Senaat vindt herindeling gemeenten zaak van provincies



Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat in de toekomst provinciale besturen de eindbeslissing krijgen over gemeentelijke herindelingen binnen de eigen provincie. Ook minister Remkes (VVD, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zei dinsdag 13 september in een debat met de senaat over twee gemeentelijke herindelingen hier wel voor te voelen. De minister kondigde een notitie over dit onderwerp aan die in de loop van 2006 zal verschijnen.

Algemene Regels Herindeling (ARHI)

De minister noteerde dat in de Eerste Kamer de fracties van PvdA, VVD en GroenLinks de eindbeslissing aan de provincies willen laten door de wet Algemene Regels Herindeling aan te passen. Wel zou het alleen om herindelingen binnen één provincie moeten gaan. De voorstanders in de senaat gaan er daarbij vanuit dat de procedures van de wet ARHI zorgvuldig gevolgd moeten zijn.

Minister Remkes wees erop dat ook een wijziging van de grondwet nodig is om de eindbeslissing over deze herindelingen bij de wetgever weg te halen. Hij zag het uitbrengen van de notitie als een poging om na te gaan of er voor een aanpassing van de grondwet in zowel de Tweede als de Eerste Kamer een meerderheid van tweederde is te vinden.

Hoofdelijke stemming

Een voorstel om in een deel van de Utrechtse Heuvelrug gemeenten samen te voegen bleek op een ruime meerderheid in de senaat te kunnen rekenen. Een voorstel om de gemeenten Sassenheim, Warmond en Voorhout samen te voegen tot een nieuwe gemeente Teylingen stuitte op verzet bij veel fracties, waaronder de regeringsfracties van CDA en D66. Maar met steun van de VVD, de oppositionele fracties van PvdA en GroenLinks en de heer Hessing van de LPF-fractie sleepte de minister het voorstel door de senaat. De hoofdelijke stemming wees uit dat er 39 senatoren voor vorming van de nieuwe gemeente Teylingen waren en 34 tegen.

Referenda

Tegenstemmers als D66 en SP wezen op het ondersneeuwen van de uitslagen van referenda in de betrokkenen gemeenten. Tegen de zin van een meerderheid van de bevolking stemden de gemeenteraden van Sassenheim en Warmond voor samenvoeging met Voorhout. De gemeenteraad van Voorhout hield tot het laatste vast aan de eigen zelfstandigheid, maar het mocht niet baten. Andere tegenstemmers als CDA en de fracties van SGP en ChristenUnie wezen bovendien met nadruk op een oordeel van de Raad van State, dat de fusie van de drie gemeenten 'nog niet rijp' zou zijn. Ook hekelden zij het ontbreken van een totaalvisie van de provincie Zuid-Holland op de toekomstige gemeentelijke indeling van de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek. Dat de buitengrenzen van de nieuw te vormen gemeente nog ter discussie staan vonden de tegenstanders een onwenselijke leemte in het voorstel van de regering. Minister Remkes zei dat de provincie na zorgvuldige afwegingen uiteindelijk met de enig mogelijke oplossing voor de bestuurlijke problemen van Warmond was gekomen.

Verkiezingen

De senaat stemde met de vorming van de gemeente Teylingen in op de laatste dag dat dit nog mogelijk is volgens de wet ARHI. Er zullen in de betrokkenen gemeenten op 30 november verkiezingen worden gehouden. Op 1 januari 2006 gaat de nieuwe gemeente van start.


Deel dit item: