33.244

Nadere aanduiding begrippen uit de Arbeidstijdenwet



Dit voorstel wijzigt de Arbeidstijdenwet (Atw) en definieert alsnog enige begrippen die reeds in de Atw zijn opgenomen. Het gaat om de begrippen "arbeidstijd" en "rusttijd". Rechterlijke uitspraken maken het voor de regering noodzakelijk om het begrippenkader van de Atw uit te breiden met deze begrippen. Daarbij is aangesloten bij het begrippenkader in de Arbeidstijdenrichtlijn teneinde de volledige handhaving van de Atw door de Inspectie Sociale Zaken Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) en andere toezichthoudende instanties weer mogelijk te maken.

Daarnaast worden nog twee andere wijzigingen in de Atw aangebracht. In de eerste plaats wordt de aanduiding "Onze Minister van Verkeer en Waterstaat" overal vervangen door de huidige aanduiding: Onze Minister van Infrastructuur en Milieu. Verder wordt een bepaling toegevoegd die er in voorziet dat indien het toezicht op de naleving van de wet wordt opgedragen aan ambtenaren van provincies, gemeenten en waterschappen, dit gebeurt in overeenstemming met de besturen van deze provincies, gemeenten en waterschappen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 33.244, A) is op 31 oktober 2012 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 20 november 2012 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

25 april 2012

titel

Wijziging van de Arbeidstijdenwet in verband met de nadere aanduiding van enige begrippen uit deze wet en enige andere wijzigingen

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

13