Het voorstel bepaalt dat gegevens die de ketenpartners werk en inkomen nodig hebben voor hun wettelijke taken, in beginsel niet meer dan eenmaal bij burgers kunnen worden gevraagd (het verbod op dubbele gegevensuitvraag zal gelden voor UWV, CWI, SVB en gemeenten bij de door hen uitgevoerde wetten rond werk en inkomen).
De uitvoeringsorganisatie zijn verplicht gegevens af te nemen uit de basisregistraties. In aanvulling daarop worden CWI, UWV, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en gemeenten verplicht om gebruik te maken van administraties en/of gegevens die geen onderdeel uitmaken van het overheidsbrede stelsel van basisregistraties. Het gaat dan om gegevens uit de polisadministratie van het UWV, de verzekerdenadministratie van de SVB, en om gegevens uit bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aangewezen administraties. De burger hoeft de gegevens die kunnen worden verkregen uit een basisregistratie niet te verstrekken. Hiervoor zijn in de wet uitzonderingen opgenomen inzake de inlichtingenverplichtingen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel is op 20 september 2007 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 december 2007 zonder stemming aangenomen.
De wet is opgenomen in Staatsblad 555 van 21 december 2007.
De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 556 van 21 december 2007.
De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 14 september 2010 het Ontwerpbesluit tot wijziging van het besluit SUWI in verband met uitbreiding van de soort gegevens voor eenmalige gegevensuitvraag (TK 26.448, nr. 439 en bijlage) voor kennisgeving aangenomen.
ingediend
17 februari 2007titel
Wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen, de Wet werk en bijstand, de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met eenmalige gegevensuitvraag aan burgers (Wet eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen)schriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld
1