Commissies op dinsdag 12 maart 2024



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 5 maart 2024

    Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 5 maart 2024.

    2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

    De leden van het College nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

    Het College kan zich vinden in het voorstel van de 50PLUS-fractie om de stemmingen die vanavond staan gepland over de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie (35.673) en ingediende moties een week door te schuiven, zodat de moties die vanavond eventueel worden ingediend nog in de fracties kunnen worden besproken. Het ordevoorstel zal bij de hervatting van de plenaire vergadering aan de Kamer worden voorgelegd.

    Het College kan zich vinden in het voorstel van de BBB-fractie om het wetsvoorstel Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing (36.453), dat vandaag als hamerstuk is toegevoegd aan de plenaire agenda, terug te verwijzen naar de commissie conform artikel 63, RvO.
    Het voorstel zal bij de hervatting van de plenaire vergadering aan de Kamer worden voorgelegd.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36197

    Vroegtijdige intrekking productiebeperking, wijziging delegatiegrondslag kolenfonds en drie verbeteringen uitvoering productiebeperking

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 26 maart 2024.

    2. Motie-Koffeman c.s. (35668, F)

    Geen subsidies op het stoken van houtige biomassa

    Op verzoek van het lid Nicolaï (PvdD), namens het niet aanwezige lid Koffeman (PvdD), besluit de commissie dit agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen op 26 maart 2024.

    3. Nieuwe kerncentrales

    Brief van de minister voor K&E van 1 februari 2024 (32645, H)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Panman), PvdD (Visseren-Hamakers) en JA21 (Baumgarten). De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden voorgelegd.

    4. Schadeafhandeling in geval van ontmanteling NAM en het belang van Shell en ExxonMobil om hierover een akkoord te sluiten

    Verslag nader schriftelijk overleg (33529/35603/36094, T)

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen nadat de (besloten) technische briefing over dit onderwerp heeft plaatsgevonden. De technische briefing wordt naar verwachting na het meireces ingepland.

    5. Windenergiepakket - COM (2023) 669 en COM(2023)668

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen wanneer meer bekend is over de procedure in de Tweede Kamer. De fracties van de ChristenUnie (Holterhues) en JA21 (Baumgarten) hebben reeds te kennen gegeven inbreng te willen leveren.

    6. Advanced Materials for Industrial Leadership - COM(2024)98

    De commissie besluit het BNC-fiche af te wachten alvorens een besluit te nemen over het in behandeling nemen van deze medeling.

    7. Europees AI-innovatiepakket ter ondersteuning van start-ups en kmo's

    De commissie besluit dit pakket over te dragen aan de commissie voor Digitalisering (DIGI).

    8. Mededelingen en informatie

    Op voorstel van het lid Kroon (BBB), wenst de commissie haar dank uit te spreken aan MKB-Nederland voor de beantwoording van de vragen, die door leden van de commissie waren gesteld tijdens het kennismakingsgesprek op 13 februari 2024.

    9. Rondvraag

    Op voorstel van het lid Aerdts (D66) besluit de commissie, onder voorbehoud van aanvaarding door de Tweede Kamer en van de beschikbaarheid van de stukken, om wetsvoorstel 36441 over de Beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld op 19 maart 2024 voor procedure te agenderen.

    Het lid Crone (GL-PvdA) informeert naar de procedure van het wetsvoorstel Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing (36453) dat, op verzoek van het lid Van Langen-Visbeek (BBB), vandaag tijdens de plenaire vergadering van de hamerstukkenlijst is afgehaald. Dit wetsvoorstel zal in de commissievergadering van 26 maart 2024 worden geagendeerd voor inbreng schriftelijk overleg.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36410 VIII

    Begrotingsstaten Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2024 en invoeren capaciteitsfixus bachelor of ad-opleiding

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van het CDA (Rietkerk), D66 (Van Meenen), de SP (Van Apeldoorn) en de PvdD (Nicolaï). De fractie van GroenLinks-PvdA sluit zich aan bij de vragen van de D66-fractie.

