34.688

Implementatiewet richtlijn pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen



Dit wetsvoorstel implementeert Richtlijn 2015/2302PDF-document in Nederlandse regelgeving. Hiermee wordt de huidige regelgeving voor pakketreizen uitgebreid en gemoderniseerd. Naast de "klassieke pakketreizen", vallen ook online geboekte "klassieke pakketreizen", "pakketreizen op maat" en zogenaamde "geassisteerde reisarrangementen" onder de nieuwe regeling. Vakantiegangers worden beter beschermt door de bepalingen over informatieverplichtingen, aansprakelijkheid van de aanbieder bij niet nakoming van de dienstverlening en de plicht tot het bieden van garantiemaatregelen.

Ook wordt de verplichting tot het treffen van maatregelen bij faillissement van een reisaanbieder (de garantiemaatregelen) verbreed naar meer ondernemers. De garantiemaatregelen zorgen voor effectieve en snelle terugbetaling van de door de reiziger reeds betaalde bedragen en de repatriëring van de reiziger.

Uiterlijk 1 januari 2018 moet de richtlijn zijn omgezet in nationale regelgeving.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

De Tweede Kamer heeft het voorstel (EK, A) op 14 november 2017 aangenomen. De fractie van de PVV stemde tegen.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 5 december 2017 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

6 maart 2017

titel

Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet handhaving consumentenbescherming en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2015/2302 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen, houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en van Richtlijn 2011/83/EU van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Richtlijn 90/314/EEG van de Raad (PbEU, L 326) (Implementatiewet richtlijn pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Deze wet treedt in werking op 1 juli 2018. Wordt het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst later uitgegeven dan 30 juni 2018, dan treedt zij in werking op de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.


Documenten

13