Dinsdag 2 juli 2024, commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36550 XVI

Wijziging van de begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2024 (Voorjaarsnota)

Beslispunt

Welke procedure wenst de commissie te volgen:

  • te volstaan met een blanco verslag (geen vragen of opmerkingen, afdoen als hamerstuk of na stemming) of
  • te volstaan met een verslag onder voorbehoud van plenaire behandeling (geen schriftelijke behandeling, wel een mondelinge), dan wel
  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een verslag.

Toelichting

Het voorstel is op 25 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer (zie bijgevoegd stemmingsoverzicht).


Procedure

3.36403

Regeling van nicotineproducten zonder tabak en nicotineapparaten

Beslispunt

Hoe wenst de commissie, na kennisneming van de nota naar aanleiding van het verslag, te besluiten?

  • het wetsvoorstel aan te melden voor plenaire behandeling of
  • voor te stellen over het wetsvoorstel te stemmen of
  • het wetsvoorstel aan te melden voor afdoening als hamerstuk, dan wel
  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag

Toelichting

  • Dit voorstel wijzigt de Tabaks- en rookwarenwet en stelt regelgeving vast voor producten met nicotine die geen tabak bevatten. Verder is een wijziging toegevoegd die een verbod invoert voor producten die bedoeld zijn voor oraal gebruik. Nicotinezakjes worden hiermee verboden.
  • Het doel van dit wetsvoorstel is die producten ook onder de Tabaks- en rookwarenwet te laten vallen. Dit houdt in dat er een reclameverbod is voor deze producten. Ook wordt de leeftijdsgrens van 18 jaar op de verkoop van deze producten van toepassing.
  • De commissie VWS heeft op 11 juni 2024 inbreng geleverd voor het verslag. De nota naar aanleiding van het verslag (36403, C), met de reactie op de vragen van de de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, SP en PvdD gezamenlijk en de vragen van de leden van de fracties van de VVD, D66 en PVV is op 27 juni 2024 ontvangen.

Nadere procedure

4.Ontwerpbesluit, houdende wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit in verband met de invoering van standaardverpakkingen voor sigaren en elektronisch dampwaar

Brief van de staatssecretaris van VWS van 7 juni 2024 (32011, E)

Beslispunt

Welke fracties wensen heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

NB - Het lid Van Wijk (BBB-fractie) heeft in de commissievergadering van 25 juni jl. naar aanleiding van het overzicht aanhangige gedelegeerde regelgeving verzocht dit voorgehangen ontwerpbesluit op 2 juli 2024 voor inbreng te agenderen. De commissie heeft daartoe besloten. De deadline voor deze voorhang is vrijdag 5 juli 2024.

Toelichting

Het betreft voorlegging op grond van artikel 12 van de Tabaks- en rookwarenwet; in deze bepaling gaat het om gecontroleerde delegatie (aanwijzing 2.36 Aanwijzingen voor de regelgeving). Zie voor de verschillende vormen van delegatie paragraaf 2.5 van de Aanwijzingen voor de regelgeving (aanwijzingen 2.35 t/m 2.40).

De Tweede Kamer heeft dit voorgehangen ontwerpbesluit in de procedurevergadering VWS van 12 juni 2024 voor kennisgeving aangenomen.

NB - Via ambtelijke kanalen is van het ministerie van VWS vernomen dat in de aanbiedingsbrief van 7 juni 2024 (32011, E) in de eerste zin van de tweede alinea abusievelijk de volgende tekst is opgenomen: 'van het momenteel bij uw Kamer aanhangige voorstel van Wet '. Er had moeten staan: De voorlegging geschiedt ter uitvoering van de voorhangprocedure die is opgenomen in artikel 12 van de Tabaks- rookwarenwet. Volledigheidshalve merkt het ministerie nog op dat er geen relatie is tussen dit voorgehangen ontwerpbesluit en het momenteel bij de Eerste Kamer aanhangige voorstel van de tot wijziging van de Wet Tabaks- en rookwarenwet (36403 → zie agendapunt 3).


Inbreng schriftelijk overleg

5.Voortgang preventieaanpak leefstijl

Verslag nader schriftelijk overleg (32793, G)

Beslispunt

  • Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 27 juni 2024 (32793, G) over te gaan tot een vierde ronde schrifelijk overleg met de staatssecretaris van VWS of wenst zij de brief van 27 juni voor kennisgeving aan te nemen?

Toelichting

  • Naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van VWS van 21 december 2023 (32793, C), waarmee de Kamer geïnformeerd is over de voortgang van de preventieaanpak leefstijl, is een eerste ronde schriftelijk overleg gevoerd (verslag schriftelijk overleg 32793, D).
  • Op 11 april 2024 zijn door de diverse fracties enkele nadere vragen gesteld. Naar aanleiding van de reactie daarop (verslag nader schriftelijk overleg; 32793, E) heeft de commissie op 28 mei 2024 inbreng geleverd voor een derde ronde schriftelijk overleg. De reactie daarop staat heden ter bespreking geagendeerd (verslag nader schriftelijk overleg 32793, G).
  • In zijn reactie verwijst de staatssecretaris van VWS naar de contourenbrief gedifferentieerde verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte die op 26 april 2024 is gedeeld met de Eerste Kamer (36418 AO) en op 14 mei 2024 is besproken in de commissie Financiën.
  • De contourenbrief bevat opties voor een gedifferentieerde verbruiksbelasting op basis van suikergehalte. Het demissionaire kabinet heeft de route van een contourenbrief gekozen vanwege haar demissionaire status, de verscheidenheid in politieke wensen – de aangenomen moties geven geen eenduidig beeld – en de nog te maken keuzes. De staatssecretaris van VWS merkt op dat afhankelijk van de voorkeur voor één van de in de contourenbrief opgenomen opties het demissionaire kabinet deze desgewenst kan uitwerken in een wetsvoorstel.
  • De vaste commissie voor Financiën heeft op 14 mei 2024 besloten om de brieven van de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst van 20 december 2023 en 26 april 2024 over (contouren voor) een gedifferentieerde verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken (36418, AG en 36418, AO) voor kennisgeving aan te nemen. Verder besloot zij om de behandeling van dit onderwerp in de Tweede Kamer af te wachten, alvorens het opnieuw ter bespreking te agenderen. In verband daarmee heeft de commissie Financiën besloten de uitvoeringsstatus van de moties 36410, F; 36418, X en 36418, W ongewijzigd te laten. Ook werd besloten bij de verdere behandeling samen op te trekken met de vaste commissie voor VWS.
  • In paragraaf 2.3 van de contourenbrief wordt ingegaan op de volgende moties:

    Motie-Koffeman (PvdD) c.s. (36410, F)

    In deze motie wordt de regering verzocht om dranken zonder toegevoegde suikers niet langer onder de verhoogde heffing te laten vallen, en de Kamer daarover binnen drie maanden te berichten.

    Motie-Visseren-Hamakers (PvdD) c.s. (36418, X)

    In deze motie wordt de regering verzocht om per 1 januari 2024 of zo spoedig mogelijk daarna, een nultarief in de verbruiksbelasting in te voeren voor dranken die geen toegevoegde suikers bevatten.

    Motie-Visseren-Hamakers (PvdD) c.s. (36418, W)

    In deze motie wordt de regering verzocht de invoeringsdatum van de nieuwe verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2025 zodat ongewenste neveneffecten kunnen worden voorkomen.


Bespreking verslag nader schriftelijk overleg

6.Toezegging T03611 - Resultaten verkenning aanvullende bevoegdheidsgrondslagen Wet publieke gezondheid

Afschrift van brief van de minister voor Medische Zorg van 28 juni 2024 aan de Tweede Kamer inzake verkenning aanvullende bevoegdheidsgrondslagen Wet publieke gezondheid (36194, ... - nog niet als Kamerstuk gepubliceerd)

Beslispunten

  • Geeft de (afschrift)brief van 28 juni 2024 de commissie aanleiding over te gaan tot schriftelijk overleg met de regering of wenst zij deze brief voor kennisgeving aan te nemen?
  • Kan naar aanleiding van de (afschrift)brief van 28 juni 2024 de status van toezegging T03611 (thans: openstaand) worden gewijzigd in voldaan?

Toelichting

Op 28 juni 2024 heeft de minister voor Medische Zorg de Eerste Kamer via een afschrift van een brief (+ diverse bijlagen) aan de Tweede Kamer geïnformeerd over de tweede en derde fase van de verkenning naar aanvullende bevoegdheidsgrondslagen voor het nemen van collectieve maatregelen bij een infectieziekte met pandemisch potentieel in de Wet publieke gezondheid. Blijkens het slot van de brief aan de Tweede Kamer wordt met de brief voldaan aan de op 16 mei 2023 aan de Eerste Kamer gedane toezegging (T03611) naar aanleiding van een vraag van het toenmalige lid De Bruijn-Wezeman (VVD). Volgens deze toezegging zullen in het voorjaar van 2024 de resultaten van de verkenning naar eventuele aanvullende bevoegdheidsgrondslagen voor collectieve maatregelen in de Wet publieke gezondheid met de Kamer worden gedeeld.

