31.713

Wijzing Ziektewet inzake uitkering ziekengeld aan personen die op zaterdagen en zondagen werken



Dit wetsvoorstel regelt de uitkering van ziekengeld aan personen die werken op zaterdagen en zondagen.

De Ziektewet (ZW) voorziet in een uitkering (ziekengeld) voor speciale groepen (ex-)werknemers die bij ziekte vaak geen recht (meer) hebben op loondoorbetaling door de werkgever. Deze werknemers worden ook wel vangnetters genoemd. Vangnetters kunnen per kalenderweek over maximaal vijf dagen ziekengeld ontvangen; het ziekengeld wordt niet uitgekeerd over zaterdag en zondag. Gebleken is dat een vangnetter die op zaterdag en/of zondag werkt en dan ziek is, in sommige situaties in de eerste week van zijn ziekte minder ziekengeld ontvangt dan de vangnetter die op de doordeweekse dagen een vergelijkbare periode ziek is. Dat heeft geleid tot de voorgestelde wijziging. Kort gesteld regelt de voorgestelde wijziging dat de vangnetter die in de eerste kalenderweek van zijn ziekte op zaterdag en/of zondag zou hebben gewerkt, ook over deze dagen ziekengeld kan ontvangen. Het recht op ziekengeld in de tweede kalenderweek van de ziekte en daarna, wijzigt niet omdat het gesignaleerde probleem daar niet speelt. De wijziging van de uitkeringssystematiek is vooral van belang voor uitzendkrachten.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 31.713, A) is op 18 december 2008 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 23 december 2008 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 152 van 31 maart 2009.


Kerngegevens

ingediend

23 september 2008

titel

Wijziging van de Ziektewet om uitkering van ziekengeld mogelijk te maken aan personen die op zaterdagen en zondagen werken

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

7