32.581

Wet aanpassing Appa en enkele andere wetten 2011



Dit wetsvoorstel strekt tot nakoming van enkele toezeggingen die bij de behandeling van de wetsvoorstellen (30.424, 30.425 en 30.693) ter uitvoering van de kabinetsreacties op de verschillende voorstellen van de Commissie Dijkstal door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede en Eerste Kamer zijn gedaan. Het voorstel bevat ook nog enkele technische wijzigingen en herstel van enkele verschrijvingen.

In dit wetsvoorstel zijn de volgende inhoudelijke wijzigingen opgenomen:

  • introductie van een dekking voor nabestaandenpensioen voor gewezen deelnemers aan de Appa-pensioenregeling door middel van een uitruil van een deel van het ouderdomspensioen;
  • schrappen van de korting op het nabestaandenpensioen bij een groot leeftijdsverschil tussen de beide partners;
  • reparatie van pensioenaanspraken van herbenoemde leden van het dagelijks bestuur van een waterschap;
  • introductie van een vergoeding voor leden van de Eerste Kamer die zitting hebben in een internationale parlementaire assemblee of vergaderingen bijwonen met leden uit andere parlementen uit hoofde van het lidmaatschap van de Eerste Kamer waaraan geen vergoeding is verbonden (zie toezegging T01087).

Dit wetsvoorstel ziet mede op geldelijke voorzieningen voor leden en gewezen leden van de Tweede en de Eerste Kamer der Staten-Generaal als bedoeld in artikel 63 van de Grondwet. Artikel 63 van de Grondwet bepaalt dat dergelijke geldelijke voorzieningen bij wet worden geregeld en dat deze wet alleen kan worden aangenomen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 32.581, A herdruk) is op 27 september 2011 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 25 oktober 2011 na stemming bij zitten en opstaan met algemene stemmen aangenomen. De fracties van SGP en PvdD waren tijdens de stemming niet aanwezig.


Kerngegevens

ingediend

22 december 2010

titel

Wijziging van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers, de Wet vergoedingen leden Eerste Kamer en enkele andere wetten in verband met aanpassingen in het nabestaandenpensioen, een vergoeding voor deelname van leden van de Eerste Kamer aan internationale parlementaire assemblees en enkele technische wijzigingen (Wet aanpassing Appa en enkele andere wetten 2011)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

  • 1. 
    Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.
  • 2. 
    Artikel I, onderdelen H, I, K, L, M, O en P, werkt terug tot en met 31 december 2008.
  • 3. 
    Artikel I, onderdelen Q en R, werkt terug tot en met 27 februari 2010.
  • 4. 
    Artikel III, onderdeel B, werkt terug tot en met 10 maart 2010.
  • 5. 
    De artikelen VII, onderdeel B, en VIII werken terug tot en met 24 maart 2010.
  • 6. 
    In afwijking van het eerste lid treedt artikel I, onderdeel W, in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Documenten

10