Commissies op dinsdag 14 november 2023



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • petitieaanbieding 12.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 7 november 2023

    Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 7 november 2023.

    2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

    De aanwezigen bespreken enkele actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda en nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

    3. Regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer

    Het College bespreekt het aangepaste voorstel van het lid Van Meenen (D66) inzake het verhogen van de fractiebudgetten die staan opgenomen in de concept-regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer.

    Speciale aandacht wordt geschonken aan de gevolgen in het geval een fractie zich splitst. Daar is artikel 7 van de concept-regeling, zoals vorige week geaccordeerd door het College, op van toepassing:

    1. Indien zich tijdens een zitting van de Eerste Kamer een splitsing voordoet in een fractie, wordt het
    basisbedrag als bedoeld in artikel 4, eerste lid, tussen de oorspronkelijke fractie en de nieuw
    gevormde fractie of fracties verdeeld naar rato van het aantal Kamerzetels van de betrokken fracties.
    Hierbij wordt, indien nodig, afgerond tot hele bedragen.
    2. De oorspronkelijke fractie en de nieuw gevormde fractie of fracties hebben daarnaast aanspraak
    op een bedrag per Kamerzetel.

    Een meerderheid van het College kan zich in het voorstel-Van Meenen vinden. Uitgesproken wordt dat een versterking van de fractie-ondersteuning niet in de weg hoeft te staan van eventuele uitbreiding van de ambtelijke ondersteuning in de toekomst, mocht dat noodzakelijk worden geacht. Tevens wordt uitgesproken dat de insteek van het voorstel-Van Meenen is om volwaardige fractiemedewerkers te werven die de nodige kwalitatieve ondersteuning kunnen bieden. Een forse toename van het aantal fractiemedewerkers, wat problemen zou kunnen opleveren op het gebied van huisvesting, is dan ook niet voorzien.

    Het lid Faber (PVV), die tegenstander is van het voorstel, is voornemens om een plenair debat aan te vragen over het voorstel-Van Meenen. Tijdens de eerstvolgende vergadering van het College zal nader worden gesproken over de verdere behandeling van het voorstel-Van Meenen, met het oog op de beoogde inwerkingtreding op 1 januari 2024.

    Het College stemt ermee in om, los van de verdere behandeling van het voorstel-Van Meenen, de concept-regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer als hamerstuk aan de plenaire agenda van volgende week toe te voegen.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36333

    Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen

    De commissie spreekt het streven uit het wetsvoorstel op 18/19 december 2023 plenair te behandelen.
    De commissie besluit op 28 november 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor het verslag.

    De commissie besluit tevens dat op 21 november vragen kunnen worden aangeleverd voor een verzoek aan de Raad van State tot voorlichting over het wetsvoorstel en de daarop aangenomen amendementen. De leden Van Hattem (PVV), Nanninga (JA21) en Van den Oetelaar (FVD) geven aan mogelijk van deze gelegenheid gebruik te zullen maken.

    De commissie zal het advies tot voorlichting vervolgens doorgeleiden naar de plenaire vergadering van 28 november 2023, ter besluitvorming door de gehele Kamer. De griffie wordt verzocht alvast bij de Raad van State na te gaan op welke termijn hij voorlichting zou kunnen geven.

  • kennismakingsgesprek 14.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • technische briefing 14.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Inventarisatie gespreksonderwerpen commissiewerkbezoek

    Werkbezoek Caribisch deel Koninkrijk februari 2024

    De commissieleden leveren mondeling inbreng voor mogelijke programmapunten voor het commissiewerkbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk in februari 2024.

    2. Mededelingen en informatie

    Op verzoek van diverse commissieleden worden de volgende openstaande zaken bij het ministerie voor BZK gerappelleerd:

    - toezenden verslagen klimaattafels Bonaire (T03673);
    - beantwoording openstaande vragen d.d. 18 september 2023 inzake het openstellen huwelijk partners gelijk geslacht. De commissie verzoekt daarbij de antwoorden op vragen die los van de uitspraak van de Hoge Raad kunnen worden beantwoord, zo spoedig mogelijk naar de Kamer te zenden.

    Ook wordt gevraagd naar de uitvoeringsstatus van de Tweede Kamermotie 36200 IV, 18. De commissiestaf zoekt dit uit.

