Commissies op dinsdag 27 februari 2024



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 9.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36487

    Eerste incidentele suppletoire begroting Financiën 2024 inzake lening TenneT

    De commissies besluiten in aanvulling op de eerdere besluitvorming, een vertrouwelijk mondeling overleg over TenneT met de minister van Financiën te houden, gecombineerd met het gespreksonderwerp economic governance op het tijdstip van het reeds geplande mondeling overleg met de minister hedenmiddag (15.00 -16.30 uur) .
    De commissies brengen verder blanco verslag uit en stellen voor op 5 maart 2024 over het wetsvoorstel te stemmen.

  • 9.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36499

    Incidentele suppletoire begroting Financiën 2024 inzake Oekraïne Faciliteit

    De commissie brengt blanco verslag uit en meldt het wetsvoorstel aan voor stemming hedenmiddag.

  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 13 februari 2024

    Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 13 februari 2024.

    Naar aanleiding van het verslag meldt de Voorzitter dat hij afgelopen zaterdag niet aanwezig is geweest bij het hijsen van de vlag op het gebouw van de Tweede Kamer, aangezien uit navraag door de griffie bleek dat er geen ceremonie plaatsvond rondom het hijsen van de vlag. Om die reden zijn ook noch de Voorzitter van de Tweede Kamer noch andere Kamerleden aanwezig geweest.

    2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

    De leden van het College nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

    Het College spreekt kort over het rapport van de Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening van de Tweede Kamer. De Voorzitter geeft aan het rapport in handen te zullen stellen van de betrokken Kamercommissies.

    3. Vaststelling Europees werkprogramma Eerste Kamer 2024

    Het College besluit om de brief van de voorzitter van de commissie Europese Zaken, met daarin het Europees Werkprogramma van de Eerste Kamer voor 2024, door te geleiden naar de plenaire vergadering van vandaag ter vaststelling als hamerstuk.

    4. Mededelingen en rondvraag

    De Voorzitter informeert het College over de actuele stand van zaken met betrekking tot de financiële bijdrage van de Eerste en Tweede Kamer aan het Montesquieu Instituut ten behoeve van het behoud van de website parlement.com, zoals eerder besproken op 31 oktober jl.
    De jaarlijkse financiële bijdrage van de Eerste Kamer (maximaal 100.000 euro) is opgenomen in de raming van de Eerste Kamer, die op dit moment ter behandeling ligt bij de commissie BiZa. De condities en afspraken die ten grondslag liggen aan de financiering worden opgenomen in een convenant. De Eerste Kamer behoudt zich het recht voor om jaarlijks de financiering te stoppen.

    Het overleg spreekt kort over de bepaling uit het Reglement van Orde inzake het houden van een digitale commissievergadering en wanneer er sprake is van de ‘bijzondere omstandigheden’ om dit te kunnen doen. De Voorzitter wijst in dit kader op de toelichting van de Commissie Actualisering Reglement van Orde (CARO) bij deze bepaling, zoals overgenomen door de Kamer, waarin wordt gesteld dat alleen van de norm van fysieke vergaderingen kan alleen afgeweken als fysiek vergaderen onmogelijk of uiterst onwenselijk is (bijvoorbeeld tijdens een pandemie); niet als een digitale commissievergadering vooral ook het gemak dient.

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36410 XVI

    Begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 12 maart 2024.

    2. 36159

    Tegengaan productie van en de handel in nieuwe psychoactieve stoffen en enkele andere wijzigingen

    Inbreng voor het verslag wordt heden geleverd door de leden van de fracties van BBB (Van Knapen), GroenLinks-PvdA (Van Gurp), D66 (Moonen), ChristenUnie (Talsma), PvdD (Nicolaï) en JA21 (Baumgarten)

    3. Verkenning aanvullende bevoegdheidsgrondslagen Wet publieke gezondheid (Wpg)

    Verslag schriftelijk overleg (36194, AC)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de leden van de fracties van PVV (Van Hattem) en JA21 (Baumgarten).

    4. RIVM rapport Epidemiological impact and effectiveness of COVID-19 measures

    Brief van de minister voor Medische Zorg van 8 februari 2024 (25295, CF)

    De commissie besluit op 12 maart 2024 de gelegenheid te bieden voor inbreng voor schriftelijk overleg.

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Nabeschouwing van het gesprek met leden van de Stuurgroep 'Staat van de Uitvoering' en 31731, P

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK betreffende vragen naar aanleiding van brieven over de Staat van de Uitvoering; Integraal wetgevingsbeleid

    De leden van de commissie kijken positief terug op het gesprek met de leden van de Stuurgroep 'Staat van de Uitvoering' op 13 februari 2024 en staan positief tegenover het voeren van een beleidsdebat over 'de staat van de uitvoering', bij voorkeur na het aantreden van de nieuwe regering.

    De commissie besluit de follow-up primair te beleggen bij de commissie BIZA en het beleidsdebat voor te bereiden in een werkgroep, bestaande uit de leden Croll (BBB), Fiers (GroenLinks-PvdA), Van Toorenburg (CDA) en Dittrich (D66).

    2. 31.731, R

    Brief van de minister van APP ter aanbieding van de Voortgangsrapportage en Herijking Werk aan Uitvoering; Integraal wetgevingsbeleid

    De commissie besluit de brief van de minister van APP (31.731, R) ter behandeling over te dragen aan de commissie BIZA en te betrekken bij de voorbereiding op het beleidsdebat.

    3. 29.279, W

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK over de voortgangsrapportage inzake het rapport van de Europese Commissie voor Democratie door Recht (de Venetiëcommissie); Rechtsstaat en Rechtsorde

    De commissie besluit de brief van de minister van BZK (29.279, W) voor kennisgeving aan te nemen.

  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36410 VIII

    Begrotingsstaten Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2024 en invoeren capaciteitsfixus bachelor of ad-opleiding

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 12 maart 2024.

    2. 21501-34, D

    Voorstel voor een verordening inzake mediavrijheid; Brief van de minister van OCW inzake verslag van de OJCS-Raad voor de onderdelen onderwijs en cultuur van 23 en 24 november 2023; Raad voor Onderwijs, Jeugdzaken en Cultuur

    De commissie besluit de brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 23 januari 2024 (21501-34, D) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. 35352, M

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor PVO over voortgang van de beleidsagenda informeel onderwijs; Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs

    De commissie besluit de brief van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 15 februari 2024 (35352, M) voor kennisgeving aan te nemen.

    4. Terugblik gesprek met de Raad voor Cultuur - onderdeel cultuurbestel (inclusief erfgoed)

    De commissie besluit de behandeling van het advies 'Toegang tot cultuur. Op weg naar een nieuw bestel in 2029' van de Raad voor Cultuur van januari 2024 en van het cultuurbestel (inclusief erfgoed) in de Tweede Kamer af te wachten alvorens eventueel opnieuw te spreken over dit onderwerp.

    5. Terugblik gesprek met de Raad voor Cultuur - onderdeel media

    De commissie besluit de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap per brief te vragen of zij de Raad voor Cultuur wil verzoeken een advies te geven ten aanzien van het rapport 'Eenheid in veelzijdigheid. Pleidooi voor een weerbaar publiek omroepbestel' van het Adviescollege Publieke Omroep van september 2023.

    6. Rondvraag

    Op verzoek van het lid Geerdink (VVD), zoals bij de rondvraag door haar verwoord, heeft de commissie besloten de termijn voor het leveren van inbreng voor verslag bij het wetsvoorstel Begrotingsstaten Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2024 en invoeren capaciteitsfixus bachelor of ad-opleiding (36410 VIII) niet op 5 maart, maar op 12 maart 2024 te stellen.

  • mondeling overleg 15.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.410 VI

    Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2024

    De commissies brengen blanco verslag uit teneinde het wetsvoorstel Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2024 (36.410 VI) als hamerstuk af te kunnen doen.

