Met dit wetsvoorstel worden de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ingetrokken en samengevoegd in één nieuwe wet: de Energiewet.

Dit voorstel beoogt de inzichtelijkheid, structuur en consistentie, die in de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 deels verloren is gegaan, terug te brengen en tevens ‘onderhoud’ te verrichten, zodat er weer een toegankelijk en geactualiseerd ordeningskader ontstaat. Daarbij is ten opzichte van de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet zowel op het niveau van indeling als op het niveau van de individuele artikelen opnieuw gestructureerd en ingedeeld. Ook zijn (onnodige) verschillen tussen gas en elektriciteit weggenomen en inconsistenties en verouderde bepalingen geschrapt. Hoewel er zeker verschillen blijven bestaan, worden in dit voorstel nu grote delen voor gas en elektriciteit in één keer geregeld, in plaats van in twee wetten op vrijwel gelijkluidende wijze. Tot slot is er in het licht van Europese wet- en regelgeving, waar nuttig en dienstig, een aantal definities aangepast.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK, A) is op 4 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.

Voor: PVV, GroenLinks-Pvd, VVD, NSC, D66, BBB, CDA, DENK, PvdD, SGP, ChristenUnie en Volt.

Tegen: SP, FVD en JA21.

De Eerste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op 2 juli 2024 besloten om de inbreng voor verslag, die gepland stond op 9 juli 2024, aan te houden tot een nog nader te bepalen datum en heeft zij de wens uitgesproken voor het organiseren van een deskundigenbijeenkomst. Op 9 juli 2024 zal de commissie inventariseren welke thema's hierbij aan de orde dienen te komen en zal zij een datumvoorstel doen.

Op 25 juni 2024 vond een openbare technische briefing plaats door het ministerie van EZK over dit wetsvoorstel


Kerngegevens

ingediend

9 juni 2023

titel

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister voor Klimaat en Energie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Documenten

94
Bladeren:
[1-50] [51-94] documenten
Bladeren:
[1-50] [51-94] documenten