Stemming Wet aanpassing financieel toetsingskader



Verslag van de vergadering van 16 december 2014 (2014/2015 nr. 14)

Aanvang: 1.11 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Wet aanpassing financieel toetsingskader

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet in verband met aanpassing van het financieel toetsingskader voor pensioenfondsen (Wet aanpassing financieel toetsingskader) (33972).

(Zie vergadering van heden.)


De voorzitter:

Er is gevraagd om een hoofdelijke stemming.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.


De heer Elzinga i (SP):

Dit wetsvoorstel voor aanpassing van het financieel toetsingskader heeft geen draagvlak op essentiële onderdelen. Ik heb gevraagd om het belangrijkste pijnpunt niet in te voeren, te weten het voorschrijvende en beperkende karakter van het financieel toetsingskader, dat het indexatiebeleid van de pensioenfondsen beperkt. Nu dat niet is toegezegd en ook mijn bescheiden motie om dan ten minste het indexatiekader iets te verruimen is verworpen, rest een voorstel met maar één zekerheid: de zekerheid van een lager pensioen voor jong en oud. De leden van de SP-fractie zullen dan ook tegen het wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Er zijn geen andere stemverklaringen. Wij gaan hoofdelijk stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

Vóór stemmen de leden: Postema, Schaap, Scholten, Schouwenaar, Schrijver, Sent, Strik, Swagerman, Sylvester, Thissen, Vlietstra, De Vries, Van Zandbrink, Backer, Barth, Beckers, Beuving, De Boer, Van Boxtel, Bröcker, Broekers-Knol, Bruijn, Duivesteijn, Dupuis, Duthler, Engels, Ester, Ganzevoort, Fred de Graaf, Thom de Graaf, De Grave, Hermans, Ter Horst, Huijbregts-Schiedon, Van Kappen, Knip, Koning, Koole, Kuiper en Linthorst.

Tegen stemmen de leden: Martens, Meijer, Nagel, Popken, Quik-Schuijt, Reuten, Reynaers, Ruers, Slagter-Roukema, Sörensen, Van Strien, Terpstra, De Vries-Leggedoor, Van Beek, Van Bijsterveld, Brinkman, Van Dijk, Elzinga, Essers, Faber-Van de Klashorst, Franken, Frijters-Klijnen, Gerkens, Hoekstra, Koffeman, Kok, Kops, Kox, De Lange, Van der Linden en Lokin-Sassen.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met 40 tegen 31 stemmen is aangenomen.


Ik zie dat er al leden weglopen, maar ik heb de vergadering nog niet gesloten. Ik weet dat we nog een vergadering hebben, maar ik wens u allen op dit moment toch goede kerstdagen. Wij zien elkaar maandagavond om 18.30 uur weer bij de behandeling van het wetsvoorstel WNT.

Ik wens ook de staatssecretaris een goed kerstreces, want zij hoeft maandagavond niet hier te zijn.