    2. Toezegging T03628

    Toezegging Uitwonende studenten die niet ingeschreven staan in de gemeente (36.229); Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van OCW over studenten die zich niet mogen inschrijven op het adres van de verhuurder; Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

    De commissie besluit de bespreking van dit agendapunt aan te houden tot 26 maart 2024.

    3. Toezegging T03678

    Toezegging Adviesrapport ‘Burgerschapsonderwijs in een veranderende samenleving’ (35.920); Brief van de minister van OCW over de versterking van burgerschapsonderwijs in het mbo; Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs

    De commissie besluit de brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 26 februari 2024 (35920, M) voor kennisgeving aan te nemen en toezegging T03678 als voldaan aan te merken.

    4. 32820, B

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van OCW over uitgangspunten Cultuursubsidies 2025-2028; Erfgoed Telt; de betekenis van erfgoed voor de samenleving

    De commissie besluit, naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 4 maart 2024 (32820, B), op 26 maart 2024 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.

    5. Voorbespreking kennismakingsgesprek met de Onderwijsraad op 16 april 2024

    De commissie bespreekt het gesprek met de Onderwijsraad van 16 april 2024 voor. Zij spreekt graag met de Raad over de adviezen 'Een duidelijke positie voor schoolbesturen' en 'Onderwijs als investering'.

    De commissie stelt een gespreksopzet vast waarbij, na een korte voorstelronde, de Onderwijsraad een korte inleiding (circa 5 minuten) geeft op het eerste onderwerp, waarna er ruimte is voor vragen (circa 20 minuten). Voor het tweede onderwerp kan dit dan herhaald worden. Mocht er tijd over zijn, kunnen nog overige onderwerpen tijdens de rondvraag aan de orde gesteld worden.

    6. Rondvraag

    Het lid Van Meenen (D66) vraagt, nu zijn gewijzigde motie over een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen (36373, H) is aangenomen, of de Kamer een kabinetsreactie kan ontvangen. De commissiestaf zal dit verzoek doorgeleiden naar de staf van de commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad voor verdere afhandeling, aangezien de behandeling van de motie is overgedragen aan deze commissie.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vervolg behandeling militair radarstation Herwijnen

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van het CDA (Rietkerk) en de SP (Janssen). De conceptbrief wordt per e-mail voorgelegd aan de leden van de commissies.

  • 14.25 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. T03296, T03291 en 35529, S

    Toezegging Evaluatie Invest International binnen drie jaar (35.529); Toezegging Positie mkb-ondernemer en waarborging balans mkb en grootbedrijf meenemen in evaluatie (35.529); Brief van de minister voor BHenO over tussentijdse evaluatie Invest International; Machtigingswet oprichting Invest International

    De commissie besluit de status van toezeggingen T03296 en T03291 op voldaan te zetten en de brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over tussentijdse evaluatie Invest International (35529, S) voor kennisgeving aan te nemen.

    2. Europese industriële defensiestrategie

    De commissie besluit het BNC-fiche af te wachten, en zal daarna de voorstellen over de Europese industriële defensiestrategie opnieuw agenderen. Het lid Hartog (Volt) verzoekt daarbij ook de kabinetsappreciatie over het Witboek van de Europese Commissie over exportcontrole te betrekken.

    3. Terugkoppeling OVSE winter meeting 22-23 februari in Wenen

    Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) geeft een mondelinge terugkoppeling van haar deelname aan de OVSE winter meeting van 22-23 februari 2024 in Wenen. Hier hebben ook de leden Heijnen (BBB) en Vogels (VVD) aan deelgenomen.

    4. Terugkoppeling IPU 12+ Steering Committee

    Het lid Belhirch (D66) geeft een mondelinge terugkoppeling van haar deelname aan de IPU 12+ steering committee in Monaco, van 23-24 februari 2024. Hier heeft ook het lid Talsma (CU) aan deelgenomen.

