Kamer steunt uitbreiding sluitingsbevoegdheid burgemeesters



De Eerste Kamer stemde dinsdag 24 oktober in met een wetsvoorstel van demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid om de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters in Nederland en gezaghebbers op Bonaire, Sint Eustatius en Saba uit te breiden. Het voorstel geeft de burgemeester en gezaghebber ruimere mogelijkheden om een woning te sluiten, indien de openbare orde verstoord wordt of dreigt te worden. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, D66, CDA, Volt, PVV, FVD, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB en 50PLUS stemden voor het voorstel, de fracties van SP en PvdD stemden tegen. Een motie van de PVV om meer geld te reserveren voor de politie is verworpen.


Verworpen motie

De motie van PVV-senator Bezaan constateerde dat de politie te kampen heeft met capaciteitsproblemen, overweegt dat gezien de recente toename van het aantal beschietingen en ontploffingen bij woningen het wetsvoorstel meer operationele en personele gevolgen voor de politie zal hebben dan thans wordt verwacht; en verzoekt de regering daarom om binnen de begroting extra ruimte te reserveren voor de politie, zodat deze aan de uitvoeringstaken kan voldoen. Minister Yeşilgöz-Zegerius had de motie ontraden, maar stelde de indieners wel voor de motie aan te houden om te kijken wat er concreet nog nodig is en dat dan te regelen.


Over het wetsvoorstel

Burgemeesters en gezaghebbers krijgen in dit voorstel de bevoegdheid een woning te sluiten op het moment dat de openbare orde rond de woning is verstoord door ernstig geweld, of bedreiging daarmee, in of in de onmiddellijke nabijheid van de woning, of daar ernstige vrees voor bestaat. Hierbij valt te denken aan schietpartijen rondom een pand of beschieting van het pand zelf. Ook kunnen burgemeesters of gezaghebbers een woning sluiten op het moment dat daar een wapen wordt aangetroffen en daardoor de openbare orde rond de woning wordt verstoord, of daarvoor ernstige vrees bestaat. Daarnaast krijgen verhuurders de bevoegdheid om huurcontracten buitengerechtelijk te ontbinden en kan onteigening van een gebouw plaatsvinden als dat is gesloten door de burgemeester of gezaghebber ter handhaving van de openbare orde.


Debat 10 oktober

Tijdens het debat twee weken eerder constateerden alle woordvoerders dat door het toegenomen aantal explosies bij woningen de laatste jaren de noodzaak bestaat voor uitbreiding van de mogelijkheden om een woning te kunnen sluiten. Wel maakten veel fracties zich zorgen of politie en justitie voldoende zijn toegerust om de achterliggende criminaliteit te kunnen onderzoeken. Bovendien, zo zei een aantal fracties, is het sluiten van een woning een inbreuk op het grondrecht van mensen op een dak boven het hoofd. De Kamer vroeg in dat verband ook speciale aandacht voor kinderen. Andere zorgen betroffen de democratische controle en het toezicht door de gemeenteraad op de besluiten van de burgemeester.



Deel dit item: