1.Vaststellen agenda
2.36.531
Uitvoeringswet digitaledienstenverordening
Beslispunt
Welke procedure wenst de commissie te volgen, kijkend naar artikel 45, lid 1 RvO:
-
a)een datum bepalen voor het leveren van inbreng voor een verslag;
-
b)te volstaan met een blanco verslag (geen vragen of opmerkingen, afdoen als hamerstuk of stemming);
-
c)te volstaan met een verslag onder voorbehoud van plenaire behandeling (geen schriftelijke behandeling, wel een mondelinge behandeling plenair)?
Procedure
3.31.293, E en CXLVII, O
Brief van de minister van OCW betreffende de uitvoering van de motie Gerkens c.s. over digitale geletterdheid op lerarenopleidingen; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid; Brief van de staatssecretaris van OCW over de vierde voortgangsbrief Masterplan basisvaardigheden; Primair Onderwijs
Inventarisatie
Welke fracties wensen heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de minister van OCW?
Toelichting
Tijdens het plenaire debat over grip op algoritmische besluitvorming dat op 21 maart 2023 in de Kamer is gehouden, is de motie-Gerkens (SP) c.s. over digitale geletterdheid op lerarenopleidingen aangenomen (CXLVII, J). In deze motie wordt de staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijkrelaties verzocht om met de minister van OCW in overleg te treden om de besturen van de lerarenopleidingen te bewegen tot het formuleren van een ambitie voor digitale geletterdheid op lerarenopleiding op landelijk niveau en hierover aan de Kamer te rapporteren.
De minister van OCW stuurde op 13 februari 2024 de Kamer een brief over de uitvoeringsstatus van de motie (CXLVII, O). In deze brief meldde de minister dat er kerndoelen voor digitale geletterdheid in ontwikkeling waren en dat over de voortgang hiervan gerapporteerd zou worden in de voorgangsrapportage Masterplan basisvaardigheden. Bij brief van 7 oktober 2024 werd de commissie geïnformeerd over de voortgang van de kerndoelen digitale geletterdheid (31 293, E). De commissie besloot op 15 oktober 2024 de motie als niet uitgevoerd te beschouwen en heden gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van OCW.
Inbreng voor schriftelijk overleg
4.36.382, G
Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van BZK inzake de uitvoering van motie-Fiers c.s. over diverse voorwaarden voor toetsing bij toekomstige digitaliseringswetgeving door de Eerste Kamer; Wet implementatie Open data richtlijn
Inventarisatie:
Welke fracties wensen heden inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijkrelaties?
Toelichting
Tijdens het plenaire debat over het wetsvoorstel Wet implementatie Open data richtlijn (36382) dat op 4 juni 2024 in de Kamer is gehouden, is de motie Fiers c.s. aangenomen (36382, D). In deze motie wordt de regering verzocht om bij toekomstige wetsbehandelingen van digitaliseringswetgeving diverse voorwaarden voor toetsing in overweging te nemen zodat de Eerste Kamer deze kan betrekken bij de beoordeling van de voorstellen.
De commissie heeft op 10 juli 2024 een brief gestuurd aan de staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijkrelaties over de gewenste voortvarende uitvoering van de motie. Het antwoord hierop is op 10 september 2024 ontvangen en het verslag van dit schriftelijk overleg (36 382, G) gaf aanleiding enkele nadere vragen te stellen, waarvoor vandaag inbreng geleverd kan worden.
Inbreng voor nader schriftelijk overleg
5.Rapport Algemene Rekenkamer: Focus op AI bij de rijksoverheid
Beslispunt
Wenst de commissie het onderzoeksrapport “Focus op AI bij de rijksoverheid”, dat op 18 oktober jl. door de Algemene Rekenkamer is aangeboden aan de Eerste Kamer, op enige wijze in behandeling te nemen?
Toelichting
Het onderzoeksrapport “Focus op AI bij de rijksoverheid” van de Algemene Rekenkamer is op verzoek van de commissievoorzitter geagendeerd ter bespreking.
Er zijn verschillende behandelopties denkbaar:
-
-verzoeken om een toelichting op het rapport door de onderzoers van de Algemene Rekenkamer;
-
-het rapport betrekken bij het begin 2025 te plannen kennismakingsgesprek met de Algemene Rekenkamer (in het kader van de kennisactiviteiten van de commissie);
-
-desgewenst kan het onderzoeksrapport worden betrokken bij de (schriftelijke) begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (heden wordt in de commissievergadering van BiZa+Digi geïnventariseerd of er behoefte bestaat aan begrotingsbehandeling);
-
-er kan in schriftelijk overleg worden getreden met de staatssecretaris van BZK, Digitalisering en Koninkrijksrelaties;
-
-besluitvorming kan uitgesteld worden tot kennis kan worden genomen van de behandeling in de Tweede Kamer.
NB: Op 11 november 2024 van 10:00 tot 16:30 vindt er in de Tweede Kamer een wetgevingsoverleg plaats van de commissie Digitale Zaken (DiZa) inzake de begrotingen BZK, JenV en EZ voor zover het onderwerpen betreft die zien op digitalisering. Het rapport Focus op AI bij de rijksoverheid wordt betrokken bij dit overleg. Ter voorbereiding hierop zijn vragen gesteld aan het kabinet over het rapport.
