrip van alle goederen die voor niet-explosieve doeleinden gebruikt kunnen worden en op enige manier bijdragen aan de vervaardiging van nucleaire wapens of andere nucleaire explosiemiddelen.

Om de verordening te kunnen uitvoeren is het In- en uitvoerbesluit strategische goederen bij besluit van 21 maart 2001 (Staatsblad 2001, 176) gewijzigd.

Voor een volledige uitvoering van de verordening dient echter ook de In- en uitvoerwet op enkele punten gewijzigd te worden:

  • het verruimen van de mogelijkheid om in individuele gevallen een vergunningplicht op te leggen voor de uitvoer en wederuitvoer van niet aangewezen goederen voor tweeërlei gebruik (waarvoor aanwijzingen bestaan dat ze bestemd zijn voor gebruik in verband met chemische, biologische of nucleaire wapens)
  • het regelen van de overdracht van programmatuur en technologie door middel van elektronische media, fax en telefoon.

Documenten

5