Stemming Initiatiefwetsvoorstel-Ellemeet/Tielen Invloed van zorgverleners



Verslag van de vergadering van 1 november 2022 (2022/2023 nr. 5)

Aanvang: 13.49 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Initiatiefwetsvoorstel-Ellemeet/Tielen Invloed van zorgverleners

Aan de orde is de stemming in verband met het Voorstel van wet van de leden Ellemeet en Tielen houdende wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met de invloed van zorgverleners (35660).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Thans zijn aan de orde de stemmingen. Ik heet de leden Ellemeet en Tielen, die namens de Tweede Kamer bij de stemming over het initiatiefvoorstel aanwezig zijn, en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, van harte welkom in de Eerste Kamer.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

Wij stemmen over het wetsvoorstel 35660, Voorstel van wet van de leden Ellemeet en Tielen houdende wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met de invloed van zorgverleners. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Het CDA, mevrouw Prins.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Prins i (CDA):

Meneer de voorzitter. De CDA-fractie is van mening dat elke zorgorganisatie beleid moet ontwikkelen en uitvoeren waarbij sprake is van de juiste balans tussen de belangen van cliënten, respectievelijk patiënten, de belangen van medewerkers, de kwaliteit van zorg, en de financiële mogelijkheden. Ook de belangen en wensen van met name verpleegkundigen en verzorgenden verdienen daarbij dus een plek, zoals nu overigens al veel gebeurt. Tegelijkertijd constateert onze fractie ook dat diverse groepen verbetering wensen. Dat is de reden dat de CDA-fractie deze wetswijziging zal steunen, met daarbij wel een beroep op alle betrokkenen om ook daadwerkelijk hun verantwoordelijkheid te nemen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Prins. Mevrouw Krijnen, van GroenLinks.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Krijnen i (GroenLinks):

Dank u wel, voorzitter. Ik spreek mede namens de fractie van de PvdA. In een ideale wereld zou het niet nodig hoeven zijn om invloed van zorgverleners te regelen via een wet, maar de praktijkervaring van deze professionals — sommigen van hen zijn hier vandaag vertegenwoordigd op de tribune — wijst uit dat die wettelijke route wel degelijk nodig is, want het gaat niet vanzelf. Wij denken dat deze wet de noodzakelijke cultuuromslag binnen de zorg richting meer zeggenschap voor zorgverleners verder aan zal jagen. Deze wet zorgt er immers voor dat het voor zorginstellingen niet langer vrijblijvend is om gebruik te maken van de waardevolle kennis en kunde van zorgverleners. De wet schrijft daarbij niet voor hoe die invloed in de praktijk vorm moet krijgen. Dat blijft aan de vakmensen en de instellingen zelf. Dat lijkt ons de juiste balans. Wij verwachten dat deze wet bij zal dragen aan meer professionele voldoening bij en erkenning voor zorgverleners, en daarmee ook aan goede zorg voor patiënten. Daarom zullen de fracties van GroenLinks en de PvdA voor dit initiatiefvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Krijnen. Dan de heer Keunen, namens de VVD-fractie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Keunen i (VVD):

Voorzitter, dank u wel. De leden van de VVD-fractie vinden dit een belangrijk initiatiefvoorstel, omdat het meer zeggenschap geeft aan verpleegkundigen en verzorgenden. Dat geldt zowel voor het primaire proces van zorgverlening als voor het opstellen van beleid in zorginstellingen. Dankzij deze toegenomen zeggenschap zullen deze verzorgenden en verpleegkundigen zich ook beter gehoord gaan voelen, hetgeen de kwaliteit van de zorg en de aantrekkelijkheid van werken in de zorg ten goede zal komen. De VVD-fractie zal dan ook voor dit initiatiefvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Keunen. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de PVV, de SGP, de ChristenUnie, het CDA, de VVD en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van FVD en Fractie-Frentrop ertegen, zodat het is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen.

Ik schors de vergadering voor enkele ogenblikken en verzoek de initiatiefnemers om de felicitaties, mocht daarvan sprake zijn, in de Hall in ontvangst te nemen in verband met de voortzetting van de APB.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.