    5. Terugkoppeling GBVB/GVDB-conferentie

    Het lid Goossen (BBB) geeft een mondelinge terugkoppeling van zijn deelname aan de GBVB/GVDB-conferentie in Brugge te België van 3-5 maart 2024.

    6. Mededelingen en informatie

    Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) verzoekt de brief van de minister van BuZa ter aanbieding van advies nr. 44 van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) te agenderen bij een volgende commissievergadering, en daarbij de informatie mee te nemen die de Tweede Kamer krijgt bij een technische briefing van de CAVV op 13 maart 2024.

    Het lid Marquart Scholtz (BBB) verzoekt de kabinetsappreciaties inzake voorstellen voor verlenging van de tijdelijke handelsliberalisering voor producten uit Oekraïne en Moldavië te agenderen voor de volgende commissievergadering.

    7. Rondvraag

    De commissie bespreekt op welke wijze de reguliere werkbezoeken van de commissie BDO aan onderdelen van de krijgsmacht kunnen worden ingevuld, en verzoekt de griffie dit uit te werken in overleg met het ministerie.

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36410 XVI

    Begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de BBB-fractie (Van Wijk), de fracties van VVD en CDA gezamenlijk (Kaljouw/Prins) en de fractie van GroenLinks/PvdA (Janssen-van Helvoort).
    Mocht de nota naar aanleiding van het verslag de Kamer op vrijdag 15 maart 2024 bereiken, dan bespreekt de commissie de nadere procedure op dinsdag 19 maart 2024, bij voorkeur voorafgaand aan de vergadering van het College van fractievoorzitters, zodat plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 19 maart a.s. (hamerstuk of stemming) tot de mogelijkheden behoort.

    2. RIVM rapport Epidemiological impact and effectiveness of COVID-19 measures

    Brief van de minister voor Medische Zorg van 8 februari 2024 (25295, CF)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van CDA (Bakker-Klein) en SGP (De Vries).

    3. Landelijk dekkend netwerk van infrastructuren

    Brief van de minister van VWS van 22 januari 2024 (27529, AD)

    De commissie heeft met waardering kennisgenomen van de technische briefing van 5 maart 2024 en neemt de brief van 22 januari 2024 (27529, AD) voor kennisgeving aan.

  • informeel overleg 14.45 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.409 EK, B

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Financiën over de Europese voorstellen voor de tweede reeks eigen middelen; EU-voorstellen: Pakket over de tweede reeks eigen middelen (COM(2023)330, 31, 32 en 33)

    De commissies besluiten het verslag van een schriftelijk overleg (36409, B) voor kennisgeving aan te nemen.

    2. 36.405 EK, E

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van BuZa inzake de tussentijdse herziening Meerjarig Financieel Kader 2021-2027; EU-voorstellen: Tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (COM(2023)335, 336, 337, 338)

    De commissies besluiten het verslag van een nader schriftelijk overleg (36.405, E) voor kennisgeving aan te nemen. Het lid Van Ballekom (VVD) geeft aan het onderwerp mogelijk nog te willen betrekken bij de eerstvolgende Algemene Europese Beschouwingen (AEB).

  • 14.50 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E230020

    Gewijzigd voorstel voor een verordening betreffende een mechanisme voor de beslechting van juridische en administratieve belemmeringen in een grensoverschrijdende context

    Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de fractie van BBB (Lievense) en de fracties van CDA (Bovens), Volt (Hartog) en OPNL (Van der Goot) gezamenlijk.

    2. 21.501-02 EK, GD

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van EZK over geannoteerde agenda Raad Algemene Zaken - Cohesiebeleid van 30 november 2023 en verslag informele Raad Algemene Zaken - Cohesiebeleid van 28 en 29 september 2023; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    De commissie besluit het verslag van een schriftelijk overleg (21.501-02, GD) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. Plenaire COSAC, 24 - 26 maart 2024

    De commissievoorzitter informeert de commissie over de stappen die gezamenlijk met de Deense delegatie en Tweede Kamerdelegatie ten aanzien van de delegates portal van het Raadssecretariaat worden genomen in COSAC-verband. De commissie stelt de ambtelijk voorbereide annotaties voor de COSAC-vergadering van 24 - 26 maart 2024 vast. Ten aanzien van de conclusies en contributies en eventuele amendementen geeft de commissie de delegatieleider de ruimte te handelen naar bevind van zaken. Daarnaast geeft de commissie verder geen aandachtspunten mee.