Bespreking
6.Uitnodiging en inventarisatie Ambassadeursconferentie 29 januari 2025
Beslispunten:
-
-Wenst de commissie specifieke thema's op te geven voor de inhoudelijke gespreksrondes?
-
-Welke leden wensen zich aan te melden voor deelname aan de ambassadeursconferentie op woensdag 29 januari 2025, 12:45-15:45 uur?
Toelichting
In het kader van de jaarlijkse Ambassadeursconferentie staat op woensdag 29 januari 2025, 12:45 -15:45 uur de traditionele ontmoeting tussen de Nederlandse ambassadeurs en de leden van de Staten-Generaal gepland.
De bijeenkomst biedt alle leden van de Eerste en Tweede Kamer de mogelijkheid om kennis te maken met de (ongeveer 150) Nederlandse ambassadeurs en met hen op informele wijze van gedachten te wisselen over de werkzaamheden op de Nederlandse ambassades en de relatie daarvan met de politieke besluitvorming in Nederland.
De bijeenkomst zal bestaan uit drie opeenvolgende inhoudelijke gespreksrondes, waarbij Kamerleden en ambassadeurs in kleine groepen met elkaar in gesprek gaan over diverse thema’s. Bij de start van de bijeenkomst wordt een lunch aangeboden.
Geïnteresseerde leden kunnen zich aanmelden tijdens de commissievergadering of per e-mail via het onderstaand aangegeven e-mailadres. Leden die zich aanmelden zullen in aanloop naar de bijeenkomst nadere informatie ontvangen.
Daarnaast kunnen leden thema’s aandragen voor de inhoudelijke gespreksrondes. De gespreksthema’s kunnen op alle denkbare beleidsterreinen liggen. Na ontvangst van alle onderwerpen die door beide Kamers worden opgegeven, zullen beide griffies samen met het ministerie een definitieve lijst opstellen.
Een impressie van de bijeenkomst die op 1 februari 2024 plaatsvond treft u hier (Staten-Generaal ontvangen Nederlandse ambassadeurs - Eerste Kamer der Staten-Generaal).
7.Mededelingen en informatie
Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers
Onlangs is een notitie (bijgaand) vastgesteld die concrete aanbevelingen bevat om in de Kamercommissies focus te blijven houden op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van ontwerpregelgeving en rekening te houden met het doenvermogen van burgers. In dat kader zal vanaf 5 november a.s. onder andere ambtelijk in de commissieagenda’s geattendeerd worden op internetconsultaties over ontwerpregelgeving en worden opnieuw wetgevingsfiches aangeboden. Van Kamerleden wordt gevraagd wetsvoorstellen nadrukkelijk langs deze meetlat te (blijven) leggen en waar nodig het gesprek aan te gaan met de uitvoeringspraktijk (bij voorbeeld aan de hand van Standen van de uitvoering).
Bijgaande notitie was geagendeerd in het overleg van 15 oktober jl. van de Kamervoorzitter met de commissievoorzitters, en is met de Mededelingen van de Griffier van vrijdag 19 oktober jl. naar alle leden gestuurd. Met kennisgeving aan het College van fractievoorzitters, wordt de notitie hier onder de aandacht van uw commissie gebracht.
Overigens organiseert de commissie BIZA in dit kader op dinsdag 12 november 2024, van 15.00-16.30 uur in Commissiekamer 1 een openbaar gesprek met de stuurgroep verantwoordelijk voor de Staat van de Uitvoering 2024. Leden van uw commissie zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen (graag aanmelden bij de griffier BiZa met oog op de gelimiteerde capaciteit Commissiekamer 1).
Tot slot worden de commissies nogmaals geattendeerd op de brief van de Voorzitter aan alle leden d.d. 24 mei 2023 over de uitwerking van diverse moties uit de vorige Kamerperiode met betrekking tot het functioneren van de Eerste Kamer. Die moties zijn door de vorige Kamer aangenomen tijdens de debatten over:
-
-de parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit anti-discriminatiewetgeving (POC);
-
-de werkgroep zelfevaluatie toeslagenaffaire;
-
-het debat over AI en
-
-het debat over de Staat van de Rechtsstaat.
8.Rondvraag
9.PM: Openstaande correspondentie
Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven.
Overzicht openstaande correspondentie |
|||
---|---|---|---|
Verzonden |
Onderwerp (+ link brief) |
Reactietermijn |
Toelichting |
14 februari 2024 |
Brief aan de staatssecretaris van BZK betreffende een dialoog inzake de getroffen waarborgen bij geautomatiseerde besluitvorming met hoge impact bij de overheid |
20 maart 2024 |
Begin 2025 wordt een technische briefing verzorgd door ambtenaren van het ministerie (toegezegd tijdens kennismakingsgesprek met de staatssecretaris), waarna het onderwerp weer geagendeerd wordt in de commissie. |
18 september 2024 |
Brief aan de staatssecretaris van BZK over de resultaten en vervolgstappen inzake de werkwijze van het wetgevingsproces in geval van wetgeving die door of met behulp van algoritmen wordt uitgevoerd in het kader van de motie Veldoen (EK CXLVII, F) |
16 oktober 2024 |
Gerappelleerd op 30 oktober 2024. Reactie is voorzien vanaf de tweede helft van november. |
Versie: 31 oktober 2024 |