Als bijlagen bij de brief aan de Tweede Kamer zijn opgenomen de adviezen van (1) het Maatschappelijk Impact Team (MIT), de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en het College voor de Rechten van de Mens (College), (2) het RIVM en van (3) diverse uitvoeringspartners in het kader van de verkenning naar aanvullende bevoegdheidsgrondslagen voor de Wet publieke gezondheid.


Bespreking brief en status toezegging


7.Mededelingen en informatie

A - Terugblik gesprek met de Stichting 113 Zelfmoordpreventie (25 juni 2024)

Tijdens het gesprek met de Stichting 113 op 25 juni is onder andere gesproken over de voorlegging aan het parlement van de op grond van artikel 12b van de Wet integrale suïcidepreventie (zie: Stb. 2024, 189) nog op te stellen algemene maatregel van bestuur. Dit naar aanleiding van de reactie van de Staatssecretaris van VWS tijdens het debat over initatiefwetsvoorstel 35754 in de Tweede Kamer op 14 mei 2024 (zie: slot bijgevoegd ongecorrigeerd stenogram van 14 mei 2024):

'Staatssecretaris Van Ooijen:

Dank u wel, voorzitter. Ik heb nog twee korte vragen liggen. Allereerst de vraag van de VVD over de uitvoeringstoets, in welke vorm dan ook. De uitkomsten daarvan gaat de Kamer inderdaad krijgen. Dat kan ik bij dezen toezeggen. De AMvB kent overigens geen voorhang. Dat suggereerde u, dacht ik. Maar u krijgt die op een ander moment, dus dat zal in ieder geval geregeld worden, zonder enige twijfel.'

Het lid Van Gurp (GL-PvdA) gaf tijdens het gesprek met de Stichting 113 aan belang te hechten aan betrokkenheid van de Eerste Kamer bij de tot stand te brengen algemene maatregel van bestuur. De commissievoorzitter merkte naar aanleiding hiervan op dit onderwerp in de volgende commissievergadering te bespreken.

Desgevraagd is van het ministerie van VWS langs ambtelijke weg de volgende reactie ontvangen: ' Zoals de Staatssecretaris van VWS tijdens het debat in de Tweede Kamer terecht heeft opgemerkt, geldt er geen wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure ten aanzien van de nog op te stellen amvb. Gelet op de aanstaande kabinetswissel is het aan de nieuwe verantwoordelijke bewindspersoon om te bepalen op welke wijze de Tweede Kamer – en dus desverzocht ook de Eerste Kamer – wordt meegenomen in de totstandkoming van die amvb.'

In de hieronder opgenomen brief van vrijdag 28 juni 2024 (35754, C) over de bekrachtiging en verdere uitwerking en inwerkingtreding van de Wet integrale suïcidepreventie wordt onder 'Uitwerking wetsvoorstel' ingegaan op de op te stellen algemene maatregel van bestuur.

B - Initiatiefwet integrale suïcidepreventie (35754) bekrachtiging en verdere uitwerking en inwerkingtreding

Op 28 juni 2024 heeft de staatssecretaris van VWS de Kamer ter uitvoering van artikel 87, tweede lid, van de Grondwet per brief (35754, C) geïnformeerd over de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van wet, houdende wijziging van de Wet publieke gezondheid ter bevordering en verankering van integrale suïcidepreventie (Wet integrale suïcidepreventie). Daarnaast bevat deze brief informatie over de verdere uitwerking en inwerkingtreding van de Wet integrale suïcidepreventie.




8.Rondvraag

9.Ter herinnering: openstaande correspondentie commissie VWS

  • Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven (dit betreft brieven).
  • Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in (schriftelijke) behandeling zijn, is via deze LINK te raadplegen.
  • Een overzicht van VWS-wetsvoorstellen in behandeling bij de Tweede Kamer is te raadplegen via deze LINK.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp + link

(N)SO: (nader) schriftelijk overleg

Reactietermijn

Toelichting

2024-05-14

SO - Aanpak preventie en bestrijding (toekomstige) pandemische dreigingen, besmettelijke (dier)ziekten en zoönosen;

Link brief: 25295/32793/29683

2024-07-01

 

2024-06-28