Nieuws uit de commissies van 3 oktober 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 3 oktober 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Ontwerpconcessie Hoofdrailnet

Naar aanleiding van de brief van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) besluit de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Van Langen-Visbeek) de PvdD (Koffeman).

Kapitaalbehoefte Stedin

Naar aanleiding van de brief van minister Kaag van Financiën en minister Jetten voor Klimaat en Energie (K&E) over de kapitaalbehoefte van Stedin besluiten de commissies voor Financiën (FIN) en voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van BBB (Kroon).

Nationalisatie SNS Reaal

Naar aanleiding van de brief van minister Kaag van Financiën over de voortgangsrapportage van NL financial investments over de Volksbank 2023 besluit de commissie voor Financiën (FIN) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van BBB (Kroon).


Plenair

Begroting Koninkrijksrelaties 2023 inzake herfinanciering covidleningen

De commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) besluit dat het wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, inclusief eventuele stemmingen, op 10 oktober aanstaande.


Overig

Europese richtlijn inzake bodemmonitoring

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt de mogelijkheid om over het voorstel voor een Europese richtlijn inzake bodemmonitoring een met redenen omkleed advies aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad uit te brengen ten aanzien van de naleving van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid. Binnen de commissie blijkt hiervoor een meerderheid te bestaan. De Kamer krijgt een adviesbrief voorgelegd.

Gesprek met Raad van State

De commissie Financiën (FIN) voerde op 3 oktober een gesprek met de afdeling Advisering van de Raad van State over een advies bij de Miljoenennota. Sprekers waren de heer De Graaf, Vice-President, de heer Van Zwol, de heer Heerma van Voss en mevrouw Hemels van de Raad van State.

Technische briefing Meerjarig Financieel Kader

De commissies voor Financiën (FIN) en voor Europese Zaken (EUZA) ontvingen op 3 oktober een technische briefing in verband met de herziening van het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027.

De commissies besluiten in een vervolgvergadering dat inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de fracties van BBB (Kroon) en JA21 (Baumgarten) gezamenlijk, VVD (Van Ballekom), ChristenUnie (Holterhues), PvdD (Visseren-Hamakers) en OPNL (Van der Goot).

Kennismaking met minister Harbers

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) voerde op 3 oktober een kennismakingsgesprek met minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

Kennismaking met ministers Yesilgöz-Zegerius en Weerwind

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) voerde op 3 oktober een kennismakingsgesprek met minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (J&V) en minister Weerwind voor Rechtsbescherming.


Deel dit item: