33.501

Invoering van ex ante toezicht op een postvervoerbedrijf met aanmerkelijke marktmacht



Het voorstel heeft tot doel de mogelijkheden voor concurrentie op de postmarkt te vergroten.

Sinds de volledige liberalisering van de postmarkt in Nederland hebben zich veel ontwikkelingen voorgedaan, die directe gevolgen hebben voor de werking van de markt en de betaalbaarheid van de Universele Postdienst (UPD).

De afname in het aantal spelers op de postmarkt en de toenemende volumedalingen creeren een risico op grote en onomkeerbare gevolgen voor de mededinging.

Daarom wordt ingezet op een aanscherping van het handhavingsmiddelen voor het toezicht op de postmarkt. Het wetsvoorstel introduceert de bevoegdheid om op ex ante-basis specifieke verplichtingen op te leggen aan een postvervoerbedrijf dat beschikt over aanmerkelijke marktmacht, opdat mededingingsproblemen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 33.501, A) is op 25 juni 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. PVV, SGP, CDA, ChristenUnie, VVD, 50PLUS, D66, GroenLinks, PvdA en SP stemden voor.

De Eerste Kamer heeft op 19 november 2013 het voorstel na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. OSF en CDA stemden tegen.


Kerngegevens

ingediend

10 december 2012

titel

Wijziging van de Postwet 2009 ter invoering van ex ante toezicht op een postvervoerbedrijf met aanmerkelijke marktmacht

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Documenten

33