    Wel overwegen de commissies een beleidsdebat conform artikel 51 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer te voeren over ‘de staat van de rechtsstaat’, bij voorkeur na het aantreden van een nieuwe regering. Op een later moment zullen de onderwerpen bepaald worden waarop de focus gelegd zal worden.

  • 15.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36410 X

    Begrotingsstaten Defensie 2024

    Inbreng voor verslag wordt geleverd op 19 maart 2024.

    2. 36410 K

    Begrotingsstaat Defensiematerieelbegrotingsfonds 2024

    Inbreng voor verslag wordt geleverd op 19 maart 2024.

    3. 36410 XVII

    Begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2024

    Inbreng voor verslag wordt geleverd op 19 maart 2024.

    4. Verzoek Oekraïens parlement aangaande brief aan Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

    De commissie besluit in meerderheid aan de Voorzitter te adviseren om de brief van het Oekraïens parlement aan de Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over Amerikaanse steun aan Oekraïne mede te ondertekenen.
    De fracties van PVV en FVD hebben expliciet aangegeven tegen het medeondertekenen van de brief te zijn.

    5. GBVB/GVDB-conferentie te Brugge

    De commissie besluit geen punten mee te geven aan de delegatie naar de GBVB/GVDB-conferentie 3-5 maart 2024 in Brugge. De delegatieleden kunnen eventuele inbreng ophalen bij andere fracties.

    6. Mededelingen en informatie

    Op verzoek van het lid Marquart Scholtz (BBB) besluit de commissie het Verslag informele Raad Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking van 11-12 februari 2024 (21.501-04, B) en het Verslag van de Buitengewone Europese Raad van 1 februari 2024 (21501-20, DQ) bij de volgende commissievergadering te agenderen.

    In verband met het staken van de stemmen bij een amendement in de Tweede Kamer met betrekking tot de begrotingsstaten Buitenlandse Zaken, zal dit wetsvoorstel in de volgende vergadering voor procedure worden geagendeerd.

  • 15.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35.498

    Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht

    De commissie brengt blanco verslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

    2. 36222

    Wet seksuele misdrijven

    De commissie stelt de Voorzitter voor - nu een ander spoedeisend debat gepland staat op 5 maart 2024 - het plenaire debat over de Wet seksuele misdrijven te verplaatsen naar 19 maart 2024. Tevens stelt de commissie voor het wetsvoorstel diezelfde dag in stemming te brengen met het oog op (voorbereidingen voor) een spoedige inwerkingtreding.

    3. 29.279, X

    Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van het Jaarplan 2024 van de Raad voor de rechtspraak; Rechtsstaat en Rechtsorde

    De commissie besluit de brief voor kennisgeving aan te nemen.

    4. T03735

    Toezegging Brief over aanpassing aantal advocaten-generaal (36.435 VI)

    De commissie besluit de brief voor kennisgeving aan te nemen en T03735 als voldaan aan te merken.

    5. Datumvoorstel kennismaking korpsleiding nationale politie

    De commissie stemt in met een kennismakingsgesprek met de korpsleiding van de nationale politie op 23 april 2024, van 15.30 - 16.30.

    Als gespreksonderwerpen worden de volgende onderwerpen benoemd:
    - diversiteit, discriminatie, hoofddoekjes;
    - capaciteit, rol wijkagent, 'elke regio telt', prioriteitstelling en uitvoerbaarheid;
    - geweld tegen politie.

    6. Mededelingen en informatie

    Met betrekking tot een EU-voorstel voor een langdurig kader inzake regelgeving betreffende de bestrijding van online kindermisbruik (COM(2022)209), welke de commissie in behandeling heeft (E220021), verzoekt het lid Janssen of de staf kan navragen of een nieuwe opinie is uitgebracht door de European Data Protection Supervisor (EDPS) n.a.v. gevorderde onderhandelingen over een compromistekst.

  • 16.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36410 XIV

    Begrotingsstaten Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 5 maart 2024. De commissie bespreekt op die datum ook op welke wijze invulling kan worden gegeven aan de wens om op korte termijn te komen tot plenaire behandeling van het wetsvoorstel met zowel de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als met de minister voor Natuur en Stikstof.

    2. Stand van zaken Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)

    Verslag schriftelijk overleg (34682/35334, U)

    Op voorstel van het lid Aerdts (D66) besluit de commissie de inbreng voor schriftelijk overleg uit te stellen, ten minste tot na het commissiedebat Stikstof, NPLG en Natuur op 17 april 2024 in de Tweede Kamer.

    3. E230019 - Voorstel voor een Verordening tot wijziging van de maximumgehalten aan residuen van thiacloprid (COM(2023)739)

    Verslag schriftelijk overleg (27858, E)

    De commissie besluit de bespreking van dit onderwerp aan te houden. Gelet op het recente verzoek van het Europees Parlement aan de Europese Commissie het voorstel voor de verordening in te trekken en een nieuw ontwerp voor te leggen, besluit de commissie de minister voor Medische Zorg per brief te verzoeken de Kamer - zodra mogelijk - te informeren over de verdere ontwikkelingen op dit punt.

    4. E230014 - Voorstel voor een verordening over nieuwe genomische technieken (COM(2023)411)

    Verslag schriftelijk overleg (27428, D) en brief Europese Commissie 21 februari 2024 (27428, E)

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot een volgende commissievergadering, zodat zij kennis kan nemen van de reactie op de onlangs door de Tweede Kamer over dit onderwerp gestelde vragen.

  • 16.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E240001

    Pakket betreffende de verdediging van de democratie

    Inbreng voor een brief aan de Europese Commissie wordt geleverd door de leden van de fractie van GroenLinks-PvdA (Roovers).

  • 16.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36410 I

    Begrotingsstaat Koning 2024

    De commissie brengt verslag uit onder het voorbehoud van plenaire behandeling.

    2. 36410 IIA

    Begrotingsstaat Staten-Generaal 2024

    De commissie brengt blanco verslag uit teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk te kunnen afdoen.

    3. 36410 IIB

    Begrotingsstaat overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en de Kiesraad 2024

    De commissie brengt blanco verslag uit teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk te kunnen afdoen.

    4. 36410 III

    Begrotingsstaten Algemene Zaken, Kabinet van de Koning en Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2024

    De commissie brengt blanco verslag uit teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk te kunnen afdoen.

    5. CLXII, A

    Raming Eerste Kamer 2025

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de fractie van de VVD (Meijer).

    6. 36195, H

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van het ontwerpbesluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst; Initiatiefvoorstel-Nijboer en Grinwis Wet vaste huurcontracten

    Inbreng voor een brief aan de minister van BZK wordt geleverd door de leden van de fractie van het CDA (Rietkerk), onder aansluiting van de leden van de fractie van de BBB. De conceptbrief zal in de commissie circuleren met een verkorte deadline voor reactie van vrijdag 1 maart 2024, 10.00 uur. De minister wordt verzocht de brief nog dezelfde dag te beantwoorden.

    7. 36284, F

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van BZK over verdere invulling van het vervolgtraject slavernijverleden; Slavernijverleden

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van BZK wordt geleverd door de leden van de fractie van de PvdD (Nicolaï).

    8. 36263, G

    Brief van de ministers van BZK en van Defensie over uitkomsten monitoring op kabelinterceptie; Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen

    De brief d.d. 14 februari 2024 (36263, G) zal worden betrokken bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen (36263). Eenzelfde besluit wordt genomen ten aanzien van de nagekomen brief d.d. 26 februari 2024 van de minister van Defensie (36263, H) (die jongstleden maandag 26 februari aan de agenda is toegevoegd onder het agendapunt Mededelingen en informatie).

    9. 29453, G

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de Staat van de Corporatiesector 2023; Woningcorporaties

    De aangeboden Staat van de Corporatiesector 2023 zal worden betrokken bij het op grond van artikel 51, lid 1, RvOEK te voeren plenaire debat over Wonen en Bouwen in Nederland op 23 april 2024.

    10. 33328 / 35112, AJ

    Brief van de staatssecretaris van BZK over advies van de Regeringscommissaris Informatiehuishouding naar aanleiding van de Woo-invoeringstoets; Initiatiefvoorstel-Snels en Sneller Wet open overheid

    De commissie dringt erop aan dat zodra ook het advies van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding is ontvangen, de kabinetsreactie ten spoedigste naar de Eerste Kamer wordt gestuurd.

    11. T03262

    Toezegging Toezending opzet evaluatie fusiegemeente (35.619)

    Het agendapunt wordt op verzoek van het Lid Van Hattem (PVV) aangehouden tot de vergadering van 12 maart 2024.

    12. T03470

    Toezegging Diverse vragen van de heer Nicolaï (PvdD) (35.925 VI)

    De status van toezegging T03470 wordt gewijzigd naar "deels voldaan" naar aanleiding van de brief van de minister van BZK van 15 februari 2024 (35925 VI, AM). De nog openstaande vragen van het Lid Nicolaï (PvdD) waarop nog geen antwoord van de regering ontvangen is, zullen bij het ministerie van J&V onder de aandacht worden gebracht. Pas wanneer alle openstaande vragen adequaat zijn beantwoord, kan de status van de toezegging worden gewijzigd in "voldaan".

    13. T03545

    Toezegging Afschrift rapportage discriminatie en racisme rijksoverheid (35.741)

    De status van toezegging T03545 wordt gewijzigd naar "voldaan" naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van BZK van 9 februari 2024 (35741, F). In de vergadering van 12 maart 2024 wordt gelegenheid geboden voor inbreng voor schriftelijk overleg met de regering.

    14. T03759

    Toezegging Brief verdelingssyteem bij referendum (36.160)

    De status van toezegging T03759 wordt gewijzigd in "voldaan" naar aanleiding van de brief van de minister van BZK van 29 januari 2024 (36160/36468/36333, J). Er is geen behoefte aan nader schriftelijk overleg.

    15. Toezegging inzake welke (on)mogelijkheden de Huisvestingswet 2014 biedt om in een zelfstandige woning een zelfstandige woongelegenheid te creëren in het kader van de mantelzorg

    Brief van de minister van BZK over (on)mogelijkheden in de Huisvestingswet 2014 om in een zelfstandige woning een mantelzorgwoning te creëren; Wijzigingswet Huisvestingswet 2014

    De commissie besluit om op 12 maart 2024 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister van BZK van 19 februari 2024 (36190, H). De toezegging blijft als "openstaand" geregistreerd staan.

    16. Mededelingen en informatie

    Het Lid Dittrich (D66) vraagt naar de agendering van het Rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 in deze Kamer. De griffier zal dit nagaan en hiervan terugkoppeling doen in de volgende vergadering.

  • 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E230020

    Brief van de minister van BuZa inzake BNC-fiche betreffende het gewijzigd voorstel voor een verordening betreffende een mechanisme voor de beslechting van juridische en administratieve belemmeringen in een grensoverschrijdende context uit de weg te ruimen; EU-voorstel: gewijzigd voorstel voor een verordening betreffende een mechanisme voor de beslechting van juridische en administratieve belemmeringen in een grensoverschrijdende context (COM(2023)790)

    De commissie besluit op 12 maart 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering.

    2. Plenaire LXXI COSAC, 24-26 maart 2024

    Naast commissievoorzitter Van Apeldoorn (SP) neemt het lid Panman (BBB) deel aan de plenaire COSAC op 24-26 maart 2024.

    3. Werkbezoek Brussel, 3-4 maart 2024

    De commissie bespreekt het programma van het werkbezoek naar Brussel van 3-4 maart 2024 en besluit welke leden het voortouw nemen bij de verschillende gesprekken. Het lid Van Hattem (PVV) verzoekt of in de gesprekken ook aandacht kan worden besteed aan de huidige onrust in de agrarische sector ten aanzien van een aantal Europese dossiers.

