28.219

Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten (Walvis)



Dit wetsvoorstel vereenvoudigt de wet- en regelgeving rond de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Daarbij gaat het om de vereenvoudiging van het loonbegrip en de dagloonsystematiek. Daarnaast worden er wijzigingen in het administratieve proces aangebracht.

De voorstellen beogen de inzichtelijkheid van het stelsel te vergroten, de

rechtmatigheid van de uitkeringsvaststelling te verhogen, de administratieve

lasten voor werkgevers te verlagen, de uitvoeringskosten van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) te verlagen en de handhaving te verbeteren. De fiscale tegenhanger van dit wetsvoorstel is de Aansluitingswet Walvis (28.371).

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 29 april 2004 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 22 juni 2004 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 311 van 8 juli 2004.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 548 van 29 oktober 2004.

Het voorstel werd plenair gezamenlijk behandeld met de Aansluitingswet Walvis (28.371).


Kerngegevens

ingediend

5 februari 2002

titel

Wijziging van de Coördinatiewet Sociale Verzekering en andere wetten in verband met een administratieve lastenverlichting inzake de vaststelling van het premieloon en het uitkeringsloon (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Hoofdlijnen

  • Het loonbegrip voor de premieheffing, het SV-premieloon, wordt aanzienlijk vereenvoudigd. Loonbestanddelen die qua omvang beperkt zijn of incidenteel worden verstrekt (dat wil zeggen loonbestanddelen waarop een werknemer niet zijn normale uitgavenpatroon baseert) worden niet langer tot het SV-premieloon gerekend.
  • De dagloonsystematiek (de regels voor de wijze waarop de uitkering wordt vastgesteld) wordt drastisch gewijzigd. De verschillende dagloonregelingen voor de desbetreffende werknemersverzekeringen (Ziektewet, WAO en WW) worden geïntegreerd tot een dagloonregeling.
  • Er komt een systeem van premieafdracht. De polisadministratie wordt het centrale deel van de informatiehuishouding van het UWV.


Documenten

15