30.551

Verkorting adoptieprocedure en adoptie door echtgenoten van gelijk geslacht tezamen



Dit wetsvoorstel verkort de procedure van eenouderadoptie. Hiervoor dient Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek gewijzigd te worden.

Daarnaast worden de voorwaarden voor adoptie versoepeld voor zover het gaat om adoptie van een kind dat door kunstmatige bevruchting binnen de relatie van de ouder en de adoptant is of wordt geboren. Verder wordt voorgesteld de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (Wobka) te wijzigen, om adoptie van een buitenlands kind door echtgenoten van gelijk geslacht tezamen mogelijk te maken.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 3 juli 2007 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, PvdA, GroenLinks, D66, PvdD, VVD, CDA en PVV stemden voor.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 21 oktober 2008 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen.


Kerngegevens

ingediend

9 mei 2006

titel

Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met verkorting van de adoptieprocedure en wijziging van de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie in verband met adoptie door echtgenoten van gelijk geslacht tezamen

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Met ingang van de eerste dag van de tweede kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

28