De Eerste Kamer debatteert dinsdag 15 april 2008 met de ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken, Van Middelkoop van Defensie en staatssecretaris De Vries van Defensie over de toekomst van de krijgsmacht, ook in relatie tot de NAVO. In de vergadering komt verder een aanpassing aan de orde van de Wet op de Jeugdzorg (31.373). De Kamer gaat hierover in debat met de ministers Rouvoet voor Jeugd en Gezin en Hirsch Ballin van Justitie.
Beleidsdebat
Het beleidsdebat over de krijgsmacht vindt plaats in het kader van de begrotingsbehandelingen (31.200 V en 31.200 X) van de betrokken ministeries. Het onderwerp is mede actueel, omdat de regering begin maart een begin heeft gemaakt met een anderhalf jaar durend onderzoek naar de toekomstige financiering van de krijgsmacht. Volgens de betrokken bewindslieden moeten deze zogenoemde 'Strategische Verkenningen Defensie' een antwoord geven op de vraag hoe de taken en de middelen van de krijgsmacht ook op langere termijn in evenwicht kunnen worden gehouden. De drie ministers gaan dinsdag in debat met de senatoren Van Kappen van de VVD, Hillen (CDA) , Vliegenthart (SP) , Van Driel (PvdA), Kuiper van de ChristenUnie en met senator Yildirim van de gelijknamige eenmansfractie.
Gesloten jeugdzorg
In een brief (EK 31.373, B) aan de ministers heeft de vaste commissie voor Justitie van de Eerste Kamer de vinger gelegd op een vorm van rechtsongelijkheid bij de gesloten Jeugdzorg. Volgens de commissie hebben jeugdigen die in een gesloten inrichting behandeld worden minder rechten dan jeugdigen die in dezelfde inrichting verblijven als gevolg van een veroordeling. De zwaardere gevallen hebben meer rechten dan de lichtere gevallen, veronderstelt de Kamercommissie. SP-senator Quik-Schuijt wil dinsdag opheldering krijgen van de ministers over deze vermeende rechtsongelijkheid.
Deel dit item: