32.693

Wijziging met betrekking tot de één-locatie-eis en de terugbetalingsplicht kinderopvangtoeslag voor ouders over het kalenderjaar 2010



Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen en beoogt de uitvoering van twee Tweede Kamermoties:

  • 1) 
    Het loslaten van de één-locatie-eis (TK 31.874, nr. 72);
  • 2) 
    Het schrappen van de terugbetalingsplicht kinderopvangtoeslag in 2010, tenzij er sprake is van fraude of misbruik (TK 31.874, nr. 74).

Het wetsvoorstel maakt het met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 mogelijk dat gastouders kinderopvang aanbieden op meer dan een woonadres. Dit kan het woonadres van de gastouder zelf zijn (mits op dit adres niet meer dan een voorziening voor gastouderopvang is gevestigd) maar ook een of meer woonadressen van vraagouders. Het schrappen van de terugbetalingsplicht kinderopvangtoeslag in 2010 (tenzij er sprake is van fraude of misbruik) is in dit wetsvoorstel geregeld door de registratieverplichting van een voorziening voor gastouderopvang in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) te laten vervallen als voorwaarde voor vraagouders om aanspraak te kunnen maken op kinderopvangtoeslag over 2010.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 32.693, A herdruk) is op 15 september 2011 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 oktober 2011 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

14 maart 2011

titel

Wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen met betrekking tot de één-locatie-eis en de terugbetalingsplicht kinderopvangtoeslag voor ouders over het kalenderjaar 2010

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.


Documenten

13