32.304

Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening



Met dit wetsvoorstel wordt de verplichting opgenomen om een deltaprogramma op te stellen en jaarlijks te herzien.

Het deltaprogramma bevat maatregelen en voorzieningen ten behoeve van de waterveiligheid en zoetwatervoorziening, inclusief de planning daarvan en een opgave van de middelen die ter beschikking zullen worden gesteld. Bij het opstellen van het deltaprogramma zal worden gezocht naar samenhang met beleidsdoelen op andere beleidsterreinen, namelijk natuur, milieu en ruimtelijke kwaliteit (gebiedsgerichte integrale uitvoering).

Ook wordt er een deltafonds ingesteld met als doel financiering en bekostiging van maatregelen en voorzieningen ten behoeve van voorkoming en beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste. Waterkwaliteit en daarmee samenhangende informatie en onderzoek wordt eveens gefinancieerd uit dit fonds. Tenslotte worden zowel het beheer van de hoofdwatersystemen als de maatregelen en voorzieningen ten aanzien van waterveiligheid en zoetwatervoorziening uit het deltaprogramma bekostigd.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 32.304, A) is op 28 juni 2011 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 29 november 2011 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

1 februari 2010

titel

Wijziging van de Waterwet en de Wet Infrastructuurfonds in verband met de bescherming tegen overstromingen en de zorg voor de zoetwatervoorziening in relatie tot verwachte klimaatveranderingen (Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Documenten

20