    Naar aanleiding van de uitvoeringsrapportages nr 3 2023 van de landspakketten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten wordt gevraagd wanneer de programma's worden gepubliceerd die gericht zijn op het verbeteren van de (achterblijvende) publieke investeringen. Deze vraag zal ambtelijk worden doorgeleid naar het departement van BZK.

  • 15.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Tweede reeks eigen middelen (COM(2023)330)

    Verslag van een schriftelijk overleg over het Fiche: Mededeling, besluit en verordening - introductie nieuwe eigen middelen en terbeschikkingstelling (Kamerstuk 22112-3760); Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie; Brief van de minister van BuZa inzake BNC-fiche over pakket tweede reeks eigen middelen; EU-voorstellen: Pakket over de tweede reeks eigen middelen (COM(2023)330, 31, 32 en 33)

    De commissies besluiten de inbreng voor schriftelijk overleg aan te houden en opnieuw te agenderen op 16 januari 2024. Zij verzoeken de griffie de ontwikkelingen bij de onderhandelingen over de tweede reeks eigen middelen te blijven volgen en de commissies te informeren wanneer daar aanleiding toe is, opdat bezien kan worden of het schriftelijk overleg eerder plaats moet vinden.

  • 15.35 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Uitbreidingspakket 2023

    De commissie besluit om de Mededeling inzake het Uitbreidingspakket 2023 in behandeling te nemen en vooralsnog geen schriftelijk overleg te voeren. De commissie besluit voorts de Mededeling te betrekken bij de eerstvolgende Algemene Europese Beschouwingen (AEB).

    2. LXX plenaire COSAC, 26-28 november 2023

    De commissie stelt de ambtelijk voorbereide annotaties voor de COSAC-vergadering van 26 - 28 november 2023 onder dankzegging vast. De commissie herbevestigt het standpunt om terughoudendheid te betrachten bij (al te stellige) conclusies en contributies en geeft voorts de delegatie de ruimte te handelen naar bevind van zaken. Daarnaast geeft de commissie verder geen aandachtspunten mee.

    3. 21.501-20; 21.501-02

    Brief van de minister van BuZa inzake verslag van de Europese Raad en de Eurozonetop van 26 en 27 oktober 2023; Europese Raad; Brief van de minister van BuZa inzake geannoteerde agenda voor de Raad Algemene Zaken van 15 november 2023; Brief van de minister van BuZa inzake verslag van de Raad Algemene Zaken van 24 oktober 2023; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    De commissie neemt kennis van het verslag van de Europese Raad en de Eurozonetop van 26 en 27 oktober 2023 (21.501-20, DM), de geannoteerde agenda Raad Algemene Zaken van 15 november 2023 (21.501-02, FS) en het verslag van de Raad Algemene Zaken van 24 oktober 2023 (21.501-02, FR).

  • 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Toezegging T03432

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over de realisatie van de verbinding Eindhoven-Aken; Kabinetsformatie 2021; Toezegging Mogelijke versnelling traject Eindhoven-Aken (35.788)

    N.a.v. de brief van 19 september 2023 (35788, AH) wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en OPNL (Van der Goot). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    2. Toezegging T02892 - Effecten van piekgeluiden overdag op de gezondheid betrekken bij de brief inzake het rapport over de WHO-normen

    Toezegging Effecten van piekgeluiden overdag op de gezondheid betrekken bij de brief inzake het rapport over de WHO-normen (35.054)

    N.a.v. de brief van 5 oktober 2023 (36200 XII, D) wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over toezegging T02892 geleverd door de fractie van de BBB (Kemperman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. 34287 / 29383, Y

    Brief van de staatssecretaris van I&W over stand van zaken acties voortvloeiend uit het Nevele-arrest; Regelgeving Ruimtelijke Ordening en Milieu; Toezegging Brief gevolgen uitspraak Nevele op Omgevingswet (34.287/29.383)

    N.a.v. de brief van 26 oktober 2023 (34287/29383, Y) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en GroenLinks-PvdA (Kluit), laatstgemelde mede namens de fractie van de PvdD (Koffeman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    4. 29984, C

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over de ontwerpconcessie Hoofdrailnet (HRN) 2025-2033; Spoor: vervoer- en beheerplan

    De commissie besluit n.a.v. de brief van 2 november 2023 (29984, C) op 28 november 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W.

    5. Beleidsprogramma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister en staatssecretaris van I&W over het beleidsprogramma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2022 en naar aanleiding van de presentatie over het rapport ‘Toegang voor iedereen?; Begrotingsstaten Infrastructuur en Waterstaat 2022

    De commissie besluit de brief van de minister en staatssecretaris van I&W van 1 november 2023 (35925 XII, H) voor kennisgeving aan te nemen.

    6. 31710, C

    Brief van de minister van I&W over het landelijk veiligheidsbeeld primaire waterkeringen; Deltaprogramma

    De commissie besluit n.a.v. de brief van 8 november 2023 (31710, C) op 28 november 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van I&W.

    7. 21501-08, M

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W naar aanleiding van het schriftelijk overleg van de Tweede Kamer over de Milieuraad van 10 en 11 juli 2023; Milieuraad

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van I&W van 1 november 2023 (21501-08, M) voor kennisgeving aan te nemen.

    8. 33118 / 34986, FS

    Brief van de minister van BZK naar aanleiding van het interpellatiedebat op 31 oktober 2023 over de implementatie van de Omgevingswet en over de uitvoering van de motie-Kluit c.s; Omgevingsrecht

    De commissie neemt kennis van de brief van de minister van BZK van 9 november 2023 (33118/34986, FS).

    Het lid Van Langen-Visbeek (BBB) zal de Kamer n.a.v. voormelde brief verlof vragen voor een interpellatiedebat over de verdere implementatie van de Omgevingswet. Bij een inventarisatie in de commissie lijkt dit verzoek op een meerderheid te kunnen rekenen.

    De commissie besluit de motie-Kluit (GroenLinks-PvdA) c.s. over minimale eisen voor invoering van de Omgevingswet (33118/34986, FR) als niet uitgevoerd te blijven beschouwen.

    9. 33118 / 34986, FT

    Brief van de minister van BZK over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de ondersteunende websites en het voldoen aan de nalevingsstatus en de WCAG-normen; Omgevingsrecht

    De commissie neemt kennis van de brief van de minister van BZK van 9 november 2023 (33118/34986, FT) en besluit deze te betrekken bij het interpellatiedebat over de verdere implementatie van de Omgevingswet (zie vorig agendapunt).

    De commissie besluit de motie-Janssen (SP) c.s. over het minimaal voldoen van alle betreffende websites aan de norm WCAG 2.1 voor inwerkingtreding van de Omgevingswet (33118/34986, FA) als niet uitgevoerd te blijven beschouwen.

    10. 33118 / 34986, FQ

    Brief van de minister van BZK over de tijdens het mondeling overleg op 24 oktober 2023 gedane toezeggingen met betrekking tot de implementatie van de Omgevingswet; Omgevingsrecht

    De commissie besluit de brief van de minister van BZK van 30 oktober 2023 (33118/34986, FQ) voor kennisgeving aan te nemen.

    11. 33118 / 34986, FO

    Brief van de minister van BZK over de voortgang van de Omgevingswet; Omgevingsrecht

    De commissie besluit de brief van de minister van BZK van 9 oktober 2023 (33118/34986, FO) voor kennisgeving aan te nemen.

    Ten aanzien van de in deze brief aan de orde komende toezeggingen besluit de commissie als volgt:
    - toezegging T03422 als "deels voldaan" te blijven beschouwen;
    - toezeggingen T03567 en T03557 als "openstaand" te blijven beschouwen, eerstgemelde toezegging in afwachting van de door de minister aangekondigde nadere informatie;
    - toezeggingen T02869 en T03560 als "voldaan" aan te merken;
    - toezeggingen T03562 en T03566 als "deels voldaan" aan te merken.