    4. 21.501-02

    Brief van de minister van BuZa inzake geannoteerde agenda voor de Raad Algemene Zaken van 19 maart 2024; Brief van de minister van BuZa inzake verslag van de Raad Algemene Zaken van 20 februari 2024; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    De commissie neemt kennis van het verslag van de Raad Algemene Zaken van 20 februari 2024 (21.501-02, GC).
    De commissie besluit, gelijktijdig met de agendering van het verslag schriftelijk overleg inzake het Rechtsstaatrapport 2023, ook het speciaal verslag van de Europese Rekenkamer, 03/2024 "De rechtsstaat in de EU" en de kabinetsappreciatie in de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 19 maart 2024 (21.501-02, GE) te agenderen, alsook eventuele vervolgstappen door de commissie ten aanzien van de Rechtsstaat in de EU.

    5. Werkbezoek Brussel

    De commissie evalueert in beslotenheid het werkbezoek aan Brussel op 3-4 maart 2024 ten behoeve van de organisatie van toekomstige werkbezoeken aan Brussel.

  • 15.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36067, BH

    Brief van de minister voor APP over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en over het invaren; Wet toekomst pensioenen

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de leden van de fracties van BBB (Heijnen), PVV (Bezaan), 50PLUS (Van Rooijen) en OPNL (Van der Goot).

    2. 32043 / 36067, BK

    Brief van de minister voor APP over het ter inzage leggen van vertrouwelijke stukken over de juridische adviezen rondom het invaren; Toekomst pensioenstelsel

    De commissie besluit de brief (32043 / 36067, BK) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. 36067, BL

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor APP over de benoeming van een regeringscommissaris voor de pensioentransitie; Wet toekomst pensioenen

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de leden van de PVV-fractie (Bezaan).

    4. Brieven Commissie sociaal minimum

    Brief van de minister voor APP ter aanbieding van het tussenrapport van de Commissie sociaal minimum; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023; Brief van de ministers voor APP en van SZW ter aanbieding van het eindrapport van de Commissie sociaal minimum; Brief van de ministers voor APP en van SZW met een reactie op de rapporten van de Commissie sociaal minimum; Brief van de minister voor APP over het programma Vereenvoudiging inkomensondersteuning voor mensen; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd op dinsdag 26 maart 2024. De leden van de fracties van BBB, GroenLinks-PvdA, D66 en het CDA overwegen alsdan inbreng.

    5. 36410 XV, J en rapporten RVS en ARK over bestaansonzekerheid en schulden

    Brief van de minister voor APP over de tweede voortgangsrapportage van de aanpak geldzorgen, armoede en schulden; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

    De commissie besluit op dinsdag 9 april 2024 gelegenheid te bieden voor inbreng voor schriftelijk overleg over de tweede voortgangsrapportage.

    De commissie besluit voorts om de rapporten "Van overleven naar bloeien: bestaansonzekerheid voorkomen en verminderen" en "Betalingsregelingen bij uitvoeringsorganisaties van het Rijk" te betrekken bij het te plannen gesprek met de Nationale ombudsman (na het meireces) en daartoe betrokken organisaties uit te nodigen (RVS, ARK, VNG). De commissiestaf zal voor een volgende vergadering een voorstel doen voor de inrichting van dit gesprek.

    6. 36506, A

    Brief van de minister van SZW over anticiperen op het wetsvoorstel verlenging Wet inkomensvoorziening oudere werklozen; Verlenging Wet inkomensvoorziening oudere werklozen

    De commissie besluit de brief (36506, A) voor kennisgeving aan te nemen.

