30.994

Roamingverordening in de Telecommunicatiewet en de Wet Onafhankelijke post- en telecommunicatieautoriteit



Met dit wetsvoorstel wordt de Onafhankelijke post- en telecommunicatieautoriteit (OPTA) in het kader van een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten (roaming) als bevoegd bestuursorgaan aangewezen.

Met dit wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende roaming op publieke mobiele netwerken binnen de Gemeenschap en tot wijziging van Richtlijn 2002/21/EG inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -dienstenPDF-document.

De ontwerp-verordening reguleert de tarieven die aanbieders van mobiele telefonie binnen de Europese Unie mogen hanteren voor roaming. Bij roaming maken zich in het buitenland bevindende abonnees van mobiele telefoniediensten gebruik van een buitenlands mobiel netwerk als zij bellen of gebeld worden. De aanbieders van mobiele telefonienetwerken uit de verschillende landen maken hiervoor afspraken en brengen elkaar tarieven in rekening voor het gebruik van hun netwerken. In de praktijk blijken deze tarieven uitzonderlijk hoog te zijn. De ontwerp-verordening is het remedium tegen de in de ogen van de Commissie excessief hoge roamingtarieven. Voor de taken die in de ontwerp-verordening aan de nationale regelgevende instantie zijn opgedragen, moet een bevoegd bestuursorgaan worden aangewezen. In dit wetsvoorstel wordt aan de Onafhankelijke post- en telecommunicatieautoriteit (OPTA) taken en bevoegdheden opgedragen ter uitvoering van de verordening.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 3 juli 2007 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 10 juli 2007 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 274 van 16 augustus 2007.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 275 van 16 augustus 2007.


Kerngegevens

ingediend

27 maart 2007

titel

Wijziging van de Telecommunicatiewet en de Wet Onafhankelijke post- en telecommunicatieautoriteit ter uitvoering van de roamingverordening

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • staatssecretaris van Economische Zaken

inwerkingtreding

  • 1. 
    Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat overeenkomt met het tijdstip van de inwerkingtreding van verordening nr. ..... van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van ..... (PbEU ..... betreffende roaming op publieke mobiele netwerken binnen de Gemeenschap en tot wijziging van richtlijn 2002/21/EG inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten.
  • 2. 
    Indien het Staatsblad waarin het koninklijk besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven op de dag van inwerkingtreding van de in het eerste lid genoemde verordening of op een later tijdstip, treedt deze wet in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het koninklijk besluit wordt geplaatst en werkt terug tot en met een in dat besluit te bepalen tijdstip dat overeenkomt met het tijdstip van de inwerkingtreding van de in het eerste lid genoemde verordening, met dien verstande dat de terugwerkende kracht geen betrekking heeft op de bevoegdheid van het college ingevolge de artikelen 15.2 en 15.4 van de Telecommunicatiewet.

Documenten

10