29.863

Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit



Dit wetsvoorstel zorgt voor de wettelijke verankering van de onafhankelijkheid van van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op het punt van de beleidsadvisering, risicobeoordeling en risicocommunicatie over de voedsel- en productveiligheid. In verband met de onafhankelijkheid van de VWA is het van belang helderheid te creëren in de afbakening tussen de inspectie- en signaleringstaken van de VWA enerzijds en de taken betreffende op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde risicobeoordeling, onderzoek en de daarmee verbonden advisering anderzijds.

Het wetsvoorstel vormt hiermee de volgende stap in de ontwikkeling van een gezaghebbende autoriteit op het terrein van onder meer de kwaliteit en de veiligheid van voedsel. Deze ontwikkeling sluit op haar beurt aan bij het toegenomen belang dat zowel in nationaal als in Europees verband wordt toegekend aan de kwaliteit en de veiligheid van het voedselpakket. Het gaat daarbij om de kwaliteit van levensmiddelen en hun grondstoffen alsmede om alle handelingen daarmee in de gehele productieketen, vanaf de productie van diervoeders tot en met de verkoop aan de consument.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 4 april 2006 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 25 april 2006 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

9 november 2004

titel

Regeling van een onafhankelijke uitoefening van risicobeoordeling door de Voedsel en Waren Autoriteit (Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

inwerkingtreding

Met ingang van de dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Hoofdlijnen

Verdere uitgangspunten van dit wetsvoorstel:

  • Borging van de onafhankelijke uitvoering van genoemde risicobeoordeling, onderzoek en de daarmee verbonden advisering;
  • Instandhouding van het integrale karakter van het werkproces van de VWA;
  • Taken en bevoegdheden die de VWA in het kader van het Staatstoezicht op de volksgezondheid uitoefent, blijven onverlet.


Documenten

9