    4. Verslag Europese Raad van 1 februari 2024

    Brief van de minister van BuZa over verslag van de Buitengewone Europese Raad van 1 februari 2024; Europese Raad

    De commissie neemt kennis van het verslag van de Europese Raad van 1 februari 2024 (21.501-20, DQ).

  • 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Tussentijdse evaluatie Nationaal Groeifonds 2024

    Verslag schriftelijk overleg (36410 L, L)

    De commissie besluit de bespreking van het verslag schriftelijk overleg (36410 L, L) en van toezegging T03762 aan te houden tot de nabespreking van het mondeling overleg van heden.

    2. Nieuwe kerncentrales

    Brief van de minister voor K&E van 1 februari 2024 (326456, H)

    De commissie besluit op 12 maart 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    3. Arbitrageprocedure door Shell en ExxonMobil tegen de Staat der Nederlanden

    Brief staatssecretaris van EZK van 13 februari 2024 (33529, S)

    De commissie besluit in te gaan op het aanbod van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat voor een vertrouwelijke briefing over de arbitrageprocedure door Shell en ExxonMobil tegen de Staat der Nederlanden. De commissie verzoekt de briefing in te plannen en de brief van 13 februari (33529, S) na de briefing opnieuw te agenderen.

    De leden van de fracties van de VVD, het CDA en de PVV spreken de wens uit om het aantal vertrouwelijke briefings te beperken.

    4. E230008

    Verslag nader schriftelijk overleg inzake het Green Deal Industrial Plan (36371, E)

    De commissie besluit het verslag nader schriftelijk overleg (36371, E) voor kennisgeving aan te nemen.

  • 16.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.410 VI, A

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van J&V over (deels) openstaande toezeggingen; Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2024

    N.a.v. de brief van 14 december 2023 (36410 VI, A) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van J&V geleverd door de fractie van GroenLinks-PvdA (Karimi). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    2. 35.612, I

    Brief van de staatssecretaris van J&V over akkoord EU Asiel- en Migratiepact

    N.a.v. de brief van 21 december 2023 (35612, I) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van J&V geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Karimi), D66 (Dittrich), de PVV (Van Hattem), de ChristenUnie (Huizinga-Heringa) en Volt (Hartog). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. E240003

    Voorstel voor een Richtlijn tot vaststelling van minimumvoorschriften ter voorkoming en bestrijding van mensensmokkel

    Inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van J&V en de Europese Commissie naar aanleiding van voorstel COM(2023)755 wordt heden geleverd door de fractie van GroenLinks-PvdA (Karimi). De conceptbrieven zullen per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.
    De commissie besluit de Kamer voor te stellen een parlementair behandelvoorbehoud in te stellen. Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) zal een gemotiveerd voorstel voorbereiden dat op 5 maart 2024 aan de commissie kan worden voorgelegd, zodat het parlementair behandelvoorbehoud op 12 maart 2024 plenair kan worden behandeld.
    De commissie heeft het voornemen om een mondeling overleg met de staatssecretaris van J&V te organiseren op 26 maart 2024, indien de Kamer besluit een parlementair behandelvoorbehoud in te stellen.

    4. E240004

    Voorstel voor een Verordening betreffende de versterking van de politiële samenwerking met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van migrantensmokkel en mensenhandel

    De commissie besluit voorstel COM(2023)754 in behandeling te nemen en hiervoor gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie op 26 maart 2024.

  • kennismakingsgesprek 17.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • mondeling overleg 19.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 21.05 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Nabespreking mondeling overleg vierde indieningsronde Nationaal Groeifonds (NGF), 27 februari 2024

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot de commissievergadering van 5 maart 2024.
    De commissie wacht op de toegezegde schriftelijke reactie van de minister van EZK naar aanleiding van het mondeling overleg van 27 februari 2024 en spreekt de wens uit deze reactie uiterlijk vrijdag 1 maart 2024 te ontvangen.