29.545

Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 met betrekking tot het verlenen van ontheffingen in bepaalde gevallen door de Dienst Wegverkeer en enkele technische wijzigingen



Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat ontheffingen voor exceptionele transporten door de Dienst Wegverkeer kunnen worden verleend. Tevens worden enkele technische wijzigingen van de Wegenverkeerswet 1994 voorgesteld.

Hiermee wordt het mogelijk om centraal ontheffingen te verlenen. Dit heeft als voordelen dat slechts één aanvraag hoeft te worden gedaan door het bedrijfsleven en het zorgt voor meer transparantie en rechtszekerheid voor de aanvrager. Bijkomend voordeel is dat er na centralisatie sprake zal zijn van slechts één ontheffingsdocument. Centralisatie van ontheffingsaanvragen bevordert daarnaast ook de verkeersveiligheid en op termijn kan uit het geautomatiseerde systeem van de Dienst Wegverkeer beleidsinformatie worden gegenereerd.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 11 november 2004 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 7 december 2004 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 687 van 28 december 2004.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 611 van 6 december 2005.


Kerngegevens

ingediend

10 mei 2004

titel

Wijziging Wegenverkeerswet 1994 met betrekking tot het verlenen van ontheffingen in bepaalde gevallen door de Dienst Wegverkeer en enkele technische wijzigingen

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

  • 1. 
    Artikel I, onderdelen A, B, F tot en met H, en artikel IV treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.
  • 2. 
    Artikel I, onderdeel C, treedt in werking met ingang van de eerste dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst.
  • 3. 
    Onder toepassing van artikel 16 van de Tijdelijke referendumwet treden artikel I, onderdelen D en E, en artikel III in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst.
  • 4. 
    Artikel II, onderdeel A, treedt in werking op het tijdstip waarop artikel I, onderdeel X, van de wet van 18 april 2002 tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 met betrekking tot de rijvaardigheid en rijbevoegdheid (Stb. 250) in werking treedt.
  • 5. 
    Artikel II, onderdeel B, treedt in werking op het tijdstip waarop artikel I, onderdeel EE, van de wet van 18 april 2002 tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 met betrekking tot de rijvaardigheid en rijbevoegdheid (Stb. 250) in werking treedt

Documenten

6