32.392

Wijziging Wet milieubeheer, Wet belastingen op milieugrondslag en Wet op de economische delicten in verband met de Implementatiewet EG-kaderrichtlijn afvalstoffen



Het wetsvoorstel strekt ertoe de nationale wetgeving in lijn te brengen met de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffenPDF-document.

Met de richtlijn wordt beoogd om een hoog milieubeschermingsniveau te verwezenlijken door een regelgevend kader vast te stellen voor handelingen met afvalstoffen en afvalverwerkende inrichtingen binnen de Gemeenschap en essentiële beginselen rondom het beheer van afvalstoffen te formuleren. Het wetsvoorstel strekt ertoe de nationale regelgeving omtrent afval-stoffen in lijn te brengen met de richtlijn. In het wetsvoorstel worden de stromen afval die uitgezonderd zijn van de in de richtlijn opgenomen verplichtingen expliciet buiten de werking van de voornamelijk in hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer opgenomen nationale verplich-tingen, afkomstig uit de richtlijn, gebracht. Daardoor zijn de verplichtingen uit hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer en andere daarmee verbandhoudende artikelen op die uitgezonderde stromen niet van toepassing. Daarbij gaat het vooral om de aansluiting op de gewijzigde systematiek voor de aanpak van afvalstromen en op de gewijzigde terminologie.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 32.392, A) is op 30 november 2010 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 1 februari 2011 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

21 mei 2010

titel

Wijziging van de Wet milieubeheer, de Wet belastingen op milieugrondslag en de Wet op de economische delicten ten behoeve van de implementatie van richtlijn nr. 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen (PbEU L 312) (Implementatiewet EG-kaderrichtlijn afvalstoffen)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

  • 1. 
    Deze wet treedt in werking met ingang van 12 december 2010, met uitzondering van artikel I, onderdelen H en J. Indien het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 11 december 2010, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.
  • 2. 
    Artikel I, onderdelen H en J, treedt in werking met ingang van 12 december 2013.

Documenten

9