    Ten aanzien van de in de brief aan de orde komende moties besluit de commissie als volgt:
    - de status van de motie-Janssen (SP) c.s. over het minimaal voldoen van alle betreffende websites aan de norm WCAG 2.1 voor inwerkingtreding van de Omgevingswet van "niet uitgevoerd" wordt gehandhaafd;
    - de status van de motie-Moonen (D66) c.s. over het bevorderen van participatie van "niet uitgevoerd" wordt gehandhaafd;
    - de motie-Kluit (GroenLinks) c.s. over het maken van een integraal financieel beeld voor gemeenten, provincies en omgevingsdiensten wordt als "deels uitgevoerd" aangemerkt, en
    - de status van de gewijzigde motie-Kluit (GroenLinks-PvdA) c.s. over het opnemen van wijzigingen in de begroting voor Binnenlandse Zaken voor 2024 en het ter beschikking stellen van de CA-gelden aan de decentrale overheden wordt als "uitgevoerd" aangemerkt.

    De met de moties-Kluit c.s. verband houdende toezegging T03130 wordt als "deels voldaan" aangemerkt en toezegging T03715 blijft als "openstaand" aangemerkt.

    12. 33118 / 34986, FP

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet; Omgevingsrecht

    De commissie besluit de brief van de minister van BZK van 9 oktober 2023 (33118/34986, FP) voor kennisgeving aan te nemen.

    13. Rondvraag

    N.a.v. een vraag van het lid Hartog (Volt) over waar de waterkeringen van de BES belegd zijn, stelt de commissie vast dat dit onderwerp bij haar is belegd. Vragen over dit onderwerp kunnen worden betrokken bij het schriftelijk overleg over landelijk veiligheidsbeeld primaire waterkeringen op 28 november 2023.

  • technische briefing 15.45 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 16.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 21.501-07 EK, FY

    Brief van de minister van Financiën inzake verslag Eurogroep en Ecofinraad van 16 en 17 oktober 2023; Raad voor Economische en Financiële Zaken

    De commissies besluiten, naar aanleiding van de brief van de minister van Financiën van 27 oktober 2023 (21501-07, FY), op 28 november 2023 gelegenheid te geven voor inbreng voor schriftelijk overleg.

    2. 21.501-07 EK, FZ

    Brief van de minister van Financiën inzake geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad van 8 en 9 november 2023; Raad voor Economische en Financiële Zaken

    De commissies besluiten, naar aanleiding van de brief van de minister van Financiën van 27 oktober 2023 (21501-07, FZ), op 28 november 2023 gelegenheid te geven voor inbreng voor schriftelijk overleg over het nog te ontvangen verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 8 en 9 november 2023, indien dat op dat moment beschikbaar is. Zodoende kan het verslag tezamen met het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 16 en 17 oktober 2023 (21501-07, FY) behandeld worden.

    3. 28165, AG

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Financiën en de minister voor K&E over de kapitaalbehoefte van Stedin; Deelnemingenbeleid Rijksoverheid

    De commissies besluiten de brief van de minister van Financiën van 6 november 2023 (28165, AG) voor kennisgeving aan te nemen.

    4. Mededelingen en informatie

    De commissievoorzitter wijst op de informatie over de analyse van de Europese Rekenkamer en de update over de onderhandelingen over economic governance. Deze informatie zal opnieuw onder de aandacht worden gebracht wanneer het verslag van de Interparliamentary Conference on Stability, Economic Coordination and Governance in the European Union van 26 en 27 oktober 2023 gereed is en een terugkoppeling kan worden gegeven van deze bijeenkomst.

  • 16.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. COM(2023)532, COM(2023)529

    De commissie besluit de Europese voorstellen COM(2023)532 en COM(2023)529 in behandeling te nemen en inbreng te leveren voor schriftelijk overleg op 16 januari 2024.

    2. 36410 IX

    Begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fractie van JA21 (Baumgarten).

    3. Pakket Belastingplan 2024

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over toelichting op aangenomen amendementen pakket Belastingplan 2024; Belastingplan 2024

    De commissie wenst, naast de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst, de minister voor Klimaat en Energie, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit te nodigen voor het plenaire debat over het Pakket Belastingplan 2024. Zij vraagt daarbij of dit debat zo gepland kan worden dat de bewindspersonen die gelet op hun portefeuille niet het gehele debat hoeven bij te wonen, gedeeltelijk aanwezig kunnen zijn.

    Voorts besluit de commissie de brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst van 8 november 2023 (36418, B) te betrekken bij de behandeling van het Pakket Belastingplan 2024.

