De Eerste Kamer heeft een motie van senator Van Langen-Visbeek (BBB) aangenomen die de regering vraagt te overleggen met deskundigen over knelpunten na de invoering van de Omgevingswet op 1 januari a.s.. Aanleiding voor de motie zijn aanhoudende signalen vanuit de praktijk dat de wet nog niet goed uitvoerbaar is. De fracties van GroenLinks-PvdA, OPNL, D66, PVV, SP, PvdD, JA21, BBB en 50PLUS stemden voor de motie, de fracties van SGP, CDA, Volt, FVD, VVD en ChristenUnie stemden tegen. Een motie van senator Nicolaï (PvdD) die de regering vroeg een schadefonds in het leven te roepen is aangehouden. De moties zijn vorige week ingediend tijdens een zogeheten interpellatiedebat met minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Senator Van Langen-Visbeek (BBB) zei tijdens het debat op 28 november dat de Eerste Kamer regelmatig haar zorgen heeft geuit over de uitvoeringskwaliteit en de toegankelijkheid van het Digitaal Stelsel Omgevingswet voor zowel burgers als bedrijven. In haar ogen is sindsdien weinig veranderd. Ook zei zij dat er onvoorziene financiële problemen kunnen ontstaan voor decentrale overheden bij invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Ze verzocht de regering te luisteren naar de inhoudelijk deskundigen.
De motie van Van Langen-Visbeek verzocht de regering daarom op de kortst mogelijke termijn met de deskundigen in overleg te treden over wat zij nodig hebben om de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 verantwoord uit te kunnen voeren. Indien nodig moet de regering snel voldoende financiële middelen en expertise beschikbaar stellen aan decentrale overheden. Op die manier kunnen ontstane problemen en schade zo snel mogelijk worden opgelost zodat stagnatie in bijvoorbeeld de bouw kan worden voorkomen.
Ook senator Nicolaï (PvdD) sprak zijn zorgen uit over onder andere de eventuele financiële gevolgen. Hij verzocht de minister daarom een schadefonds in het leven te roepen. Burgers en ondernemers kunnen daarop een beroep doen als zij schade ondervinden als gevolg van een voorzienbaar falend Digitaal Stelsel Omgevingswet. Burgers en ondernemers kunnen dit ook doen bij voorzienbare gebreken in het juridisch stelsel van de Omgevingswet.
-
Naar de moties
-
Invoering Omgevingswet: debat samengevat - 8 november 2023
-
Invoeringswet Omgevingswet (34.986)
-
Zorgen om invoering Omgevingswet - 31 oktober 2023
-
Kamer houdt interpellatiedebat met minister De Jonge - 11 juli 2023
-
Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024
-
Inwerkingtreding Omgevingswet: debat 7 maart 2023 samengevat
Deel dit item: