T00301

Toezegging bij begrotingsstaat ocw – beleidsdebat cultuur 3



Staatssecretaris Van der Laan zegt toe na te gaan of het mogelijk is het aantal virtuele bezoekers van musea op te tellen bij het aantal fysieke bezoekers.


Kerngegevens

Nummer T00301
Oorspronkelijke nummer tz_CULT_2006_1
Status voldaan
Datum toezegging 14 februari 2006
Deadline 1 januari 2007
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris II van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Commissie commissie voor Cultuur
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Kamerstukken Begrotingsstaat Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2006 (30.300 VIII)


Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 18 – 879

Blz. 890

Mevrouw Kalsbeek – Schimmelpenninck van der Oije (VVD):

(…)

Bij de toegankelijkheid van de musea is niet alleen sprake van een fysieke toegankelijkheid, maar in toenemende mate ook van een virtuele toegankelijkheid en communicatie. Dit biedt veel meer mogelijkheden om een breder publiek aan te trekken. Aangezien bijna alle musea een website hebben, zou het nuttig zijn om na te gaan wat het aantal en de leeftijd- c.q. groepssamenstelling is van de bezoekers van de website.

(…)

Heeft de staatssecretaris inzicht in de bezoekersaantallen van de websites van de musea en erfgoedinstellingen?

(…)

Blz. 908

(…)

Staatssecretaris Van der Laan:

(…)

De fysieke bezoekersaantallen, waarover mevrouw Kalsbeek een vraag heeft gesteld, zijn in de jaarverslagen van alle verschillende musea te vinden. Dat is een permanente informatievoorziening. Als mevrouw Kalsbeek die informatie echt verzameld wil zien, kan zij daarvoor terecht bij de Museumvereniging, die daar meen ik alles over kan vertellen. Ik wil die informatie best een keer geven, maar misschien heb ik haar op dit punt niet helemaal goed begrepen.

Mevrouw Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije (VVD): Ik vroeg of u de aantallen virtuele bezoekers erbij kunt optellen en kunt laten zien in de lijsten die over de fysieke bezoekersaantallen gaan.

Staatssecretaris Van der Laan: Ik kan vragen aan de museumvereniging of deze vrij eenvoudig beschikbaar zijn, maar ik wil geen extra administratievelastendruk op die musea. Als het gaat om de rijksmusea, is het nog goed te overzien, want dat zijn er twintig. Ik wil dat graag in kaart brengen. Ik denk overigens dat het bijna dagkoersen zijn die bij wijze van spreken per maand oplopen, omdat het steeds professioneler wordt. Ik ben bereid om daarvan een indicatie te geven, als deze vrij eenvoudig ter beschikking kan worden gesteld.

Mevrouw Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije (VVD): Bij de fysieke bezoekers gaat het ook over jaarcijfers. Dat zou toch over de virtuele bezoekers ook moeten kunnen.

Staatssecretaris Van der Laan: Ik zal kijken of ik daar op eenvoudige wijze antwoord op kan geven.



Historie

  • 28 juni 2006
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Brief Staatssecretaris Van der Laan (kenmerk DCE/06/27166)
  • 14 februari 2006
    toezegging gedaan