    4. 36418

    Belastingplan 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), GroenLinks-PvdA (Martens), de VVD (Geerdink), het CDA (Bakker-Klein), D66 (Moonen), de SP (Van Apeldoorn), de ChristenUnie (Holterhues), de PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten), de SGP (Schalk), Volt (Hartog) en 50PLUS (Van Rooijen).

    5. 36419

    Belastingplan BES eilanden 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Martens) en de ChristenUnie (Holterhues).

    6. 36420

    Overige fiscale maatregelen 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), het CDA (Bakker-Klein) en de ChristenUnie (Holterhues).

    7. 36421

    Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), het CDA (Bakker-Klein), de ChristenUnie (Holterhues), JA21 (Baumgarten) en de SGP (Schalk).

    8. 36422

    Wet aanpassing fiscale beleggingsinstelling

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), GroenLinks-PvdA (Martens), de VVD (Geerdink) en de ChristenUnie (Holterhues).

    9. 36423

    Wet aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde beleggingsinstelling

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Martens) en de VVD (Geerdink).

    10. 36424

    Wet compensatie wegens selectie aan de poort

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (Geerdink), D66 (Moonen) en de ChristenUnie (Holterhues).

    11. 36425

    Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), de VVD (Geerdink) en Volt (Hartog).

    12. 36426

    Wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), GroenLinks-PvdA (Martens), de PVV (Van Strien), de ChristenUnie (Holterhues), de PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten) en de SGP (Schalk).

    13. 36427

    Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), GroenLinks-PvdA (Martens), de VVD (Geerdink), het CDA (Bakker-Klein), de ChristenUnie (Holterhues), JA21 (Baumgarten) en de SGP (Schalk).

    14. 36428

    Wet tijdelijke regeling herzien aangifte inkomstenbelasting

    De commissie besluit de inbreng voor verslag aan te houden en opnieuw te agenderen op 28 november 2023 (wanneer inbreng voor nader voorlopig verslag bij de overige wetsvoorstellen van het Pakket Belastingplan 2024 geagendeerd staat). De commissie sluit namelijk niet uit dat zij op een later moment alsnog vragen wil stellen over dit wetsvoorstel.

    15. 36429

    Wet verlaging eigen bijdrage huurtoeslag

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de SP (Van Apeldoorn) en JA21 (Baumgarten).

    16. 36430

    Bevriezing dubbele algemene heffingskorting in het referentieminimumloon

    De commissie besluit de inbreng voor verslag aan te houden en opnieuw te agenderen op 28 november 2023 (wanneer inbreng voor nader voorlopig verslag bij de overige wetsvoorstellen van het Pakket Belastingplan 2024 geagendeerd staat). De commissie sluit namelijk niet uit dat zij op een later moment alsnog vragen wil stellen over dit wetsvoorstel.

    17. 36431

    Intensivering van het kindgebonden budget in verband met koopkrachtondersteuning

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de SP (Van Apeldoorn) en JA21 (Baumgarten).

    18. 36432

    Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), GroenLinks-PvdA (Martens), D66 (Moonen), de PVV (Van Strien), de PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten), de SGP (Schalk) en Volt (Hartog).

    19. 36342

    Fiscale verzamelwet 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Visseren-Hamakers).

    20. 36369

    Wet minimumbelasting 2024

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Heijnen), GroenLinks-PvdA (Martens), de VVD (Geerdink), het CDA (Bakker-Klein), D66 (Moonen) en JA21 (Baumgarten).

    21. 25087/35927, AC / T03339

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over monitoring van de effecten van de aanpak van belastingontwijking; Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

    De brief zal worden betrokken bij de behandeling van het Pakket Belastingplan 2024. De fractie van GroenLinks-PvdA (Martens) geeft aan over de brief vragen te zullen stellen (bij het verslag over het Belastingplan 2024).

    22. Tax Symposium Brussel 24 en 25 oktober 2023

    Het lid Geerdink (VVD) heeft op 24 en 25 oktober 2023 het Tax Symposium in Brussel bijgewoond en geeft ter vergadering hierover een korte terugkoppeling.

    23. 25087 / 35927, AB

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over het afschrift aan de Eerste Kamer van de toegezonden Uber documenten aan de Tweede Kamer; Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

    De commissie besluit de bespreking van de brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst van 13 maart 2023 (25087/35927, AB) aan te houden in afwachting van de verdere behandeling door de Tweede Kamer.

    24. 36202, AI

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris voor Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over aftopping periodieke giftenaftrek en verwachte effecten op ANBI's; Belastingplan 2023

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst van 31 oktober 2023 (36202, AI) te betrekken bij de behandeling van het Pakket Belastingplan 2024.

    25. 36202, AJ

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over uitkomsten vervolgonderzoek bedrijfsopvolgingsregelingen (BOR); Belastingplan 2023

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst van 1 november 2023 (36202, AJ) te betrekken bij de behandeling van het Pakket Belastingplan 2024.

    26. 36391, C

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van Financiën over de EU-voorstellen ter herziening van het kader voor bankencrisisbeheer en depositoverzekering; EU-voorstellen: Pakket over de herziening van het kader voor bankencrisisbeheer en depositoverzekering (COM(2023)225, 226, 227, 228 en 229)

    De commissie besluit de brief van de minister van Financiën van 31 oktober 2023 (36391, C) voor kennisgeving aan te nemen.

    27. T02187

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Financiën over de voortgangsrapportage van NLFI over de Volksbank; Nationalisatie SNS REAAL; Toezegging SNS (34.300)

    De commissie besluit de brief van de minister van Financiën van 1 november 2023 (33532/34300, E) voor kennisgeving aan te nemen.

  • 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Rapportage algoritmerisico’s Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de fracties van BBB (Kroon), GroenLinks-PvdA (Veldhoen), D66 (Belhirch), PVV (Bezaan) en Volt (Hartog).

  • 16.35 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35.958

    Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid

    De commissie brengt verslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling en stelt voor het plenaire debat over het wetsvoorstel Coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid te houden op 5 december 2023 (of 28 november 2023).

    2. 36.222

    Wet seksuele misdrijven

    De commissie besluit op 28 november 2023 inbreng te leveren voor het tweede verslag.

    3. 35.447

    Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden

    Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt heden geleverd door de fracties van BBB (Croll), GroenLinks-PvdA (Recourt), D66 (Dittrich) en JA21 (Van Bijsterveld).

  • deskundigenbijeenkomst 18.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 18.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35673

    Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

    De commissie besluit gelegenheid te geven voor een derde vragenronde (verslag), hiervoor kan inbreng worden geleverd op 28 november 2023.

    2. 36245

    Wijziging van de Participatiewet ten behoeve van de werkvoorzieningen voor visueel beperkten

    De commissie stelt voor op 21 november 2023 over het wetsvoorstel te stemmen.

    3. 36067, BE

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor APP over diverse pensioenbrieven; Wet toekomst pensioenen

    De commissie besluit de brief van de minister voor APP van 6 november 2023 voor kennisgeving aan te nemen.

    4. T03636 & 32.043 / 36.067, BI

    Brief van de minister voor APP over een aantal pensioenonderwerpen najaar 2023; Toekomst pensioenstelsel; Toezegging Gesprek sociale partners beeld pensioenopbouw 18- en 19-jarigen in relatie tot franchise (36.067)

    De commissie besluit de brief van de minister voor APP van 9 november 2023 voor kennisgeving aan te nemen en toezegging T03636 als voldaan aan te merken.

    5. COM(2023)516 - Richtlijn betreffende Europese grensoverschrijdende verenigingen

    De commissie besluit om het Europese voorstel om grensoverschrijdende activiteiten van verenigingen zonder winstoogmerk in de EU te vergemakkelijken, nu niet in behandeling te nemen en hieruit volgende wetsvoorstellen af te wachten.

    6. 21501-31, BL

    Brief van de minister van SZW inzake geannoteerde agenda Formele Raad WSB van 27 en 28 november 2023; Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA (Ramsodit) en BBB (Van Gasteren).

    7. Uitnodiging kennismaking Raad van Bestuur UWV

    De commissie gaat graag in op de uitnodiging van de Raad van Bestuur UWV om kennis te maken, bij voorkeur in een openbaar gesprek op een vergaderdinsdag.