35.515

Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg



Dit voorstel heeft als doel de effectiviteit van de aanpak van fraude in de zorg op niveau van de betrokken instanties en de domeinen waarin zij actief zijn, maar ook op het niveau van het gehele zorgdomein te vergroten.

Met dit voorstel wordt een juridische grondslag gelegd voor het uitwisselen van persoonsgegevens tussen verschillende zorginstanties, zoals gemeenten en ziektetekostenverzekeraars. Ook wordt er meer duidelijkheid gegeven over bevoegdheden en wordt de rol van het samenwerkingsverband Informatieknooppunt zorgfraude (IKZ) vastgelegd. Zorginstanties verstrekken alleen de gegevens die nodig zijn om fraude te bestrijden aan het IKZ.

Een ander onderdeel van deze wet bevat een verplichting voor het Inlichtingenbureau (IB). Dit bureau wordt verantwoordelijk voor de verwerking en uitwisseling van de gegevens tussen de instanties en het IKZ.


Stand van zaken

Het voorstel (EK, C) is op 18 april 2023 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 juli 2023 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

3 juli 2020

titel

Bepalingen over gegevensuitwisseling ter bevordering van samenwerking binnen het zorgdomein en van doelmatige en rechtmatige zorg, maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp (Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Documenten

0

Er zijn geen documenten gevonden.