34.205

Uitvoeringswet restmechanismen straftribunalen



Dit wetsvoorstel regelt de instelling van de rechtsopvolgers (de zogenaamde "restmechanismen") van in Nederland gevestigde internationale of geïnternationaliseerde straftribunalen. Restmechanismen zijn belast met het opsporen en vervolgen van voortvluchtigen, berechting in hoger beroep, bescherming van slachtoffers en getuigen, eventuele herzieningsprocedures, het toezien op de tenuitvoerlegging van vonnissen en het beheer van de archieven van de tribunalen. Op dit moment zijn het Joegoslavië Tribunaal (ICTY), het Rwanda Tribunaal (ICTR), het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) (heeft haar werkzaamheden inmiddels beëindigd) en het Speciaal Tribunaal voor Libanon (STL) in Nederland gevestigd.

Met dit voorstel wordt de basis gelegd voor in de toekomst eventueel te vestigen restmechanismen voor bovenstaande en toekomstige internationale of geïnternationaliseerde straftribunalen. Het voorstel voorziet in de aanwijzing bij Algemene Maatregel van Bestuur van de restmechanismen waarop de regeling van toepassing is.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

De Tweede Kamer heeft het voorstel (TK 34.205, nr. 2) op 12 november 2015 als hamerstuk afgedaan.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 1 december 2015 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

15 mei 2015

titel

Bepalingen verband houdende met de instelling van de rechtsopvolgers van in Nederland gevestigde internationale of geïnternationaliseerde straftribunalen (Uitvoeringswet restmechanismen straftribunalen)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Documenten

12