Steun voor coördinatie terrorismebestrijding



De Eerste Kamer stemde dinsdag 5 december in met een wetsvoorstel van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid dat de coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid regelt. Het gaat om taken die in de praktijk door de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) worden uitgevoerd om de weerbaarheid van de samenleving te verhogen. De fracties van GroenLinks-PvdA, OPNL, SGP, D66, CDA, Volt, PVV, PvdD, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB en 50PLUS stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van FVD en SP stemden tegen.

De Eerste Kamer debatteerde op 28 november over de wet die voluit Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid heet. Met het wetsvoorstel worden twee taken wettelijk verankerd. Allereerst het coördineren van het beleid en de door overheidsorganisaties te nemen maatregelen op het terrein van terrorismebestrijding en nationale veiligheid. Ten tweede het signaleren, analyseren en duiden van trends en fenomenen en het delen van die informatie.

Het kan nodig zijn om voor de uitvoering van deze taken persoonsgegevens te verwerken. Te denken valt aan voor- en achternaam, adres, maar ook bijvoorbeeld levensbeschouwelijke overtuigingen. De verwerking van persoonsgegevens voor dit doel is op dit moment niet vastgelegd in de wet. Dit wetsvoorstel voorziet in een wettelijke basis hiervoor waarbij de verwerking van persoonsgegevens wordt ingekaderd en beschermd.



Deel dit item: