31.220

Versoepeling kapitaalbescherming naamloze vennootschappen



Dit wetsvoorstel wijzigt Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter implementatie van EG-richtlijn 2006/68/EGPDF-document in verband met een versoepeling in het systeem van kapitaalbescherming voor naamloze vennootschappen. Het doel is om deze vennootschappen, met behoud van bescherming voor de aandeelhouders en schuldeisers, de mogelijkheid te geven sneller en goedkoper te reageren op ontwikkelingen in de markt.

Met dit voorstel krijgen naamloze vennootschappen meer mogelijkheden voor financiering en herstructurering van kapitaal. Vennootschappen kunnen voortaan meer dan 10% van de eigen aandelen in kopen. Bij inbreng van aandelen in natura mag de verplichte accountantsverklaring komen te vervallen en leningen aan derden worden onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 15 april 2008 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 27 mei 2008 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

1 oktober 2007

titel

Uitvoering van richtlijn 2006/68/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 6 september 2006 (PbEU L 264) tot wijziging van richtlijn 77/91/EEG betreffende de oprichting van naamloze vennootschappen en de instandhouding en wijziging van hun kapitaal

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

10