29.943

Wet internationaal goederenvervoer over de binnenwateren



Dit wetsvoorstel keurt goed en voert uit het Verdrag van Boedapest inzake de overeenkomst voor goederenvervoer over de binnenwateren (CMNI) (Trb. 2001, 124)PDF-document.

CMNI (Convention de Budapest relative au contrat de transport de Marchandises en Navigation Intérieure) bevat regels voor overeenkomsten tot het vervoer van goederen over de binnenwateren waaronder wie verantwoordelijk is voor de aanlevering, het vervoer en de aflevering van de goederen alsmede regels voor de aansprakelijkheid voor schade aan de lading. Het is van toepassing op internationaal vervoer, dat wil zeggen dat de plaats van inontvangstneming (laadhaven) en de plaats van aflevering (loshaven) in twee verschillende staten moeten zijn gelegen. Tot op heden ontbrak uniforme regelgeving inzake overeenkomsten tot het vervoer van goederen over de binnenwateren.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 19 januari 2006 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 14 februari 2006 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

21 december 2004

titel

Goedkeuring en uitvoering van het op 22 juni 2001 te Boedapest tot stand gekomen Verdrag van Boedapest inzake de overeenkomst voor het vervoer van goederen over de binnenwateren (CMNI) (Trb. 2001, 124) (Wet internationaal goederenvervoer over de binnenwateren)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Met ingang van de eerste dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

5