31.048

Regeling 850-urennorm in de Wet educatie en beroepsonderwijs



Dit wetsvoorstel brengt de 850 urennorm voor onderwijsinstellingen vanuit WSF 2000 en Wet Tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) over naar de Wet educatie en beroepsonderwijs, en ontkoppelt daarmee de urennorm voor onderwijsinstellingen en het recht op studiefinanciering of tegemoetkoming in de schoolkosten van studenten en ouders van scholieren.

Hiermee komen niet langer de aanspraken op studiefinanciering van studenten of de tegemoetkoming in schoolkosten voor ouders van scholieren in het geding wanneer een onderwijsinstelling zijn urennorm niet waarmaakt. In de WEB worden de normen neergelegd waaraan een voltijdse opleiding moet voldoen, zodat daarmee het onderscheid tussen voltijd- en deeltijdopleidingen duidelijk is en doorwerkt in het studiefinancieringsstelsel en bij de bekostiging van de onderwijsinstellingen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 12 februari 2008 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 8 april 2008 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 140 van 29 april 2008.


Kerngegevens

ingediend

21 mei 2007

titel

Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs, de Wet studiefinanciering 2000, de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten en de Les- en cursusgeldwet in verband met regeling in de Wet educatie en beroepsonderwijs van een minimumomvang van het in instellingstijd verzorgde onderwijsprogramma (850 urennorm)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

inwerkingtreding

Deze wet treedt in werking met ingang van 1 augustus 2007. Indien het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 juli 2007, treedt deze wet in werking op de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij is geplaatst en werkt zij voor wat betreft artikel II, onderdelen C, D, E, punt 2, en F tot en met I, en artikel III, onderdelen C tot en met E, terug tot en met 1 augustus 2007


Documenten

11