Wetsvoorstel in verband met de fusie van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) en de Stichting Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK). Het wetsvoorstel beperkt zich tot de meest noodzakelijke onderdelen: het bewerkstelligen van een fusie tussen DNB en de PVK en het aanpassen van de bestaande (institutionele) bepalingen in de Wtv 1993 en andere wetten.
Met de voorgestelde fusie willen DNB en de PVK de effectiviteit en de efficiëntie van het prudentiële toezicht vergroten en de greep op financiële stabiliteit verstevigen. Voor een fusie tussen DNB en de PVK is een wetswijziging noodzakelijk, onder andere omdat enige institutionele bepalingen van de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 (Wtv 1993) aangepast dienen te worden.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 7 september 2004 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 12 oktober 2004 als hamerstuk afgedaan.
De wet is opgenomen in Staatsblad 556 van 29 oktober 2004.
ingediend
30 januari 2004titel
Bepalingen in verband met de fusie tussen De Nederlandsche Bank N.V. en de Stichting Pensioen- & Verzekeringskamerschriftelijke voorbereiding
ondertekening
inwerkingtreding
Onder toepassing van artikel 16 van de Tijdelijke referendumwet, met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst
Met de voorgestelde fusie beogen De Nederlandsche Bank Bank N.V. (DNB) en de Stichting Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK):
-
-het vergroten van effectiveit (betere resultaten door het samenvoegen van kennis en expertise) en efficiëntie (beperking van de kosten van het toezicht) en het verstevigen van de greep op financiële stabiliteit (bevordering toezicht op de financiële soliditeit van instellingen ofwel prudentieel toezicht); De wijziging vindt plaats in het licht van de voornemens de toezichtwetgeving voor de financiële marktsector en de Pensioen- en Spaarfondsenwet te herzien per 1 juli 2005, respectievelijk 1 januari 2006. De fusiewet moet dus als interim oplossing gezien worden. De wet beperkt zich dan ook tot de meest noodzakelijke onderdelen:
-
-het bewerkstelligen van de fusie tussen DNB en PVK;
-
-aanpassing van bestaande institutionele bepalingen in onder meer de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 (Wtv 1993).
5