Nieuws uit de commissies van 10 oktober 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 10 oktober 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Voorstel voor een verordening over nieuwe genomische technieken

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besluit dat inbreng voor schriftelijk overleg nog tot vrijdag 13 oktober kan worden aangeleverd. Inbreng wordt in ieder geval geleverd door de fracties van BBB (Jaspers), ChristenUnie (Holterhues) en PvdD (Visseren-Hamakers).

Oprichting Stichting Voorbereiding Pallas-reactor

Naar aanleiding van de brieven van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het voornemen tot oprichting van de privaatrechtelijke rechtspersoon ‘NewCo’ besluit de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Nicolaï).

Voortgangsrapportage van de Europese Commissie voor Democratie door Recht (de Venetiëcommissie)

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V) en voor Binnenlandse Zaken (BIZA) besluiten dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de BBB (Marquart Scholtz) en GroenLinks-PvdA (Veldhoen / Recourt).

Opvang van ontheemden uit Oekraïne en opvang van derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne

De commissies voor Immigratie en Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) en voor Justitie en Veiligheid (J&V) besluit dat inbreng voor nader schriftelijk overleg met staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid (J&V) wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Algemene Financiële Beschouwingen - Miljoenennota 2024

Binnen de commissies voor Financiën (FIN) en voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) is van de fracties van het CDA, de ChristenUnie, JA21 en de SGP inbreng ontvangen voor schriftelijk overleg. Inbreng voor schriftelijk overleg wordt ook geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Crone), D66 (Aerdts), Volt (Hartog) en 50PLUS (Van Rooijen). Mogelijk levert ook de BBB-fractie nog vragen aan. De Algemene Financiële Beschouwingen staan gepland voor dinsdag 31 oktober 2023.

Financieel Stabiliteitscomité

Naar aanleiding van de brief van minister Kaag van Financiën over de aanbieding van het verslag Financieel Stabiliteitscommité bespreekt de commissie voor Financiën (FIN) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de BBB-fractie (Kroon).


Plenair

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

De commissie voor Binnenlandse Zaken besluit de Kamer te vragen akkoord te gaan met een debat op dinsdag 24 oktober a.s. met minister De Jonge van Binnenlandse Zaken.


Overig

Kennismakingsgesprek met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

De commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) voerde op 10 oktober een kennismakingsgesprek met staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (APP).

Presentatie Jaarverslag Europese Rekenkamer 2022

De commissies voor Europese Zaken (EUZA) en voor Financiën (FIN) ontvingen op 10 oktober een presentatie van het Jaarverslag 2022 van de Europese Rekenkamer.


Deel dit item: