34.737

Strafbaarstelling belemmeren humanitaire hulp in een niet-internationaal gewapend conflict



Dit wetsvoorstel maakt het in de Wet internationale misdrijven (Wim) mogelijk om bij een niet-internationaal gewapend conflict het belemmeren van humanitaire hulp met als doel de uithongering van de bevolking strafbaar te stellen als een oorlogsmisdrijf. De laatste jaren komen internationale gewapende conflicten tussen staten steeds minder voor, terwijl conflicten met een niet-internationaal karakter (bijvoorbeeld gewapende conflicten tussen een staat en een georganiseerde gewapende groep of conflicten in zogenaamde "failed states" tussen dergelijke gewapende groepen onderling) juist vaker voorkomen.

Met dit voorstel wordt uitvoering gegeven aan de Motie-Sjoerdsma waarin gevraagd wordt om de WIM uit te breiden met het strafbaar stellen van het belemmeren van humanitaire hulp (TK 32.605, 159) en het advies inzake humanitaire hulpverlening van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) (advies nr. 25). In eerste instantie stond de reging afwijzend tegen het voorstel van de CAVV (TK 34.000 V, 50 met bijlage).

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

De Tweede Kamer (TK, 2) heeft het voorstel op 15 maart 2018 als hamerstuk afgedaan.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 27 maart 2018 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

7 juni 2017

titel

Wijziging van de Wet internationale misdrijven in verband met de strafbaarstelling van het belemmeren van humanitaire hulp in een niet-internationaal gewapend conflict

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.


Documenten

11