31.059

Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties



Dit wetsvoorstel strekt tot implementatie van de richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties (richtlijnPDF-document en rectificatiePDF-document). Deze richtlijn heeft tot doel de grensoverschrijdende toegang tot gereglementeerde beroepen in de lidstaten te vergemakkelijken door te waarborgen dat migrerende beroepsbeoefenaars die hun beroepskwalificaties in een lidstaat, een EER-land of Zwitserland hebben behaald, toegang hebben tot hetzelfde gereglementeerde beroep in een andere lidstaat, een EER-land of Zwitserland.

De richtlijn vervangt drie richtlijnen betreffende het algemeen stelsel van erkenning van beroepskwalificaties en 12 sectorale richtlijnen, om te voorzien in een eenvoudiger en duidelijker geheel van voorschriften van de betrokken beroepen. Met dit wetsvoorstel worden tevens een aantal wetten gewijzigd. Ook worden de Algemene wet erkenning EG-hoger-onderwijsdiploma's en de Algemene wet erkenning EG-beroepsopleidingen ingetrokken.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 16 oktober 2007 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 4 december 2007 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 530 van 20 december 2007.


Kerngegevens

ingediend

31 mei 2007

titel

Algemene bepalingen met betrekking tot de erkenning van EG-beroepskwalificaties (Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst, met dien verstande dat artikel 42 terugwerkt tot en met 1 januari 2007


Documenten

15