    7. 36410 XV, M

    Brief van de minister van SZW en de minister voor APP over de bijstelling van de koopkrachtcijfers 2024 voor een aantal voorbeeldhuishoudens met huurtoeslag; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

    De commissie besluit de brief (36410 XV, M) te betrekken bij de in de brief aangekondigde wetswijziging tot bijstelling van de koopkrachtcijfers 2024.

    8. Opzet werkbezoek UWV Den Haag 8 april 2024

    De commissie bespreekt de opzet van het werkbezoek aan het UWV Den Haag van 8 april 2024 en inventariseert de aanwezigheid van commissieleden.

    9. Herziening Richtlijn Europese Ondernemingsraden

    De commissie besluit het voorstel tot herziening van de Richtlijn Europese Ondernemingsraden (COM(2024)14), gelezen het BNC-fiche, in behandeling te nemen.

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd op dinsdag 26 maart 2024.

  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Plan ‘Vertel het hele verhaal’ voor een Nationaal Slavernijmuseum

    De commissies besluiten in te gaan op het aanbod van de kwartiermakers van het Nationaal Slavernijmuseum voor een gesprek van één uur op een nog nader te bepalen datum waarin zij een toelichting geven op de stand van zaken betreffende het Nationaal Slavernijmuseum.

  • 15.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36150

    Wet programmatuur verkiezingsuitslagen

    De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te kunnen doen.

    2. T02425 en T02426

    Toezegging Problematiek Zeeland en verdeelmodel (34.568); Toezegging Motorrijtuigenbelasting (34.568)

    De commissie besluit, naar aanleiding van de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 maart 2024 (34568, E), toezegging T02425 als 'deels voldaan' aan te merken in afwachting van de verdere uitwerking van het nieuwe verdeelmodel van het provinciefonds en toezegging T02426 als 'openstaand' te blijven aanmerken.

    De commissie besluit ten aanzien van beide toezeggingen op 26 maart 2024 gelegenheid te geven voor inbreng voor schriftelijk overleg.

    3. 28479, A

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van (het kabinetsstandpunt bij) het Advies verlof- en vervangingsregeling volksvertegenwoordigers en dagelijks bestuurders; Rechtspositie van politieke ambtsdragers

    De commissie besluit, naar aanleiding van de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 maart 2024 (28479, A), de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten alvorens te besluiten over de eventuele behandeling van de brief.

    4. T03262

    Toezegging Toezending opzet evaluatie fusiegemeente (35.619)

    De commissie besluit, naar aanleiding van de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 20 februari 2024 (35621/35619, J), op 26 maart 2024 nogmaals gelegenheid te geven voor inbreng voor nader schriftelijk overleg. Toezegging T03262 blijft als 'deels voldaan' geregistreerd staan.

    5. T03545

    Toezegging Afschrift rapportage discriminatie en racisme rijksoverheid (35.741)

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen op 26 maart 2024.

    6. T03801

    Toezegging Brief artikel 21, eerste lid, onderdeel d, van de Huisvestingswet 2014 (36.190)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractieleden van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PvdD (Nicolaï).

    7. 36195, I en uitvoeringsstatus motie 36195, E

    Motie-Rietkerk (CDA) over hospitaverhuur; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK over het ontwerpbesluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst; Initiatiefvoorstel-Nijboer en Grinwis Wet vaste huurcontracten

    De commissie besluit de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 1 maart 2024 (36195, I) voor kennisgeving aan te nemen. De uitvoeringsstatus van motie 36195, E blijft 'niet uitgevoerd'. De commissie verwacht dat de minister van BZK haar uiterlijk in de maand juni 2024 informeert over de uitkomsten van de belangenafweging en de conclusies die daaruit getrokken worden.

    8. Voorstel datum deskundigenbijeenkomst over de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Rijk en decentrale overheden

    De commissie besluit de deskundigenbijeenkomst over de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Rijk en decentrale overheden in beginsel te houden op 16 april 2024.

