T00323

Toezegging bij begrotingsstaat defensie 2006 6



De staatssecretaris van Defensie spreekt de hoop uit dat hij de Eerste Kamer voor de derde dinsdag in september zal kunnen informeren over de stand van zaken van de discussie over het genderbeleid bij de krijgsmacht.


Kerngegevens

Nummer T00323
Oorspronkelijke nummer tz_DEF_2006_5
Status voldaan
Datum toezegging 21 maart 2006
Deadline 19 september 2006
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Defensie
Commissie commissie voor Defensie
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Kamerstukken Begrotingsstaat Defensie 2006 (30.300 X)


Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 22 – 1061

Blz. 1024

De heer Russell (CDA):

Hoe gaat de staatssecretaris voorkomen dat de uitzenddruk te hoog wordt? En hoe verhoudt zich dat tot zijn initiatieven om meer vrouwen aan te stellen bij Defensie? Het is goed dat er mogelijkheden worden geschapen om parttime te werken en dat er kinderopvang bij de kazernes komt, maar hoe is dat verenigbaar met de hoge uitzenddruk? Kinderopvang in Kandahar behoort nu eenmaal niet direct tot de mogelijkheden, net zo min als parttime werken. Dat neemt niet weg dat van het personeel in zijn algemeenheid flexibiliteit mag worden gevraagd.

Blz. 1061

Staatssecretaris Van der Knaap:

De heer Russell heeft gezegd: staatssecretaris, u bent druk bezig met het genderbeleid en wilt graag vrouwen bij de krijgsmacht en ik zie een ontwikkeling waarbij meer parttime wordt gewerkt en de kinderopvang beter is geregeld, maar in Kandahar zal geen kinderopvang mogelijk zijn. Dat ben ik helemaal met hem eens, maar als je echt de stelling waar wilt maken dat zorg- en werktaken goed kunnen worden gecombineerd, moet je ook hiernaar kijken. Wij willen graag een krijgsmacht met jonge mannen en jonge vrouwen. Precies in die leeftijd is er sprake van gezinsvorming en gezinsuitbreiding. Je moet dan faciliteiten hebben zodat er mogelijkheden zijn niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Dat betekent dat je goed moet kijken naar de omvang van de organisatie om die faciliteiten te kunnen aanbieden. Het is op dit moment een discussiepunt binnen mijn organisatie. Waartoe dat leidt, weet ik nog niet. Het is

wel goed dat de heer Russell het aan de orde heeft gesteld. Ik hoop dat ik voor de derde dinsdag van september kan melden wat de discussie tot op dat moment heeft opgeleverd.



Historie

  • 13 oktober 2006
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      30800 X, nr. 25
  • 21 maart 2006
    toezegging gedaan