31.365

Uitvoeringswet Speciaal Tribunaal voor Libanon



Op basis van VN-resolutie 1757PDF-document van 30 mei 2007 is het Speciaal Tribunaal voor Libanon ingesteld. Dit tribunaal gaat de verdachten van de moord op de oud-premier van Libanon, Rafiq Hariri, berechten. Het speciaal tribunaal komt op verzoek van de VN naar Nederland. Voor de huisvesting van het tribunaal is het noodzakelijk dat een Zetelverdrag tussen Nederland en de VN wordt gesloten. De goedkeuring van dit zetelverdrag wordt geregeld in wetsvoorstel 31.364. In dit verdrag staan een aantal bepalingen om een onafhankelijk en goed functioneren van het tribunaal te garanderen. Beide wetsvoorstellen worden gezamenlijk behandeld.

Dit wetsvoorstel regelt de in dit verdrag genoemde verplichtingen. Het gaat onder andere over de juridische aspecten, de huisvesting, de kosten, de beveiliging, de detentie van veroordeelden, en de bescherming van bedreigde getuigen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 26 juni 2008 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 23 december 2008 als hamerstuk afgedaan. 

Dit voorstel is gezamenlijk behandeld met het wetsvoorstel Goedkeuring Verdrag met de Verenigde Naties over de zetel van het Speciaal Tribunaal voor Libanon (31.364).


Kerngegevens

ingediend

26 februari 2008

titel

Bepalingen verband houdende met de instelling van het Speciaal Tribunaal voor Libanon, mede ter uitvoering van Resolutie 1757 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 30 mei 2007

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

15