    9. Mededelingen en informatie

    Het lid Dittrich (D66) geeft aan een gesprek met de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 naar aanleiding van haar rapport ‘Gematigde groei’ op prijs te stellen. De commissiestaf zal dit verzoek doorgeleiden aan de staf van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, nu de opdracht aan de Staatscommissie werd verleend door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Aangezien het rapport relevant is voor een aanzienlijk aantal Kamercommissies, zouden zij ook aan het gesprek moeten kunnen deelnemen.

    10. Rondvraag

    Het lid Janssen (SP) vraagt de griffie om de behandeling van het voorstel voor de Wet betaalbare huur (36496) in de Tweede Kamer te volgen, nu er mogelijk een spoedige behandeling wordt verwacht. De griffier meldt dat de Eerste Kamer nog geen spoedbrief heeft bereikt.

  • 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 26.643, C

    Brief van de staatssecretaris van BZK ter aanbieding van de geactualiseerde werkagenda waardengedreven digitaliseren voor 2024 en inzake diverse toezeggingen; Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de fractie SGP (De Vries).

    Daarnaast besluit de commissie de bespreking van toezeggingen T03506 en T03666 aan te houden tot de commissievergadering van 16 april 2024.

    2. CXLVII, O

    Brief van de minister van OCW betreffende de uitvoering van de motie Gerkens c.s. over digitale geletterdheid op lerarenopleidingen; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden tot ontvangst van de voortgangsrapportage masterplan basisvaardigheden (voorzien in het voorjaar van 2024), en na ontvangst van deze rapportage de uitvoeringsstatus van de Motie-Gerkens c.s. over digitale geletterdheid op lerarenopleidingen (CXLVII, J) opnieuw te beoordelen.

    3. CXLVII, P

    Brief van de staatssecretaris van BZK over de resultaten en vervolgstappen inzake de werkwijze van het wetgevingsproces in geval van wetgeving die door of met behulp van algoritmen wordt uitgevoerd; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid

    De commissie besluit op 16 april 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.
    De beoordeling van de uitvoeringsstatus van de motie Veldhoen (GroenLinks-PvdA) c.s. over codering van algoritmen binnen het wetgevingsproces (CXLVII, F) wordt aangehouden tot na ontvangst van de beantwoording.

    4. Terugkoppeling IPU workshops in het kader van 'capacity building for parlementarians'

    De leden Veldhoen (GroenLinks-PvdA), Belhirch (D66) en De Vries (SGP) geven een korte mondelinge terugkoppeling van de drie online workshops die in het kader van ‘capacity building for parlementarians’ door de Interparlementaire Unie (IPU) zijn georganiseerd.

    5. Uitnodiging Autoriteit Persoonsgegevens

    De commissie besluit in te gaan op de uitnodiging van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om met elkaar in gesprek te gaan, in het bijzonder over het door de AP aangeboden Sectorbeeld Onderwijs, de rapportage algoritmerisico's Nederland en raakvlakken/uitdagingen op het gebied van artificiële intelligentie. Het gesprek wordt bij voorkeur georganiseerd op een dinsdag in de Eerste Kamer.

    6. Mededelingen en informatie

    Op voorstel van het lid Janssen (SP) verzoekt de commissie de griffie een kennismakingsgesprek te organiseren met de European Data Protection Supervisor (EDPS) of zijn staf.

    Het lid Panman (BBB) deelt mee dat de commissie voor Economische Zaken en Klimaat eerder op 12 maart 2024 heeft besloten het Europees AI-innovatiepakket ter ondersteuning van start-ups en kmo's over te dragen aan de commissie voor Digitalisering.

    7. Rondvraag

    Naar aanleiding van een vraag van het lid De Vries (SGP) zegt de griffier toe in een volgende vergadering terug te komen op de wijze waarop andere commissies kunnen worden geïnformeerd over onderwerpen die behandeld zijn in de commissie voor Digitalisering en betrekking hebben op hun beleidsterrein.

  • informeel overleg 16.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • informeel overleg 17.45 uur