36.339

Implementatiewet zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering



Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) en de Wet op het financieel toezicht ter implementatie van EU-richtlijn 2021/2118PDF-document.

Met dit wetsvoorstel wordt de zesde Europese richtlijn motorrijtuigenverzekering omgezet in Nederlands recht. In 2017 heeft de Europese Commissie een evaluatie uitgevoerd naar de werking van EU-richtlijn 2009/103/EGPDF-document. De conclusie van deze evaluatie was dat richtlijn 2009/103/EG over het algemeen goed werkt, maar dat op enkele gerichte punten verbeteringen mogelijk waren. Onderhevig wetsvoorstel regelt deze verbeteringen. Zo moeten lidstaten zorgen dat er een orgaan is dat slachtoffers van een ongeval compenseert als de verzekeraar van het motorrijtuig failliet is. In Nederland is hiervoor Stichting Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Daarnaast mogen lidstaten de verzekeringsplicht, die nu geldt voor alle motorrijtuigen, afschaffen voor bepaalde voertuigen, zoals lichte elektrische voertuigen. Ook breidt het voorstel de mogelijkheden uit voor lidstaten om te controleren of buitenlandse voertuigen verzekerd zijn. De richtlijn dient voor het grootste deel voor 23 december 2023 te zijn geïmplementeerd.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK, A) is op 6 juli 2023 als hamerstuk afgedaan door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 juli 2023 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

5 april 2023

titel

Wijziging van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen en de Wet op het financieel toezicht in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2021/2118 tot wijziging van Richtlijn 2009/103/EG betreffende de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid waartoe de deelneming aan het verkeer van motorrijtuigen aanleiding kan geven en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid (PbEU 2021, L 430) (Implementatiewet zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

  • 1. 
    Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld
  • 2. 
    In afwijking van het vorige lid treedt het in artikel I, onderdeel O, opgenomen artikel 26d van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen in werking met ingang van 23 juni 2023. Indien het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 22 juni 2023, treedt het in artikel I, onderdeel O, opgenomen artikel 26d van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst, en werkt dit artikel terug tot en met 23 juni 2023.

Documenten

14